Besegra sötsuget snabbt enkelt

Brukar du småäta? Proppa i dig snabbmat, chokladbitar, chips och läsk när du är stressad och sugen? Skäms du efteråt? Det är inte konstigt. Socker, snabbmat och för mycket snabba kolhydrater är dåligt för hälsan, och dåligt för träningen. Men hur gör man när suget är större än viljestyrkan? Här kommer några effektiva knep som hjälper omedelbart.

Lyssna på kroppen
Upplever du att kroppen suktar efter något särskilt beror det med största sannolikhet på att du är hungrig. Inte på att kroppen lider av brist på skräpmat. Håller man sig mätt reducerar man det mest kritiska sötsuget. Den mänskliga organismen är skapt för att uppskatta socker. Socker triggar hjärnans belöningssystem, i ett slags överlevnadsmekanism. Så det är inte konstigt det ibland blir för mycket av det goda. I längden gör socker dock mer skada än nytta. Vi känner oss trötta, lättirriterade och missnöjda. Äter vi regelbundet håller vi oss mätta under en längre tid.

Ta det lugnt
Fysisk och psykisk stress försämrar ämnesomsättningen och influerar den viktiga impulskontrollen. Vardagens otaliga frestelser lockar mer än nödvändigt. Därför är det oerhört viktigt att planera i god tid. Skriva menyer, inköpslistor och förbereda matlådor. Studier visar att vi är mer benägna att konsumera skräpmat när vi känner oss stressade. Vill du lyckas med träningen, viktnedgång och hälsan? Sluta stressa.

Var selektiv
Ett effektivt knep för att minska sötsuget är att dra ner på snabba kolhydrater. Inte bara skräpmat, utan mer frekvent förekommande kolhydrater. Bröd, flingor, pasta och ris. Fokusera på långsamma kolhydrater, proteinrika måltider och nyttiga fetter. Genom att basera kosten på nyttig mat – kött, grönsaker, nötter – håller vi oss mätta.

Tänk dig smalare
Känner du att du saknar socker? Har du följt föregående tips är risken liten. Men om du trots mättnadskänsla, trots regelbundna måltider, och trots långsamma kolhydrater upplever att suget växer återstår ett extra ess i rockärmen. Fokusera på dina tankar. Reflektera över vilken typ av person du vill vara. Vill du vara disciplinerad? Inneha en stark karaktär? Vara någon som motstår frestelser? Eller vill du vara ett offer? Påminn dig själv om varför du började träna. Var du missnöjd med din kropp, din vikt och ditt utseende? Nyckeln till att lyckas med träningen handlar till 80% om kosten. Låt sötsuget bestämma och du är dömd att misslyckas.

Sammanfattningsvis
Att bekämpa sötsuget kan vara svårt. Frestelserna är många. Fika, bjudningar och afterwork – delar av vardagen som består, diet eller inte. Men att lyckas behöver inte vara svårt. Vardagens utmaningar är inte där för att förhindra dig att lyckas. Deras närvaro är en prövning – en prövning på hur gärna du lyckas. Allt som krävs för att lyckas är att planering, regelbundna måltider och en smula sunt förnuft.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: