Ernst gick ner 28 kg och fick ett ökat självförtroende i träningen

Vad var ditt mål när du började programmet?  Och hur kände du att dina resultat var då, innan du körde igång?

Jag har varit väldigt aktiv med sport och styrketräning hela mitt liv, men har även kämpat med överätande. Så varje gång jag upplevt skada, sjukdom eller något annat som hindrat mig från träningen har jag snabbt blivit överviktig. I jakt på den “perfekta dieten” har jag prövat de flesta dieter under mer eller mindre långa perioder, jag har varit vegetarian, vegan, prövat GI, och paleo med varierande resultat. 

Under flera år följde jag med framgång LCHF-dieten och kände att det var min grej, många var så imponerade av mina resultat att de ville bli coachade av mig. Men efter att ha fått allvarliga problem med ett magmunsbråk som till slut behövde opereras, slogs alla mina tidiga rutiner sönder, och de två följande åren efter operationen var jag tvungen att leva på främst mjuk kolhydratsrik mat och näringsdrycker, under denna tid tappade jag mycket av min tidigare muskelmassa och la på mig stora mängder fett, jag kände inte igen mig när jag såg mig i spegeln. 

Till följd av dessa år hade jag även fått problem med astma som jag tydligen hade haft under en längre tid utan att veta om det, som nu hade blivit mycket värre. Läkarna varnade mig för både högt blodtryck och högt blodsocker och på nätterna vaknade jag ofta med andnöd. Jag började även lida av ångestattacker som jag hade varit fri från i flera år och jag var nu konstant oroad för min hälsa.

Jag började försiktigt med sjukgymnastik under 2019 där jag även blev introducerad till yoga som hjälpte mig både mentalt och fysiskt, men året efter det slog pandemin till. Jag var liksom de flesta väldigt oroad för att bli smittad (särskilt med mina andra underliggande problem) så jag sa upp gymmedlemskapet och isolerade mig ännu mer än innan, detta ledde till att mina muskler förtvinade ännu mer och jag började även tröstäta för att stå ut med oron (ja jag vet hur korkat det var).

Innan jag tog kontakt med Mathias hade jag totalt släppt allt som hade med kosthållning och fysisk träning (utöver lättare yoga) att göra. Jag åt bara vad som var gott och som jag kunde få ned utan att trigga magbråcket. Jag hade även lidit av flera matallergier som jag utreddes för och därför hade min kost blivit extremt ensidig. Jag förstod att jag var inne i en negativ spiral och behövde göra något drastiskt, men jag skulle inte klara det själv, trots att jag alltid sett mig själv som väldigt insatt i kost och hälsa, var jag tvungen att svälja stoltheten och anlita en expert.

Jag hade följt Mathias i flera år på Instagram, och trots att jag inte alltid höll med om hans syn på kosten kunde jag inte argumentera emot resultaten jag sett hos hans klienter. Jag hade även förtroende för hans kompetens efter att ha följt hans skrivande sedan en lång tid tillbaka och jag kände till hans meriter. När jag såg att Mathias erbjöd coachning online bestämde jag mig för att slå till, nu fanns det inga ursäkter längre.

Initialt blev jag tillfrågad om mina mål. Givetvis var prio ett att få tillbaka min hälsa och gå ned i vikt, men jag visste att det inte skulle räcka för att motivera mig att göra vad som krävdes. Jag under mina många år av träning och prövandet av dieter haft många toppar med mycket muskelmassa och en nästan platt mage, och många dalar där jag tappat muskler och lagt på mig mycket fett (och nu var jag i min djupaste dal någonsin), men jag hade aldrig varit riktikt deffad, aldrig haft några synliga magrutor eller sett särskilt fit ut. Så jag sa till Mathias att jag ville gå hela vägen, bli väldefinierad på riktigt bortom alla tvivel och även karva fram magrutor om möjligt. 

Först nu efter flera månader inser jag vilket enorm utmaning jag hade gett Mathias och mig själv, när jag ser de första bilderna som jag skickade första veckan och minns hur extrem min dåvarande kosthållning såg ut, har jag svårt att greppa hur det hade kunnat gå så långt. Och nu bara fem månader senare är jag och alla i min omgivning lika chockade över de resultat som jag uppnått med Mathias program och vägledning.

Vad har du uppnått med programmet hittills? Och hur känns det?

Jag har i skrivande stund gått ned 28 kilo och minskat lika många centimeter runt midjan. Men de viktigaste resultaten går inte att mäta med våg och måttband. Jag har fått bättre kondition än jag haft någonsin, blivit smidigare än jag någonsin varit och blivit bättre i alla övningar inom styrketräningen, mest av allt på de övningar som jag var sämst på innan och därför ofta skippade för rädsla att skada mig igen (har tidigare haft ett diskbråck i övre ryggen). 

Fanns det något som fick dig att tveka, innan du valde att testa onlinecoachning? Några farhågor om hur det skulle bli/vara/fungera för dig?

Jag var lite orolig för hur jag skulle hinna med att lära mig alla nya recept och övningar med mera i ett övrigt väldigt aktivt liv med heltidsjobb, familj och flera sidoprojekt. 

Jag hade aldrig tidigare vägt mat eller gått efter kalorier, så det var ett helt nytt sätt för mig att tänka, och det gick tvärtemot hur jag hade sett på kosthållning innan. Jag brukade tycka att det var extremt att räkna kalorier och följa noga uträknade program, nu inser jag att det tvärtom var min kravlösa hållning jag hade innan som var extrem. 

Vad gillar du mest med programmet? Och hur fungerar det jämfört med program som du har testat tidigare?

Jag har konsulterat experter tidigare för råd om träning och kost, men aldrig anlitat en coach tidigare för en längre period, vilket jag borde ha gjort, men bättre sent än aldrig. Jag älskade träningsupplägget på en gång med olika träningsblock som kontinuerligt hjälpt mig att utvecklas på de områden jag ville bli bättre på. Att få utförlig feedback varje vecka på resultat med både kost och träning har gjortmig motiverad att hålla mig till programmet och möjligheten att ställa frågor i appen till Mathias har varit till en stor hjälp. Men det jag troligen gillar mest är mitt nya förhållande till mat. Jag älskade mat och matlagning redan innan och trodde att denna tid med hård viktnedgång skulle innebära typisk tråkig och ensidig mat som kyckling med brunt ris och broccoli varje dag. Jag kan ärligt säga att jag aldrig ätit så gott och varierat som jag gjort under dessa månader. Jag har även fått en betydligt bättre förståelse för vad olika ingredienser faktiskt innehåller näringsmässigt och lärt mig fler goda och nyttiga recept än jag hade kunnat föreställa mig. 

Hur har dina resultat i träningen påverkat andra områden i livet? Kan du nämna något exempel?

Svaret på denna fråga skulle egentligen kräva ett helt kapitel. Jag sover bättre än någonsin och andningsuppehållen på natten har helt upphört. Innan coachningen åt jag stora mängder magmediciner för reflux och magsyra, dessa har jag kunnat sluta med helt och hållet. Min astma har blivit avsevärt mycket bättre, har inte haft ett enda astmaanfall sedan jag började med Mathias (jag brukade få det åtminstone ett par gånger i veckan). Med Mathias träningsprogram har jag inte upplevt de skador och värk jag oftade brukade få om jag tränade mer än 4 ggr veckan, nu tränar jag oftast 6-7 dagar i veckan. Jag har fått mer energi och driv, jag njuter mycket mer av maten jag äter nu och jag har fått tillbaka mitt självförtroende i träning och är mer nöjd med min fysik än jag någonsin varit tidigare.

Hur motiverad är du på en skala mellan 1 och 10 till din träning nu? 

Definitivt 10 (eller mer). Under dessa månader har jag fått uppleva resultat jag inte trodde var möjliga (definitivt inte under så här kort tid). Med verktygen jag fått från Mathias för såväl gymmet som köket har jag en betydligt bättre förståelse för hur jag ska gå tillväga för att utvecklas i rätt riktning. 

Hade du kunnat tänka dig att rekommendera programmet till någon annan? Vem och i sådana fall varför?

Jag har rekommenderat Mathias till alla som frågat mig “hur gjorde du?” och det är många. Men jag skulle vilja säga att det viktigaste för dig som funderar på att anlita Mathias är 2 saker.

1. Att du verkligen måste vilja nå de resultat du vill ha. För oavsett hur bra vägledning du har kommer det bli mycket jobb och du måste vara redo att göra din del av arbetet.

2. Du måste våga lita på Mathias och hans program. Första veckan med coachningen slarvade jag mycket och var inte riktigt redo för förändringen i min livsstil det skulle innebära. Men andra veckan när jag skärpte mig märkte jag snabbt vilka resultat som var möjliga – om jag faktiskt följde Mathias riktlinjer, efter det har jag inte tvivlat något mer.

Finns det något mer du skulle vilja hälsa läsarna? Något tips eller liknande om man vill få samma resultat som du har fått?

Jag har egentligen aldrig haft något emot att anlita en coach, men jag insåg inte heller innan vilka otroliga fördelar det faktiskt har. Nu önskar jag att jag hade sökt experthjälp mycket tidigare, men jag är samtidigt tacksam för att det till slut blev av och att Mathias var tillgänglig. Så mitt råd är att du slutar vänta, ta tag i din träning, diet och hälsa nu, det kommer inte bli lättare desto längre du väntar, tvärtom. Du måste även våga tro på att det finns en betydligt starkare, friskare, snyggare och gladare version av dig själv som bara väntar på att få leva fullt ut, men det hänger på dig, din dedikation, vilja och inte minst envishet för att det ska bli möjligt. 

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: