Skull crushers med död start på golvet – så fixar du teknik och utförande

Detta inlägg publicerades ursprungligen på instagram.

Får du ofta ont i armbågarna när du tränar triceps? Tycker du det är knepigt att få till tekniken i skull crushers på grund av momentum? Spara och testa det här tipset!

Skull crushers är en tricepsövning som många tycker är svår.

Svår därför att armbågarna flyger åt alla möjliga håll och kanter, kanske, eller svår därför att det är knepigt och mystiskt att försöka hitta bra positioner och vinklar. Målet med skull crushers är att ge bra träning åt triceps långa huvud (som tyvärr inte får så mycket träning i andra vanliga tricepsövningar såsom pushdowns).

Problemet?

Att göra fler övningar bakom huvudet för att komma åt denna del av triceps låter ganska enkelt (det är väl bara att kötta eller?), men att kontrollera armbågarnas position i det här läget kan vara besvärligt och det är lätt att använda momentum.

Hur hade det varit om vi inte kunde använda momentum?

Ett sätt att ta sig runt detta, är att helt enkelt göra skull crushers som det vore marklyft för triceps; alltså skull crushers med död start liggande direkt på golvet.

Så gör du skull crushers med död start:

  • Placera en EZ-stång på golvet och lägg dig nedanför den
  • Greppa tag om stången (mitt förslag: testa smalt grepp först) bakom huvudet, spänn bålen och lyft stången genom att spänna triceps
  • Sänk stången kontrollerat tillbaka, bakom huvudet, ner på golvet

Kom ihåg:

Armbågarna vinklade bakåt = snällare för armbågen
Armbågarna vertikala i toppen = mer muskelkontakt 

Eftersom vi inte kan använda momentum, med anledning av död start, så blir övningen tuffare. Tuffare därför att du behöver ta i hårdare och explodera mer.

Börja med fördel med lättare vikter än vad du hade använt i vanliga fall.

En nackdel, å anda sidan, är att du med den här övningen får kortare ROM (range of motion). Har du ont i armbågarna kan det vara värt att testa att hålla armbågarna längre bak även när du låser ut, eftersom det belastar leden mindre.

Spara och testa det här tipset!

Nåväl, har du testat skull crushers med död start? Vad tycker du?

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: