Crossfit-mat och träna med för lite kortisol-syndrom

Mailen har snöat friskt senaste veckan (det är något visst i luften den här tiden på året, inte sant?) och mycket handlar om ett beslut eller en fundering kring nästa steg.

Här är några av mina mest målande svar:

===

Hej! Jag fyller 47 i Mars.

Har haft ditt nyhetsbrev ett tag nu, läser det lite nu och då. Har tränat i ca 2år och behöver lite resultat. Vet inte varför men har några mål som inte borde vara omöjliga att klara. Klara 100kg i bänkpress (88 nu) vet inte vad som är rimligt att klara i dom andra basövningarna. Skulle även vilja ha bredare axlar och få bort den lilla gubbmagen. Klart att man vill se vältränad ut överlag och få bättre hållning. 

Tränar idag ca 2-3 gånger i veckan på gym och går buggkurs en gång i veckan.

Är din coachning rätt spår för mej? 

Mvh Stefan

=== 

Jag tycker du har realistiska mål (även om jag tycker att realistiska mål ibland kan vara något underskattade). Vad du behöver fokusera på för att lyckas är följande:

Få bra kontroll på:

1) Intensitet (träningsbelastning, vilket inte är samma sak som vikt)
2) Volym (total träningsvolym, hur mycket du tränar)

Sedan kontinuerligt utvärdera framstegen på ett sakligt sätt.

Mycket handlar om att inte träna för hårt, även om du vill bli relativt starkare.

Paradoxalt nog, och här är något många inte känner till; så är maximalt intensiv träning som är svår att återhämta sig ordentligt efter, egentligen aldrig optimalt.

Vad som är optimalt är en intensitet och volym som rimmar med din återhämtning.

Det sista du vill göra är att bara variera övningar in i absurdum, så fort du når en platå eller misstänker att du kommer krascha in i en sådan. Alla styrkecoacher med självrespekt vet att progression handlar om 3 saker (övningar, intensitet och volym), men många som styrketränar och har någon form av mål framför sig kastrerar sina resultat genom aldrig lära sig träna med en bra intensitet på ett hållbart sätt.

Tänk intensitet + volym framför variation av övningar.

(Då prioriterar du vettigt.)

Tycker du det är krångligt på något sätt, eller vill att jag hjälper dig med att göra ett program där detta finns inbakat, då tror jag att onlinecoachning kommer passa dig.

Ok, så nästa fråga:

===

Hej! Jag undrar om du säljer enbart kostscheman och coachning inom det? Jag tränar nämligen crossfit och har inga problem med just träningen utan kämpar mest med struktur och mat. MVH Eveliina

===

Ja, ibland.

Men helst inte och jag ska förklara varför.

Att bara sälja kostscheman, alltså sy ihop en manual för hur någon ska äta och vad man borde undvika, låter som en vattentät business. Eller hur? Alla tror liksom att det svåra är kosten och inte träningen (när det i själva verket är precis tvärtom).

Problemet som jag ser det är att det punkterar följsamheten.

En bättre approach är:

* Kontinuerlig kontakt med svar på frågor
* Progressiv kostrådgivning

Då är kostschemat inte själva poängen utan bara något man utgår ifrån. Ja, istället för att utgöra något som du måste följa slaviskt bokstavstroget för att inte misslyckas. Jag tror inte bara på kostscheman på det sättet, för det funkar dåligt.

Därför säljer jag sällan enbart koscheman och erbjuder det nästan alltid bara som en del av en mer heltäckande coachning.

(Undantaget: du är erfaren idrottare som redan är minutiös med kosten…)

Och varför jag har tagit det här beslutet är enkelt:

För mig är det viktigare att mina klienter får bra resultat än att jag tjänar bra.

Pengar är ingen stark drivkraft för mig.

(Vilket är synd, kanske, för att bara sälja kostscheman är tydligen bra business…)

Här är en annan fråga:

===

Hej! Jag är väldigt sugen på att skaffa hjälp från dig, då jag inte riktigt kan få till en bra rutin på styrketräningen.. men, jag fick operera bort blindtarmen för 10 dagar sen, hur länge tycker du jag ska vänta innan jag ska köpa dina tjänster? Allt läker fint men det känns lite i magen om jag lyfter för tunga grejer i vardagen. 

Mvh Sara

===

Det måste en läkare och/eller fysioterapeut avgöra.

En personlig tränare kan inte och borde inte rekommendera hur lång tid du ska vänta efter operation, innan du börjar träna på ett särskilt sätt. Det är inte rätt.

Mitt bästa tips är därför:

* Kontakta primärvården och be om vägledning.

Sedan kan du kontakta mig igen, efter det, när tiden är mogen för det.

Nästa fråga är från Mona:

===

Hej Mona här, jag är på jakt efter en BRA PT online, har haft några och inte blitt imponerad, jag har läst din blogg och lyssnat på din podd och DU har något där, jag blir både inspirerad och fått mer förståelse, men frågan är OM du kan hjälpa mig, jag är 49 (känner mig som 25) jobbar som svetsare och gruppsamordnare så stilla är jag aldrig, vill komma i form på rätt sätt, tränar idag 3ggr i veckan MEN har en sekundär binjurebarksinsuffiens, mina binjurar producerar extremt lite kortisol, tar hydrokortison 3ggr dagligen, så det ställer till det lite, kan du hjälpa mig att att få lite fart på mina sovande muskler? Mvh Mona

=== 

Vad säger din fysioterapeut? 

Binjurebarksinsufficiens (Addisons sjukdom) är komplicerade saker. 

(Det är en endokrin autoimmun sjukdom som orsakas av otillräcklig produktion av kortikosteroider i binjurebarken = underskott på “stresshormonet” kortisol…)

Det är inte konstigt att du har blivit besviken på personliga tränare (online).

Personliga tränare är i regel inte skolade i patologi.

Så det är svårt att förhålla sig, att veta vad man ska undvika för att inte förvärra klientens tillstånd, eller om man har tillräcklig kompetens för att avgöra det.

(Många nybakade tränare vet inte sina begränsningar och tackar ja till det mesta…)

Jag vet bättre.

Två saker: 1) du börjar i fel ände, 2) jag kan inte vara första instans.

Du behöver ordentlig fysioterapi, först.

Fråga sedan din terapeut om det finns någon som han eller hon rekommenderar som kan lära dig hur du ska träna – efter rehab – för att inte förvärra ditt tillstånd, så att du kan prestera och återhämta dig på ett ordentligt sätt som funkar för just dig.

(Detta är extra viktigt om du verkligen bryr dig om din hälsa…)

Här är dagens sista fråga:

===

Hej, 
Jag tränade ganska ofta men utan större kunskap angående kost osv för ett par år sedan. Pga omständigheter som dök upp vart det inte av att gå till gymmet. Nyligen har jag återfunnit kärleken till att gå och träna och är bra sugen på att komma någon vart effektivt. För att jag ska vara så effektiv som möjligt har jag börjat överväga online-pt, hittade dig via instagram och har fått ett gott intryck av dig och tidigare klienter du haft.

Nu är ju frågan såklart, är online-pt för mig? 

Vad vill jag uppnå? jag är idag 1,87 lång väger ca 95kg. Är inte jättesvag men inte jättestark heller, har ju lite “fluff” på magen och så. Skulle vilja kunna få en början iallafall till ett sexpack samt bli mera muskulös över lag. Jag siktar inte på någon tävling eller så utan jag är mest ute efter välmående samt bli mera muskulös. 

Mvh Tommi

===

Tur för dig är att jag inte arbetar med fitness-tävlande längre.

(För mycket huvudvärk för min smak…)

Jag är mer intresserad av att träna personer som för all del kanske vill lägga på sig muskler på rätt ställen och/eller gå ner i vikt men kanske inte vill tävla i fitness.

Är du en ambitiös person?

För om du inte är det så kommer du inte gilla mitt coachingprogram och då är det sannolikt inte något för dig. Men har du bestämt dig, därför att du menar allvar och är beredd att lyssna på din coach och följa planen, då är du välkommen in i värmen.

Glöm inte att spana in:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Deadline för februaris program är imorgon måndag.

Så det är dags att sätta lite fart.

Om du inte vill hamna längst bak i kön och komma igång senare än alla andra, förstås. Då behöver du inte bry dig om det här. Är du däremot på vippen att komma igång på studs (eller åtminstone inom 7-10 dagar), då vill du anmäla dig innan det är försent.

Här är länken till inbjudan:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: