Skillnaden på arbetsset och uppvärmningsset

Upplever du att du får till tekniken först på ditt sista arbetsset när du tränar styrka? Det indikerar att du inte har ägnat en tanke på skillnaden på olika set. Intressant tycker jag, för här finns lågt hängande frukter att plocka. Enkla saker som kan ge mer fart på vikterna.

Tänk att du gör övningen knäböj, en tekniskt svår övning men också en övning många av oss som styrketränar gillar. Om du gör 5 set i övningen och glömmer att addera 2-3 uppvärmningsset med kontrollerat tempo, vad händer med din förmåga att lyfta tungt då? Vad händer med dina förutsättningar att träna med volym nog för att driva adaptationer?

Detta ämne diskuterar jag i ett avsnitt av podden Kraftsport och Vetenskap – min personliga podd som ger dig krönikor i ljudformat. Många har beskrivit det här avsnittet som att mycket “faller på plats”, när man börjar fundera på skillnaden mellan settyper i övningar. Gillar du innehållet i podden? Stötta produktionen genom att lämna en recension där du lyssnar.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: