Varför löparskor inte duger för knäböj 


Det dök upp en intressant följdfråga efter fredagens mail (där jag tipsade om bra julklappar till någon som tränar) och frågan handlade om skor för styrketräning:

===

Aldrig förstått vilka skor som är bra att köra styrka med.

Alltid använt mina gamla löparskor. Dom är för slitna för att springa med ute då dämpningen har kraschat och tycker därför jag kan ha dom till att träna styrka som jag gör mest i en Crossfit-box men tränar också ibland på ett gym vi har på jobbet.

Hur ska man tänka där?

Vad tycker du om Crossfit-skor?

===

Det finns många starka skäl varför jag aldrig rekommenderar sneakers med väldigt rejäl dämpning (som typiska löparskor) till klienter som tränar många tunga lyft.

Och mycket handlar om stabilitet och balans.

Inom styrketräning är detta ett väldigt osexigt ämne, tyvärr.

Ingen vill prata om stabilitet och balans för allt vi bryr oss om är om vi blir starkare, snabbare eller mer muskelsvulstiga. Men intressant nog är stabilitet och balans en viktig förutsättning för många olika typer av mål (och def. inte bara för Crossfit).

Så balans och stabilitet handlar inte om att vingla på en boll och försöka göra knäböj på ett ben, även om det uppenbarligen krävs balans för sådana saker med.

All styrketräning (med fria vikter) kräver ett visst mått av balans och stabilitet för en säker och effektiv teknik.

Det är balans och stabilitet som gör att du inte bara klarar av att göra övningar med bra teknik. Det är balans och stabilitet som gör att du klarar av att behålla tekniken i olika övningar (teknik/utförande = summa av balans/stabilitet och koordination).

”Men Mathias, jag vill bara få lite resultat, bli starkare och gå ner lite i vikt, och jag har alltid haft dålig balans så jag vill bara veta vad jag kan göra som inte är svårt…”

Extremt många tänker på det sättet:

Vi tänker att vi bara ska fokusera på det allra viktigaste för våra mål.

Och detta något som vi ska fokusera på bör rimligtvis bara handla om en sak eftersom det bara är ett, eller kanske på sin höjd två, mål som vi ändå har satt.

Vad har det med knäböj med löparskor att göra?

Vad tänker du då, om jag säger att sneakers med mjuk dämpning rånar dig på stabilitet och balans när du försöker göra knäböj med fria vikter? Innebär det att sneakers är bra eller dåligt för tekniken och utförandet? Eller oddsen för allt detta?

Om kroppen vore ett hus, då hade fötterna varit grunden.

Fötterna skapar stabilitet i hela kroppen, nedifrån och upp. Därför är det viktigt att fundera på vad du har på fötterna när du engagerar dig i olika typer av träning.

En bra sko hjälper till att skapa en bra stabilitet i foten genom fotvalvet.

Lägg därtill att foten är väldigt rörlig.

Den består av 25 ben, åtskilliga leder och tål stor belastning. Men vad händer med den belastning vi får från fria vikter, om vi inte använder stabila skor? Ja, som inte bara är rejäla konstruktioner utan som dessutom inte är designade för ändamålet?

Några saker:

1. Dämpningen placerar foten ovanför marken.

(För så bra stabilitet som möjligt vill du ha foten så nära marken som möjligt.)

2. När dämpningen ”sjunker”, och foten närmar sig marken i takt med att du lyfter, minskar stabiliteten underifrån och det påverkar stabiliteten i resten av kroppen.

Detta är inte farligt i sig:

Men det kan vara oroväckande om du tränar med tunga vikter och lätt tappar kontrollen över tekniken, till exempel när du gör knäböj med en stång på ryggen.

Tränar du för ett mål som kräver att du tar i rejält ibland, då är det något som du vill känna till.

Löparskor är utmärka skor för löpning.

Men för tung styrketräning är det sådär. Försök hellre att hitta en sko som låter dig komma så nära marken som möjligt (och nej, det måste inte finnas en klack där bak på hälen, vad som helst som inte har en dämpning som sjunker under lyftet funkar).

För fler konkreta svar på jobbiga frågor, spana in onlinecoachning.

När du väljer att ta min hjälp som din PT Online designar jag ett kost- och träningsprogram åt dig, baserat på uppgifter du lämnar vid beställningen.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Själv gör jag såhär när det kommer till skor:

När jag tränar knäböj så tränar jag barfota/i bara strumpor eller i Adidas Powerlift (se bild nedan) som har en liten hård klack. För någon med begränsad rörlighet i fotleden kan det senare vara ett bättre alternativ. Men jag gillar inte tanken att vara beroende av en viss sko för att kunna prestera. Därför varvar jag med barfota och bara strumpor.

När det kommer till marklyft är det alltid barfota eller strumpor som gäller, men hade jag valt en sko för ändamålet så hade det varit något med riktigt tunn sula och utan dämpning. Till exempel Converse, brottarskor eller sockiplast eller något sådant.

Löparskor använder jag däremot aldrig när jag styrketränar. 

Visa det här inlägget på Instagram

Har knäböjt med två rymdskepp på fötterna. Det var något utomjordiskt med det, att knäböja stålsatt med en elegant liten klack. Plötsligt är man väldigt flamboyant när man vankar av och an mellan set. Eftersom jag föredrar marklyft helt utan skor så var jag såklart jättetvungen att testa det också och det var exakt lika konstigt som man föreställer sig. Så, hur är upplevelsen av Adidas Powerlift hittills? High-bar (stången högt upp) var skakigare än vad det brukar vara. Brukar vara mindre skakig i high-bar, eftersom det är vad jag är van vid. Sedan jag började med powerlifting-knäböj har low-bar (stången långt ner) blivit mindre dålig, men en klack gjorde det helt obekant bekvämt att vända i botten. Just nu gör det inte ens ont i höften, så jag känner mig optimistisk. #styrkelyft #powerlifting #adidaspowerlift #styrketräning #starkpåriktigt #pumpochmagnesium #ptonline #träningsglädje #träningsmotivation #fitnesscoach #crossfit

Ett inlägg delat av Mathias Zachau (@mathiaszachau)

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: