7 Myter Om Träning För Tjejer: Vad Som Egentligen Funkar För Resultat

7 myter om traning for tjejer

I denna artikel kommer vi prata myter om träning för tjejer. Vi kommer titta på några vanliga missuppfattningar och berätta vad som egentligen funkar för bästa resultat.

Många kvinnor undviker styrketräning på grund av rädsla. Vi hör och läser saker vardagligen om vad vi ska göra och vad vi inte ska göra för att uppnå vissa resultat. Vad ska vi egentligen lyssna på? Vad är sant och falskt om alla de slags påståenden vi ständigt hör om?

Nu reder vi ut vad som är sant och falskt när det kommer till träning för tjejer.

Myten: Träningsvärk är ett kvitto på att musklerna byggs

Tränar man mycket och regelbundet får man sällan träningsvärk. Den uppkommer i stort sett bara när man har kört övningar kroppen inte är van vid. Träningsvärken har alltså inget med träningseffekten att göra, du kan ha presterat till max utan att känna något dagen efter.

Myten: Du blir bullig om du börjar styrketräna

Flertal tjejer är rädda för styrketräning eftersom de tror att styrketräningen kommer att få dem att se maskulina eller ”kralliga” ut. Vi kan börja med att säga att Rom byggdes inte på en dag och så heller inte dina muskler. Det krävs riktig tung styrketräning under en längre tid för att bygga muskelmassa och rejäl kost. Mer än du tror. Inte ens då kommer du att likna hulken.

För att få bulliga muskler som tjej krävs det extremt hård styrketräning och en enorm disciplin, 4-5 pass i veckan under flertal år och kommer att krävas rejält med uppladdning av mat och det du uppfattar som rejält, kommer inte att räcka. Så tjejer, våga styrketräna! Styrketräning gynnar dig i alla dess former.

Myten: Kan man äta middag efter träning trots klockan är mer än 18.00? Förbränner man inte mindre på kvällen?

Middag går utmärkt att äta trots senare tid, det viktiga är att man får i sig måltiden som återhämtning inför nattens fasta. Att äta sent på kvällen vore farligt/mindre bra är främst taget ifrån att insulinkänsligheten är lägre på kvällen (dvs man tar upp kolhydraterna sämre) men efter träning är den även som bäst. Det jämnar ut sig. Det viktiga är det totala intaget jämfört med din aktivitetsnivå. Med andra ord är det summan av allt du äter under dagen och allt du förbränner som avgör om du ökar, minskar eller behåller vikten.

Myten: Situps ger dig en platt mage!

Många tjejer hävdar att de ska göra 100 situps om dagen för att de anser att man får en platt mage då. Vi är många som önskar att det vore så men tyvärr går det inte riktigt till så. Vill du få en platt mage handlar det istället om att sänka din totala fettprocent och detta gör du bäst via kosten.

Myten: Jag vill bli av med ”kärlekshandtagen”

Att bränna fett på utvalda kroppsdelar, så kallad punktförbränning har visat sig vara omöjligt enligt vetenskapen. När du bränner fett tas det från alla celler som du bär på. Det har visat sig vara väldigt genetiskt betingat varifrån fettet tas från. För att bli av med till exempel kärlekshandtagen eller andra önskade specifika områden handlar det om att få en lägre fettprocent tills du uppnår ditt resultat.

Myten: ”Mina muskler har omvandlats till fett”

Här är en av de vanligaste myterna vi hör inom träningsvärlden. Muskler och fett är två helt olika vävnader som inte byts ut mot det ena eller andra. Det som oftast händer om man slutar träna är att muskulaturen kan minska i storlek och eventuell volym som du tidigare kanske är van med. Du får även en försämrad fettförbränning när du förlorar muskelmassa vilket innebär att du lättare kan lägga på dig fett om du samtidigt ligger på ett kaloriöverskott. När man slutar att träna så fortsätter man oftast att äta samma mängd som innan vilket resulterar till att du förmodligen ligger på ett litet överskott.

Myten: ”Lågintensiv träning är mer fettförbrännande än högintensiv träning”

Lågintensiv träning som till exempel de kända promenaderna under diet sägs bränna mer fett än högintensiv träning, men stämmer detta?

Du har kanske hört talas om att när intensitetsnivån ligger kring 50-65% av din maxpuls så är du inne i den så kallade ”fettförbrännande zonen”.

Lågintensiv träning förbränner mer fett procentuellt än vad högintensiv träning gör. Däremot har högintensiv träning fler positiva effekter än lågintensiv träning. Om du springer eller går en promenad under samma tidsträcka så kommer du att bränna mer fett under promenaden.

Men med högintensiv träning bränner du fler kalorier och den så kallade ”efterförbränningen” (EPOC) är högre, vilket gör att kroppen gör av med mer energi efter passet.

Undersökningar har även visat att mängden underhudsfett som används vid högintensivträning är högre än vid lågintensiv träning. (Tremblay A, Simoneau JA, Bouchard C. Impact of exercise intensity on body fatness and skeletal muscle metabolism. Metabolism. 1994 jul;43(7):814-8.)

Slutligen skulle jag säga att det hela handlar om att ligga i en negativ energibalans när det kommer till fettförbränning. Du ska äta mindre än vad du gör av med. Om du väljer högintensiv eller lågintensiv träning är upp till dig och vad du föredrar.

Sanningen om träning för tjejer

Ovan fick ni läsa om enbart sju olika myter. Listan med myter slutar inte där. Kring träning och hälsa finns det en oändlighet med myter som många förmodar vara sanningar. Faktum är att en hel del av dessa så kallade sanningar i själva verket är myter. Var därför alltid väldigt källkritisk och noggrann med vem och vart du hör dessa påståenden ifrån.

Har du gått på myterna eller kan du genomskåda dem? Istället för att chansa på vad som är rätt och fel för just din målbild så kan vi hjälpa dig. Med våra fitnesscoacher får du vägledning efter din målbild. Och vet du vad? Vi utlovar dig dessutom seriösa resultat som håller i längden.

Om författaren

Alice Andersson

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: