Styrketräna med lipödem – vad är viktigt att tänka på?

Häromveckan skickade jag ett nyhetsbrev som handlade om en kvinna som försökte gå ner i vikt (en bekant till mig) som var helt uppriven av uppgivenhet. Jag berättade hur hon tog sig vidare. Efter denna denna känslostorm fick jag mail.

Många intressanta och tankeväckande mail.

Här är ett sådant:

“Hej Mathias!

Denna desperata dam, som förmodligen lider av helt vanlig övervikt och inget annat, fick mig att fundera på om du känner till diagnosen lipödem?

Jag har själv den sjukdomen och har kämpat som ett djur med kost och dieter. Blev nyfiken på om du träffat på denna sorts fetma som verkligen inte släpper. ”

På bilden: Fettceller som är fyllda med fettsyror, energi som har lagrats i fettvävnaden.

Först vill jag återigen vara tydlig med en sak:

Jag är inte läkare och jag är ingen expert på sjukdomar på något sätt.

Vad jag kan göra är att berätta vad jag vet om lipödem, baserat på mina erfarenheter av att arbeta med klienter som har det – och vad jag har läst mig till, helt enkelt.

Här är vad du vill känna till:

Lipödem är inte fetma, utan en sjukdom i fettväven.

Vid lipödem så har vävnaden svårt att transportera bort lymfvätska, som samlas i fettet och i det närmaste fastnar där, då sväller fettcellerna och vävnaden växer i omfång.

Klienter har ibland berättat att:

Läkare iskallt har viftat bort deras problematik och sagt att det bara handlar om att gå ner i vikt, att träna mer och äta mindre. Andra har mer direkt blivit erbjudna ingrepp där sjuk vävnad opereras bort. Frågan är, hur funkar det med träning?

På bilden: En överviktig kvinna med lipödem. Lipödem drabbar framför allt kvinnor.

Min uppfattning är:

Att kost och träning kan vara ett bra verktyg.

Både före och efter operation. För att hjälpa cirkulationen.

Men om fettvävnaden är sjuk, på grund av lipödem, så kan kost och träning inte göra dig frisk från sjukdomen. Det kan däremot hjälpa dig att leva med den.

10-11 procent av Sveriges kvinnor lider av det.

Många upplever att underkroppen blir större än överkroppen, när vävnaden sväller, och det ser ut som man har gått upp mycket i vikt – och vävnaden täcks av celluliter. 

Lipödem uppstår ofta i eller efter tonåren (i samband med hormonrubbningar).

Men framträder gradvis och kan komma senare.

På bilden: Olika grader av lipödem. Bildkälla: Läkartidningen

Om du vet med dig att du lider av lipödem, som alltså inte är “vanlig fetma” eller misstänker att du kanske gör det – behöver du först och främst kontakta vården.

Kom bara ihåg att:

Det är inte säkert att du får hjälpen du behöver direkt.

Du behöver stå på dig.

Ibland får du kanske bara rådet att röra på dig mer och äta mindre. Men om du har lipödem så kan träning och kost inte göra dig frisk – lipödem är en kronisk sjukdom.

Och det är inte så lätt, att bara gå ner i vikt.

Trycket som är närmast konstant i vävnaden är smärtsamt och gör ont.

Det kan också leda till följdsjukdomar (som artros).

Läkaren behöver ta detta på allvar – och du kanske behöver opereras för det. Träning kan hjälpa dig att öka blodcirkulationen i den sjuka vävnaden (underlättar för att transportera bort vätska). Det kan inte bota sjukdomen, men kan lindra besvären.

Tillbaka till frågan:

Jag har en del erfarenhet av att coacha personer med lipödem.

Men återigen, jag är ingen läkare och jag kan varken diagnostisera eller behandla sjukdomar. Vad jag kan göra är att hjälpa dig att organisera kosten och träningen tiden efteråt, när du har fått hjälp från vården, och ge dig bra program baserat på det.

(Lider du av lipödem ska du inte värma upp som någon som inte har det.)

Jag hoppas att det besvarade din fråga.

Vill du veta hur mitt program kan hjälpa dig i kampen mot fetman?

Här är länken:

Låt mig designa ditt kost- och träningsprogram

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Vill du få fler tips direkt till din inkorg? Helt gratis? Varje dag? Då vill du uppenbarligen prenumerera på mitt nyhetsbrev. Börja prenumerera här.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: