Styrketräning För Tjejer – Vad Är Fördelarna?

styrketräning för tjejer

Tjejer behöver inte vara rädda för att bygga för mycket muskler. Jag har hört allt från ”jag vill se inte så manlig ut” till ”bygger jag muskler ser jag bara bulkig ut” och ”jag vill bara träna kardio, så jag blir tajtare”. Det är helt fel tänkt. Förutom att lite (ser du vad jag gjorde där?) mer muskelmassa kan vara hett, på både män och kvinnor, får det dig inte att se större ut. Bara för mycket fettgör det.

Tjejer behöver muskelmassa lika mycket som män. Inte bara får det dig att känna dig piggare, snyggare och orka mer i vardagen. Det har också hälsomässiga effekter som man inte ska underskatta. Sedan räcker löpning föga långt för att minimera kroppsfett. Kanske går du ner i vikt. Men att gå ner i vikt och bränna fett är inte samma sak. Är fettförbränning, smalare midja och en sexigare kropp, ditt mål ska du känna till att styrketräning är mer effektivt.

Fördelarna med styrketräning för tjejer, och anledningar varför tjejer borde styrketräna hårt (tjejer ska träna lika tungt som killar), är dock fler. I denna artikel ska vi undersöka varför tjejer behöver, och borde vilja, bygga muskler. Detta är speciellt för dig som inte vill tävla i fitness och bodybuilding, utan tränar för att tajta till kroppen, må bättre, bli mer nöjd, trygg och gärna ser bättre ut. Detta är några, av många, fördelar med styrketräning för tjejer.

Muskler Förbättrar Livet

Trodde du att det bara var för utseendets skull? Tänk om. Muskler är något vi har och använder för att kunna röra oss. Utan muskler inga rörelser. När jag säger rörelser menar jag inte styrketräning och basövningar som knäböj, marklyft och bänkpress, utan enkla saker. Som att blinka, tugga och andas. När du ökar i muskelmassa förbättrar du din fysiologiska potential. Inte bara gör det dig starkare på gymmet. Allt i vardagen blir lättare. Inklusive sysslor och nöjen. Som att bära matkassar eller leka med dina barn.

Styrketräning Är Sexigt

Att känna sig snygg, uppskattad, med starkt självförtroende, är lika trevligt för vem som helst. Styrketräning förbättrar tjejers hållning, linjer, och tonus. Bättre hållning, som också kommer av styrketräning, är väldigt attraktivt. Det tycker både killar och tjejer. Oberoende av fettförbränning. Vill du verkligen träna för en sexigare kropp kan du optimera förbränningen med styrketräning och fortfarande avnjuta alla andra fördelar som styrketräning för tjejer kan innebära.

Kombinationen av en stark, vältränad, kropp utan oönskad fettmassa runt midjan, som tydligast exempel, kan få vem som helst att se fantastiskt snygg ut. En svag, icke-tränad, smal kropp med dålig hållning och som saknar definition på rätt ställen kan, i sin tur, få vem som helst att se oattraktiv ut. Hänger du med?

Positivt i kråksången är att tjejer som styrketränar inte behöver lägga på sig särskilt mycket muskelmassa för att uppleva skillnaden. Du kan styrketräna några gånger i veckan, och kan helt strunta i löpträningen, och ändå se resultat.  Coolt va? Tro inte att du, i ren fartblindhet, kommer lägga på dig massa muskler. Att säga att man inte vill styrketräna för att man är rädd för att bli för stor är samma sak som att inte skaffa körkort för att man är rädd att bli racingproffs.

Det Stärker Skelettet

När tjejer styrketränar regelbundet gör det dem, som tidigare sagt, inte bara snyggare. Det ger bättre styrka och hälsan blir bättre. En positiv effekt på hälsan är sättet på vilket styrketräning stärker skelettet. Styrketräning kan förhindra frakturer, alltså att du bryter benen, i takt med att du med åldern förändras. Detta beror på att kontraktion (spänning) av muskler som sker under tung styrketräning, gärna programmerad enligt progressionsprincipen, gör skelettet starkare med högre densitet. Lätt styrketräning har inte samma positiva effekt.

Hållningen Förbättras

Styrketräning för muskelmassa är A och O för en stark hållning. Det handlar om din hälsa. Vad ska du göra på ålderns höst, när du blivit gammal, om du knappt kan röra dig på grund av smärta i ryggen? Inte så värst mycket är min gissning.

För en stark hållning är muskelmassa en förutsättning. Det är viktigt att styrkan är jämnt fördelad. Har du någon gång sett en kille med starka bröstmuskler, stora armar och framåtroterade axlar? Ser lite konstigt ut. Inte sant? Det är ett praktexempel på hur man inte ska träna och hur det egentligen inte bör se ut. En symmetrisk muskulär utveckling, med symmetrisk muskelmassa och symmetrisk styrka, skapar en stark hållning. Vikten av det kan inte överskattas.

Bränner Mer Fett

Löpning är en medioker taktik för fettminskning. Det leder nämligen inte lika stor hypertrofi som styrketräning tenderar att göra. Muskeltillväxt gör att du bränner mer fett eftersom kroppens basala ämnesomsättning skjuter i höjden. Med mer muskelmassa bränner mer fett även mellan passen – utan att röra dig. Att skapa och behålla muskler kräver mycket energi. Det gör att metabolismen ökar och blir snabbare. Det händer inte på samma sätt med löpträning.

Minskar Skaderisken

Bygga muskler är viktigt även för tjejer eftersom det minskar skaderisken. Samtidigt får du bättre balans, och den vältränade fysiken står sig bättre när du involverar dig i andra idrotter än styrketräning. Styrketräning kan även förbättra din prestationsförmåga i samband med kardiovaskulär träning. Fördelarna och effekterna är, i det avseendet, närmast gränslösa. Coolt. När man tänker på det.

Du Lever Längre

Med åldern blir du svagare. Ska man se krasst på det blir det mesta sämre. Åtminstone fysiskt. Kroppen producerar inte nya celler i samma utsträckning som när vi är unga och en konsekvens av det är att kroppen med tiden bryts ned. Organen, som är vitala för din överlevnad, blir också svagare. Med styrketräning kan du förbättra oddsen. Det finns en direkt korrelation mellan styrketräning, muskeltillväxt, styrka och livslängd. Du klarar dig bättre i vardagen – utan skador. Samtidigt underlättar dina starka muskler organens viktiga arbete. Vill du leva länge, hälsosamt, med livskvalité kan styrketräning hjälpa dig.

Bättre Självförtroende

Muskeltillväxt kommer, även om du inte kan föreställa dig vet, förbättra ditt självförtroende. Även om du är tjej. Självförtroendet skjuter i höjden. Dels för att du ser bättre ut, med bättre hållning och starkare utstrålning, dels för att du känner dig starkare och mer trygg inom dig. Styrketräning är kanske inte lösningen på alla dina problem. Men det ger dig en stark grund att stå på. Något du alltid kan falla tillbaka på, luta dig mot, och använda till din fördel oavsett vad.

Styrketräning För Tjejer

Jag ser många starka argument varför tjejer borde styrketräna. Livet blir, på alla plan, lättare och roligare när du är stark och vältränad. Det säger sig självt. Fast att du gör det för din egen skull, och inte bryr dig om vad andra tycker, kommer du likaså märka att människor behandlar dig annorlunda. Om inte för ditt nya, uppgraderade, utseendes skull så för din karisma som är svår att inte lägga märke till. Lägg, förutom det, till flertalet hälsofördelar – längre liv, lägre skaderisk, starkare skelett, bättre hållning och mycket mer – så har du en ganska komplett bild av hur livet kan se ut när du är tjej och styrketränar regelbundet.

Jag Vill Bara Gå Ner i Vikt?

Då är styrketräning förstahandsvalet. Trodde du att kardiovaskulär träning, gnuggande på crosstrainer och löpband, är bästa sätt att öka fettförbränningen? Det är fel. Inget bränner lika mycket fett som styrketräning. Jag kan förstå om du, i egenskap av tjej, inte vill ha för stora muskler. Men det kommer du inte få. Du är, rent biologiskt, inte skapt för det. Att bygga muskler tar enorm tid. Som kille får man träna en halv livstid, och anlita en fitnesscoach, för att optimera förutsättningar och maximera resultat av styrketräning. Du kan vara lugn. Det värsta som kan hända är att du med tiden blir en starkare version av dig själv.

Börja Bygg Muskler

Hur ska tjejer börja styrketräna? På samma sätt som killarna. Jag rekommenderar att du börjar träna med ett träningsschema för gym. Tänk lågfrekvent träning, 3-4 pass varje vecka, med fokus på tung träning. Du använder bara basövningar, håller dig till 6-8 repetitioner, undviker att träna till failure (i alla fall i början), och gör 3-4 sets per övning. Sammanlagt gör du 3 övningar varje pass och du strävar efter progression. Det betyder att du försöker öka vikterna, sakta men säkert, varje gång du tränar. Vill du fördjupa dig i ämnet, och veta lite mer om styrketräning och hypertrofi, så har jag skrivit en guide till att bygga muskler och maximera muskeltillväxt som kan vara användbar för dig som precis börjat styrketräna.

Vill du ha fler snabba tips för att bygga muskler? Skicka en intresseanmälan för personlig träning online! Med mig som din personliga fitnesscoach behöver du inte känna dig förvirrad eller osäker. Jag berättar exakt hur du ska träna och äta. Klicka här.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: