Träna midjan stark och tight – med dålig kontakt

Igår körde jag rygg och bröst så idag ska jag fira genom att städa lägenheten – plus äta kopiösa mängder ost uppenbarligen. Utöver det, besvara massa fina läsarfrågor.

Frågorna lyder som följer:

===

Har fått tipset att jag kan träna magen ofta så gör det nästan alla pass. Men tycker inte något tar rätt, känner inte magen arbeta och får inte kontakt. Ingen magövning verkar funka för mig för och jag blir så frustrerad. Finns det nån annan övning du kan rekommendera när man inte får kontakt men vill få stark och tight midja?

/ Felicia

===

Många har den här utmaningen.

Och det är egentligen inte särskilt konstigt.

Få av oss får lära oss hur man inte bara spänner magen utan också spänner bålen (bålkorsetten består även av de inre magmusklerna, de transversala magmusklerna och ländrygg) och skapar buktryck. Det handlar förvånansvärt mycket om andning.

Till att börja med:

Se till att du har en ordentlig andningsteknik.

Fundera på när du ska andas in, spänna magen och andas ut. Tänk att någon ska slå dig hårt i magen och du måste skydda magen genom att spänna den riktigt hårt.

Alltså, inte bara dra in midjan. Spänn och tryck ut musklerna!

Utöver det:

Börja med övningar som är lättare att få kontakt med.

Mitt förslag är inte att du börjar med repcrunches, pallof press och andra mer invecklade övningar. Följande övning är teknisk men svår att inte få kontakt med.

Testa suitcase deadlift:

Placera stången på ena sidan om kroppen, istället för framför som vanliga marklyft.

Greppa stången med en hand, res dig upp och håll vikten så länge du orkar.

Är balansen så vinglig att du knappt kan genomföra en repetition, börja från knäna i en ställning. Om det är för svårt, håll i dig med andra handen i power racket.

Detta är ett slags ”anti-rotationsövning” och den tränar obliquerna.

Den del av bålkorsetten de flesta av oss inte bara tränar allra sämst utan som dessutom är bland det viktigaste du kan träna för att träna midjan stark och tight.

Ok, nästa fråga:

===

Tjena Mathias! Hoppas allt är bra med dig. Har lyssnat på din podd o läst dina artiklar länge nu och känner att du på ett bra, kunnigt och ärligt sätt delar med dig av din breda kunskap inom träningens värld. Jag har själv tränat länge på gym och jobbat som professionell tennistränare i över 10 år nu. Jag är en riktig gymnörd!

Jag söker inte efter varken något kostupplägg eller träningsupplägg av någon så proffsig som dig utan det jag är i mer behov av är en mentor. Någon jag kan vända mig till för att bolla frågor eller tankar som kommer upp i mitt liv på gymmet och i köket. Så min fråga till dig är om du skulle vara intresserad av det? Hur du ser på ett sådant samarbete? Och vad det skulle kosta? Tack på förhand och ha en trevlig helg!

/ Marcus

===

Jag agerar inte bollplank och jag ska förklara varför.

När du väljer att bli min klient så går jag in och styr i detalj kosten och träningen eftersom jag vet vad som fungerar… Jag vet också hur du ska gå till väga för att få saker att fungera även om du har dålig disciplin, motivation eller inga vanor och rutiner att tala om.

Om jag enbart skulle besvara frågor så skulle du inte få den hjälpen som du hoppas på. Det kan bara leda till är att jag bekräftar eller dementerar dina uppfattningar.

Ja, även om jag skulle ge förslag på vad du kan göra annorlunda.

Så nej, det är inte realistiskt och konstruktivt för någon av oss. Du kommer aldrig få ut något ordentligt av det, uppenbarligen, och din coach hade avskytt hela grejen.

Varför är det inte realistiskt?

Därför att det handlar om halvmesyrer, att kompromissa på visioner, och bara spegla tankar och funderingar. Jag gillar inte att arbeta på det sättet för fem öre.

Därför kör jag inte mentorskap, längre.

Enda alternativet att få den hjälpen som du känner att du behöver är om du går med i mitt coachingprogram, och du låter mig styra både kosten och träningen.

Ja, även om du är gymnörd och tränare själv, du med.

Sååå… nästa fråga:

===

Hej Mathias. Läste precis igenom ditt inlägg om lipödem. Jag kan möjligtvis vara en av de få män som drabbats av det. Dock mer på magen och upp mot bröstkorgen och låren. De känns som väldigt mycket stämmer. Men, nu till frågan, finns de möjlighet att komma ner till dig så du får titta på det? Eller om de bara rör sig om att jag äter tokfel eller tränar fel etc.

/ Johan

===

Jag kan inte avgöra om du har lipödem eller inte.

Bara legitimerad vårdpersonal kan sätta diagnoser. En tränare sätter inte diagnoser.

Det enda jag kan göra är att ge dig kost och träningsråd.

Ibland coachar jag klienter med medicinska åkommor som lipödem, reumatism, artros och ankyloserande spondylit. Då tar jag med sjukdomsbilden i beräkningen.

Missförstå mig inte:

När du kommer till mig får du göra en hälsodeklaration.

Men detta formulär kan inte på något sätt undersöka, diagnostisera eller behandla sjukdomar. Vad jag gör när jag coachar personer med åkommor som behöver gå ner i vikt eller träna för att bibehålla god fysikalisk funktion, är att hantera åkomman.

Mitt bästa råd till dig är därför att uppsöka läkare, till att börja med.

Berätta att du misstänker att det kan vara lipödem och fråga vad man kan göra åt det. Var tydlig med dina symptom och stå på dig – så att läkaren tar dig på allvar.

Nåväl, dags för dagens sista fråga:

===

Hej! Jag vet inte riktigt hur jag ska börja men efter har läst rätt mycket om dig så känner jag att du kanske är rätt person att ha som onlinecoach. Jag har under detta år gott upp extremt mycket i vikt och mått rätt dåligt men jag känner att jag vill börja träna igen men har ingen stor motivation eller jo det har jag men vet inte vad jag ska börja. Jag fick för 2 månader sen reda på att jag har pcos och det innebär att jag kommer ha svårt att få barn och har ingen menstration, läkaren tror om jag går ner 20kg så kommer det hjälpa vilket jag gärna ger ett försök innan jag börjar äta mediciner. Sist jag hade en online pt så åt jag kvarg till frukost i 3 månader så det skippar jag gärna. Jag undrar hur du jobbar och hur du peppar en till att nå sitt mål. Sedan undrar jag om detta passar mig eller om jag ska försöka mig på själv.

/ Pernilla

===

Jag tror inte på att äta kvarg till frukost i 3 månader.

Jag tror inte heller på att du, jag eller någon annan, ska behöva tvinga i oss mat som vi inte gillar. Det är inget hållbart sätt att lägga upp och sköta en seriös diet på.

När du går med i mitt program så får du fylla i dina smakpreferenser.

Detta tar jag hänsyn till när ditt program knådas.

Så om du inte gillar kvarg behöver du inte äta kvarg. Samma sak gäller kött, vegetarisk kost, fisk eller vad det nu kan vara som du vill äta – eller hellre avstår.

Om onlinecoachning passar dig eller inte beror på vad du gör med det.

Som jag skrev i gårdagens nyhetsbrev:

Jag designar dina program, du får instruktioner som du kan följa, sedan coachar dig under resan och gör justeringar i planen. Men i slutändan är det du som gör jobbet.

Är du beredd att lyssna på din coach och göra vad som krävs?

Då kan onlinecoachning vara rätt för dig.

Är du inte det, eftersom du inte menar allvar, då är jag inte rätt coach för dig.

På tal om rätt coach för dig,

Du vet väl att det imorgon söndag är DEADLINE för att gå med?

Ja, efter söndag kommer jag helt stänga ner anmälan en tid för att koncentrera mig mer på att lansera nästa bok (plus att jag har ett gäng föreläsningar i slutet av året).

Vill du få en plats, innan det är för sent, skynda dig till:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: