Podcast: Periodisering enligt menscykeln, vad säger forskningen?

Kvinnor och män skiljer sig åt fysiologiskt. Vilka konsekvenser har detta för hur kvinnor borde träna? Män har i genomsnitt en stabil hormonprofil, kvinnors varierar under månaden. Att planera träning på ett sätt som noga tar hänsyn till detta vore genialiskt. Vi kan då trycka på när hormonerna är på topp och satsa mer på vila och återhämtningen när tiden kräver.

Metoder för att lösa gåtan har blivit en kassako. Kvinnohälsoexperter på sociala medier försöker övertyga oss. Och det är medryckande, lockelsen att hoppa på tåget är magnetisk. För nu ska träning planeras enligt menstruation! Men vad säger egentligen forskningen?

Detta diskuteras i senaste avsnittet av podden Träning och Smärta – som jag har med två av kollegor, som också är kliniker inom muskuloskeletal hälsa. Vi diskuterar träningsplanering efter menstruation. Vad vet vi om hur träning bör planeras för kvinnor på gruppnivå med tanke på hormoner? Vilka luckor finns i forskningen? Och vilka alternativ finns om vi vill strukturera våra program efter kroppens naturliga variationer i prestation och återhämtning?

Innehåll i avsnittet

  • Varför någon form av periodisering brukar vara en skaplig idé
  • Hur bland annat östrogen påverkar kvinnors prestation varje månad
  • Forskning på periodisering enligt menstruationscykeln
  • Autoreglerad träning och hur du anpassar träning efter dagsform

Målet med podden är att sprida forskning och vetenskap kopplat till ämnena träning och smärta. Podden drivs av mig, som arbetar som idrottsfysiolog, och två av mina kollegor som alla är verksamma kliniker inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering.

Stötta oss genom att recensera podden där du lyssnar, exempelvis Apple Podcast eller Spotify. Det hjälper oss att nå lyssnare och sporrar oss att fortsätta.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: