Här är Elmas resultat med onlinecoaching (PT Online)

Träningsutmaningar kommer i många olika former: från vad man ska träna, till vilka kläder man ska ha på sig första gymbesöket eller – som i Elmas fall – hur kost och träning kan optimeras i detalj. Detta är hennes resa såhär långt:

Vad var ditt mål när du började programmet?

Mitt mål var, som alla andras, kan jag tänka mig ”klart man vill vara hälsosam och må bra men jag ville ha resultat och se bra ut också 😆” Jag tränade flera gånger i veckan innan också, tänkte på kosten men jag nådde ändå inte fram. Jag läste på och gick genom alla gratis program och råd på nätet, men motivationen sviktade och allt mer kände jag ångest inför träningen och inte glädje. Jag behövde hjälp, någon som kan iaf peka åt rätt riktning så att jag vet att jag drar åt rätt hål. Träningen tar ändå en hel del tid och energi.

Vad har du uppnått med programmet hittills? Och hur går tankarna kring dina resultat?

Programmet blev en nytändning för mig, precis i rättan tid. Det var fantastiskt att se förvandlingen från vecka till vecka. Från att ”man tror att man tränar för att underhålla något man har till att ändra sin kroppskonstitution helt. Jag började med styrketräningen sent i livet, efter 40 och är 43 nu. Redan efter en månad har jag uppnått min idealvikt och nu vill jag bygga upp mig… lite till 😊. Det är väl så det fungerar, drömma stort men sätta delmål och vara realistisk så att man inte känner sig misslyckad på vägen. Först ville jag bara gå ner i vikt och få mer slimmad look, nu vill jag ha form och volym på rätta ställen. Och jag vet att jag kan få det. Ingenting är omöjligt med rätt vägledning.

Fanns det något som fick dig att tveka, innan du valde att testa onlinecoachning? Några rädslor om hur det skulle bli/vara/fungera för dig?

Ärligt så trodde jag inte så mycket på onlinecoachning tidigare. Tänkte väl att det är ändå upp till mig. Det är ändå jag som måste göra jobbet. Och hur svårt kan det vara!? Och det kostar skjortan, tänkte jag! Jag träffar samma vilsna själar på gymmet dagligen. Om jag skulle börja om då skulle jag ha tagit PT-hjälp direkt. Det skulle sparat mig många timmar i gymmet och frustration. Blod, svett och tårar 🥵 Ja, jobbet gör man själv men det är lättare med facit i handen.

Vad gillar du mest med programmet? Och hur fungerar det jämfört med program som du har testat tidigare?

Nu kör jag minst 4 pass i veckan, 2 underkropps- och två överkroppspass. Det som är bra med ett genomtänkt och individuellt anpassat träningsprogram det är att jag orkar genomföra mina träningar med gott samvete utan att jag känner att jag har gjort för lite. I början tänkte jag: ”Men det är mindre volym än jag brukar lyfta på mitt överkroppspass? Har jag slitit ut mig onödigt mycket?” Jag kanske inte behöver gnata med lats och skivstångsrodd femtielva gånger. Jag behövde verkligen ett smartare sätt att träna på. Men jag kände inte att jag har tränat om inte jag lyfte stora volymer. Vi som inte kan bättre, vi lyfter oftast mycket mer än vi behöver och det kan resultera till överträning och faktiskt ångest de dagar man inte orkar vara på topp. Och hur ska man vara i topp 5 gånger/veckan? Det här med att lära sig mer om doseringen var det bästa som har hänt mig.

Hur motiverad är du på en skala mellan 1 och 10 till din träning nu? 

Jag är främst disciplinerad. Jag ser till att gå till gymmet oavsett hur dagen har varit. Motivation kan svikta från dag till dag i hela spektrat från 1 till 10. Men träningen har blivit min livstil, en naturlig del av mitt liv. Jag älskar att den har blivit något som jag identifierar mig själv med. Jag skulle rekommendera träningen till alla efter egna premisser. Styrketräning efter ett program en inte det bästa utan det enda sättet att få resultat, speciellt som kvinna och 40+.

Finns det något mer du skulle vilja hälsa läsarna? Något tips eller liknande om man vill få samma resultat som du har fått?

Ta dig över tröskeln oavsett hur hög den är just den dagen. Dagar när varje cell strider emot tänker jag: jag går till gymmet och gör endast 3 set lats och inget mer… Men vet ni… ”dagar jag inte hade lust med träningen, har jag gjort mina bästa pass” och känslan när man maxar är obeskrivlig! Investera i dig själv, prioritera träningen. Älska din kropp och den kommer att svara. Och kontinuitet, sluta aldrig…

Vill du också få hjälp med kost och träning i sommar? Missa inte att ta en plats i sommarprogrammet! Här signar du upp dig på intresseanmälan!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: