Träning för handikappade

Jag trodde verkligen inte att responsen på gårdagens nyhetsbrev skulle bli så massiv. Lyckönskningar, mail och meddelanden, har fått inkorgen att bildligen svämma över.

På ett positivt sätt alltså.

Bland annat skrev en tränare idag:

“Har precis röstat på dig som årets PT, tycker du gör ett bra jobb och sätter ribban för oss alla personliga tränare. Lycka till i tävlingen!”

/ Conny

Fitnessfestivalen arrangerar varje år något som kallas Guldhjärtat, det är som Fitnessfestivalens motsvarighet till Oscarsgalan skulle man kunna säga.

En cool sak:

I år blev jag nominerad i två kategorier (Årets PT och Årets Förebild) och detta är den tävling som Conny beskriver i sin kommentar som han postade på Instagram.

Stort tack för nomineringen, alla ni som har röstat!

Här är ett annat mail:

“Hej Mathias,

Har följt dig en tid, inte slaviskt men det finns alltid nåt intressant du har att berätta och jag blir superglad av att läsa om dina framtidsplaner. Med all din kompetens kommer du bli en lysande expert på att hjälpa människor som verkligen behöver hjälp med att hitta rätt pga av fysiska förutsättningar/tillkortakommanden som tex lipödem el artros som du nämner. Själv har jag fastnat lite halvvägs ur utmattningsträsket med värk/smärta vid belastning o vet att andra i samma situation inte alltid får rätt hjälp, och jag är själv vilsen emellanåt när kroppen säger ifrån för “du ska ju fortf träna o komma upp i puls 30min varje dag”. Du behövs verkligen. Kommer fortsätta följa din resa o önskar dig varmt lycka till ??”

/ Inger

Ett jättetack för dina lyckönskningar Inger.

Jag vill gärna ge dig några snabba tips som är bra att tänka på när man har varit utbränd eller är det (jag har själv varit det och vet precis hur hemskt det kan vara).

Ligger liksom kvar latent på något sätt.

Så man får alltid förhålla sig till det (ha det i bakhuvudet, helt enkelt).

Notera att detta är lika delar baserat på vad jag “tycker” och vad jag har lärt mig.

Så erfarenhet + efterforskningar. Ok?

Här är vad du vill komma ihåg:

* Utbrändhet är ett lite slarvigt uttryck för att beskriva vad som händer när det centrala nervsystemet är hyperaktivt för lång tid, så lång tid att det inte hinner återhämta sig ordentligt. Och då blir vi utbrända. Knepet är att spendera så mycket tid som möjligt i det parasympatiska nervsystemet (som är gjort för att återhämta och läka kroppen.)

* Träning är bra, även om du är utbränd och utmattad, men du måste anpassa nivån efter din situation för att inte förvärra den. Hur mycket träningen belastar ditt nervsystem beror på hur intensivt du tränar. Är du utbränd, träna mindre intensivt.

(Gäller både styrketräning och konditionsträning, förresten…)

Så träna! Träna regelbundet. Men inte för intensivt.

* Dra ner på koffein så mycket du kan även om det känns väldigt bra för stunden (personligen fick jag “mer ut av” koffein när jag var utbränd eftersom effekten var påtagligare då, men det gjorde det också svårare att återhämta sig ordentligt…).

* Ge kroppen råmaterial till att återhämta sig. Det betyder: 1) tillräckligt mycket kalorier, 2) tillräckligt mycket av alla näringsämnen (makronutrienter) och 3) tillräckligt mycket av vitaminer och mineraler (det som kallas mikronutrienter).

Med andra ord:

* Inga lågkolhydratkostdieter
* Inga ketodieter
* Ingen periodisk fasta

Allt detta är olika sätt att äta på som skruvar upp stressen. Kanske för mycket ibland.

Och det vill du ju undvika just nu. Eller hur?

* Ett ämne som är extra viktigt när du är stressad till den milda grad att du inte hinner återhämta dig är magnesium. Så försäkra dig om att du inte har brist på magnesium.

Hur som helst,

Mitt mål med gymmet är ju det här:

Att hjälpa människor att hitta tillbaka till träningen och handskas med svåra åkommor, tiden efter skador och även handikapp. För det är hjärtefrågor som jag brinner för…

På tal om Guldhjärtat och Fitnessfestivalen, tycker du att jag borde vinna?

Rösta på mig i kategorin Årets PT här:

https://sv.surveymonkey.com/r/guldhjartat-pt

Till nästa gång.

– Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: