Hur Snabbt Kan Man Gå Ner i Vikt och Hur Avancerat Måste Det Vara? Del 1

Om du vill veta hur snabbt du kan gå ner i vikt och hur du ska träna och äta för att lyckas med ditt mål, då vill du läsa denna artikel.

Har du någonsin ställt dig själv frågan hur lång tid det kommer att ta dig att nå ett mål? Har du därefter ställt en följdfråga i stil med hur pass krångligt det kommer bli på vägen till slutdestinationen?

Det är inte ovanligt att man gör det och vi på kontoret får ofta frågan om hur lång tid man behöver för att nå sin målvikt eller för att komma i form till sommaren.

Det finns inget generellt svar på hur lång tid det tar eller hur lätt, respektive svårt, det kommer att bli. Det är därför det kallas personlig träning eftersom man tar hänsyn till personen i fråga och för att få en detaljerad plan och en uppskattad tid på hur lång tid man behöver för att nå sitt personliga mål kan man med fördel diskutera det med en erfaren träningscoach.

Därför blir den här artikeln mer som en generell guide för hur du kan tänka och planera inför en diet och vad du kan ha i åtanke om du planerar att ta hjälp av en coach, dessutom hur kan gå till väga när du gör misstag under den här perioden. Vi serverar den i två delar och detta är del 1.

Förväntningar och resultat

Vad är det som driver ett viktnedgångsprojekt? Det handlar oftast om en vision kring ett resultat och i samband med den här drömbilden kommer även vissa förväntningar, men frågan är hur pass realistiska de är?

Det är inte ovanligt att det önskade resultatet och förväntningarna kring processen ligger ur fas med varandra.

Ett exempel på det här är att man kanske vill gå ner 10 kg fettvikt på fyra veckor och tron om att blotta närvaron av en inhyrd coach kommer få den här drömmen att gå i uppfyllelse.

Svaret är tyvärr nej. Det går inte till på det sättet och det är vad jag menar med att förväntningarna och resultaten inte går i fas med varandra.

Vill man åt en fettminskning på ungefär 10 kilo som ett resultat av en relativt smärtfri och angenäm viktminskningsprocess kan man uppskattningsvis säga att man kan förvänta sig en period på 8-10 veckor av strikt arbete både på gymmet och vid matbordet. Det här med en viktminskning av mellan 0.8-1.5 kg i veckan.

Det är därför orimligt att gå ner 10 kilo på fyra veckor. Skulle man mot förmodan lyckas gå ner den här vikten på under den här tiden är det förmodligen inte fett som har förbrukats i processen. Det är förmodligen något mer värdefullt.

Åter till saken. Det kan gå fortare, men det kan även ta längre tid än 8-10 veckor. Det här har med utgångsläget att göra. Är man väldigt överviktig jobbar kroppen i medvind och tycker att lite viktminskning vore på sin plats, men desto mindre fett ju svårare blir det att bli av med den, eftersom kroppen inte gärna släpper på last den inte måste göra sig av med för att överleva eller fungera bättre.

Det går inte att reparera

Hur mycket cardio for att ga ner i vikt snabbt

Det är viktigt att förstå hur kroppen fungerar och att den är ganska oförlåtlig när det gäller träningen och de eventuella snedsteg som uppstår.

Om du fuskar med kosten eller träningen under en dietperiod kommer det här att ha en direkt inverkan på ditt slutresultat.

Om du har satt upp ett mål på åtta veckor och har ett planerat resultat på 100% kommer de här slutsiffrorna att förminskas varje gång du tabbar dig.

Slarvar du med kosten, träningen eller sömnen kommer det här att påverka slutresultatet och för varje gång en miss uppstår kommer slutresultatet att förminskas en del och det går inte att reparera med hjälp av en strikt kosthållning, träningsrutin och perfekt sömn dagarna därefter. Ett tramp i klaveret är absolut och går inte att åtgärda.

Man får helt enkelt acceptera sitt snedsteg och fortsätta kriga vidare mot sitt mål.

Jag menar inte på något sätt att din resa är förgäves. Jag tycker bara att det är viktigt att förstå processen kring träningsprojekt, vare sig det handlar om att bygga muskler eller bränna fett.

Korrigera fettförbränningen

Ga ner i vikt snabbt bygga muskler kille tjejDet som man dock inte ska göra om man råkar äta för mycket någon dag eller på något annat sätt hamnar utanför banan är att klandra sig själv för det.

Ett vanligt misstag efter att man har råkat äta för mycket en dag är att man försöker kompensera för det dagen efter och som vi redan har gått igenom fungerar inte den här metoden.

Det som är vanligt är att man dagen efter en oavsiktlig övergödning knappt äter något alls i hopp om att balansera ut sitt misstag från dagen innan.

Fel, fel, fel!

Jag förstår tanken. Jag har också gjort det själv, men det är inte vad som är bäst att göra och det kommer inte att fungera i längden.

Det jag rekommenderar är att helt enkelt acceptera sitt misstag och sedan äta som en vanlig dietdag dagen efter. Annars finns risken att man startar en snöbollseffekt där man äter för mycket för att sen försöka kompensera genom att äta mindre dagen efter och det sätter kroppen ur balans.

Hungerhormonerna kommer att spela dig spratt och risken för ännu en dag av överkonsumtion blir större i och med de här kompensationsdagarna.

Lugn, du kommer att nå ditt mål oavsett. Ta bara dagen därpå som vilken dag som helst under diet och tänk inte så mycket på vad som har hänt. Alla gör misstag och det kommer inte ha märkarbara inverkningar på helhetsbilden.

Visst, det kommer som sagt att påverka slutresultatet marginellt, men det kommer att bli ett större och mer synbart uteblivet resultat om du försöker kompensera genom att nästintill ingenting dagen efter, för att därmed trigga ytterligare en oavsiktlig ätardag.

Jag vill inte skrämma dig eller säga att ett misstag kommer att förstöra allt. Det handlar om små försämringar över tid, men det kan bli märkbart om det sker för ofta under sagda period. Det viktiga är att vara medveten om principen, för att på så vis kunna jobba aktivt mot att förhindra att det händer.

Det här hänger ihop med förväntningarna. För att lika inspirerande som framgång kan vara, lika dräpande kan ett nederlag bli för målsättningen.

Det är därför viktigt att förstå att vad för slags fokus det här kräver och under hur lång tid man måste vara koncentrerad på mållinjen för att nå dit med ursprungsidealet i behåll.

Kan man påverka tempot?

Jag vill ga ner i vikt snabbt

Om man vänder på steken och tittar på vad man kan göra för att främja hastigheten istället finns det en handfull tricks man kan använda sig av.

Det är nämligen inte bara snedsteg som påverkar resultatet. Man kan även påskynda processen och nå målet fortare genom att manipulera kosten, energiförbrukningen och sitt tänkande kring fettförbränningen.

Beroende på hur omfattande målet är, hur djupt inne i dieten man är och hur många bollar man kan jonglera på en och samma gång kan man ta till verktyg som till exempel cardio, kaloricykling eller ätardagar.

Cardio kan du ta till som ett redskap för att öka din energiförbrukning och försätta dig i ett djupare kaloriunderskott. Det är ett fantastiskt fettbränningsverktyg, men det främjar även hjärthälsan med mera. Det skapar en förhöjd syresättning och du kan få bättre och snabbare resultat om du använder cardio på rätt sätt och i en rimlig utsträckning.

Kaloricykling är en metod som innebär att du går ur underskottet vid väl utvalda tillfällen för att kroppen ska känna att den kan balansera upp hormonnivåerna, släppa stryptaget om bevaringen av fettdepåerna och helt enkelt ta en välbehövd paus ifrån fettbrännandet. Det här kan komma i form av fuskmåltider eller högkaloridagar där man gör en slags återställning av kroppen och det kan hjälpa till att ta kroppen ur viktminskningsplatåer.

Ätardagar är ett verktyg man ska vara försiktigt med, då det inte hör till ovanligheterna att man missbrukar det här kortet i leken och därmed försätter sig i ett överdrivet överskott och då måste ta itu med känslan av att man har gjort oreparerbara skador på sin diet. Använder man en ätardag på rätt sätt och vid rätt tillfälle kan det dock, precis som kaloricykling, ta dig ur fettförbränningsplatåer.

Sammanfattning

Kan man bygga muskler och branna fett samtidigt snabbt

Hur lång tid behövs då? Räkna på en viktminskning på ungefär 0.8-1.5 kilo i veckan. Kom dock ihåg att ingen diet är linjär och vikten kommer att fluktuera, men det här kan vara ett topp- och bottenläge att hålla sig inom. Utifrån de här premisserna kan du därför göra en uppskattning på hur lång tid det skulle behöva ta för dig att gå ner de kilona som du vill bli av med.

Stressa inte över misstag. Var medveten om vad de är och hur de ska behandlas för att på så vis ha ett sunt förhållande till dem och därmed nå ditt slutmål på ett avslappnat och behagligt sätt.

Ta hjälp av beprövade fettförbränningstekniker och viktminskningsverktyg för att nå dina mål snabbare och mer effektivt.

Vill du veta när och hur du ska använda de här verktygen och vill du framförallt veta hur avancerat det måste bli på en diet för att du ska kunna nå ditt mål? Då vill du hålla utkik efter del 2 av den här miniserien.

PS – Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att gå ner i vikt och bränna fett? Då vill du klicka här.

Om författaren

Christoffer Hagenmalm

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: