Vad kostar en kompetent personlig tränare?

Vad är priset för en vettig personlig tränare? Och är det billigare online jämfört med PT-tjänster på gym? Eller är det samma kostnad?

Kostnaden för att bli coachad av en personlig tränare kan variera beroende på hur länge din tränare har arbetat, hur många klienter han/hon har hjälpt, hur många PT-timmar på golvet man har under bältet, vilka utbildningar han eller hon har gått och om du behöver hjälp med rehab, sport/idrottsprestation eller kroppskomposition.

När du väljer att anlita en personlig tränare är det därför viktigt att ha koll på vad du vill ha hjälp med och varför. Är det tekniken/utförandet i övningar? Är det att veta vilka övningar som är bäst för ditt mål? Eller är det att komma igång med träning regelbundet, så att någon peppar dig att fortsätta, eller att få hjälp med kosten?

Ibland kan man få intrycket av att onlinecoaching, personlig träning på distans, är lättare för tränaren och lättförtjänta pengar på något sätt. En annan uppfattning är att en tränare på distans inte kan hjälpa dig att förbättra tekniken i olika övningar – på grund av avståndet. Min erfarenhet är följande – onlinecoaching är i själva verket svårare för coachen, därför att feedbacken/förslag på förändringar måste komma retroaktivt efter passen istället för under träningen. För vissa tränande är detta dock mer användbart, eftersom det är lättare att komma ihåg vad coachen har sagt om man digitalt kan söka upp informationen igen och PT online är oftast något billigare.

Jag har hjälpt klienter både online i många år och på min egna mottagning, Kraftsportkliniken i Göteborg. Och måste säga att personlig träning öga-mot-öga varken inte alltid är mer effektivt och tvärtom vad gäller onlinecoaching – det är inte alltid en nedbantad, billigare eller mindre effektiv approach till personlig träning.

Det är mer komplext och nyanserat än vad det ofta framstår.

Mitt mål med den här artikeln är att hjälpa dig att fundera på vad som är viktigt att ta med i beräkningen när du funderar på kostnaden för personlig träning i någon form.

När du har läst klart kommer du ha en tydlig uppfattning om vad du kan förvänta dig, vilka krav du kan ställa på din personliga tränare och vad som brukar ingå, så att du lättare kan ta beslut om vad du anser är en rimlig kostnad för en personlig tränare.

Varför är detta intressant för kostnaden?

Därför att olika typer av coachning fungerar lika bra för olika tränande. På samma sätt som ett och samma träningsprogram inte fungerar lika effektivt för alla som har samma mål, därför att många föränderliga personliga faktorer spelar roll, så är personlig träning på en träningsanläggning eller onlinecoachning inte för alla.

I slutändan handlar det om vad du behöver hjälp med, på vilket sätt du önskar få den hjälpen, samt vilka detaljer kring träningen som du förväntar dig att få hjälp med. Vissa vill helt enkelt bara bli peppade och uppmuntrade. Vissa vill få mer intrikat men konkret input på vad man kan förbättra i olika övningar. Medan andra bara vill ha ett enkelt program att följa för att nå sitt mål. Och somliga, de allra flesta är min upplevelse, får ut mest träningseffekt på sikt av en kombination. Om man har råd.

Men det är inte alla som har råd att betala för en personlig tränare och kostnaden kan bli hög, särskilt om man inte vet vad man kan förvänta sig när man köper tjänsten.

Så vad är viktigt att hålla koll på före köpet?

Praktiska skillnader på gym och online

På gymmet behöver du bestämma en tid med din tränare. Detta kan vara allt från något pass i veckan till flera tillfällen/vecka under en viss tid och sedan mindre ofta i takt med att du kommer in i rutinerna. Online behöver du inte bestämma en tid och får ofta feedback/support även tiden mellan passen, till skillnad från på gymmet där du bara får hjälp av din tränare under träningspasset, vilket ju är på gott och ont.

Så vad kostar en personlig tränare på gym vs online? Vad är billigast och mest prisvärt?

På gymmet:

 • Du betalar per pass eller för ett paket (oftast med rabatterat pris) med ett större antal pass som du fördelar som du föredrar över en längre period.
 • De flesta tränare och gym erbjuder delbetalning/avbetalning på större PT-paket om man inte har möjlighet att betala för hela paket från dag ett.
 • Priset varierar mellan 600-800:-/pass i storstäder beroende på tränarens erfarenhetsnivå, utbildningar och antal genomförda PT-timmar på golvet.
 • Ju fler pass du beställer åt gången desto billigare brukar passen bli styck.

PT online:

 • Du betalar per månad eller för ett visst antal månader (ju längre tid du skriver upp dig på desto lägre månadskostnad). Tiden som du beställer sträcker sig över varierar oftast över ett visst antal veckor eller ett visst antal månader.
 • Personliga tränare online brukar erbjuda betalning på autogiro som en prenumeration där kostnaden dras automatiskt en gång per månad, alternativt att du betalar för hela perioden från dag ett vilket kan vara billigare.
 • Priset varierar från 900-1900:-/månad beroende på hur mycket erfarenhet tränaren har. Mer högutbildade tränare och tränare med längre erfarenhet, med fler antal PT-timmar på sitt CV, kostar i regel mer per månad. Priset kan spegla tränarens kompetensnivå, men behöver inte nödvändigtvis göra det.

Jag brukar tänka såhär:

Om något verkar vara för bra för att vara sant, så är det troligtvis inte det. Är tränaren därför extremt billig så skulle jag dra öronen åt mig. Och samma sak åt andra hållet – bara för att tränaren tar mer betalt så betyder inte det att han/hon alltid är bättre.

Ett bra tips kan vara att se vilka tränaren har coachat tidigare. Har han några referenser? På vilka gym har han arbetat? Finns det trovärdiga före-/efterbilder?

Vad ingår i kostnaden för en personlig tränare? Är det skillnad på online med?

Vad som brukar ingå på gymmet:

 • En kostnadsfri konsultation med screening och rörelseanalys. Du får då en chans att lära känna din tränare först, ställa eventuella frågor du har om hur personlig träning fungerar och tränaren ställer frågor som är relevanta för att veta hur han eller hon kan hjälpa dig att nå ditt träningsmål.
 • Personlig träning individuellt eller i grupp. Passen kan variera mellan 30 minuter till 55 minuter på kommersiella gymkedjor och ibland finns koncept i grupp där man ändå försöker skala övningar efter varje enskild person.
 • Individuella kostprogram brukar inte ingå men generella måltidsförslag eller menyer och viss kostrådgivning kan ingå vid personlig träning på olika gym.
 • Inga svar på personliga frågor mellan passen.

Vad som brukar ingå i personlig träning online:

 • En kostnadsfri konsultation ingår inte alltid vid köp av PT Online. Många tränare erbjuder det dock för att visa goodwill och ge klienten en chans att ställa frågor om hur onlinecoaching fungerar, innan man beslutar för hur man går vidare och över hur lång tid man vill bli coachad. Detta sker utan köpkrav.
 • Ett personligt träningsschema bör alltid ingå vid köp av PT Online. Schemat bör innehålla övningar, sekvens, reps, set, vila, tekniktips och råd vid utförande samt progression (hur intensitet och träningsvolym skall höjas).
 • Ett personligt kostschema ingår nästan alltid när du tar hjälp av en personlig tränare online. Kostschemat bör uppdateras om du når en platå eller inte får den sorts resultat som du vill se. Ibland kan det handla om tempo, hur snabbt kroppsvikten förändras till exempel, eller om du kanske har tröttna på maten.
 • Svar på dina frågor om kost, träning och motivation mellan passen är nästintill obligatoriskt och något, mig veterligen, de flesta tränare i Sverige erbjuder.

Så frågan är – vad vill du få hjälp med? Och varför är det viktigt för dig?

“Men Mathias, vad tycker du personligen är bäst då? Om jag funderar på att ta din hjälp är det bäst om jag besöker dig på gymmet eller tror du att online passar bättre”?

Det här är en fråga som jag får av följare ibland.

Tyvärr finns det inget enkelt svar för det beror på så många faktorer. Vill du få input direkt under passet? Vill du att jag ger dig förslag på vad du kan/bör göra istället?

Eller vill du få en bunt assistansövningar för att komplettera övningar som du har fastnat i? Och har du skador eller sjukdomar som påverkar din förmåga på något sätt?

Online får du den hjälpen retroaktivt efter passet.

På Kraftsportkliniken, där jag tränar klienter i Göteborg, får du hjälpen under passet.

För många räcker det gott och väl med onlinecoachning. Men om det finns många tekniska aspekter runt träningen som du behöver hjälp med så passar troligtvis personlig träning öga-mot-öga direkt på gymmet ditt behov en smula bättre.

Min erfarenhet är att onlinecoaching, även om det är mer prisvärt även för nybörjare, tenderar att fungera bättre för styrketränande som redan har tränat några år. Även om man inte har stenkoll på allt kring kosten, träningen och den mentala sidan av träning så underlättar det om du har en del basala saker på plats. Som att du tränar regelbundet eller kan motivera dig till att göra det. Att du kanske redan har testar ett par olika kostupplägg och har upptäckt vad du gillar/inte gillar eller åtminstone är väldigt medveten om vad som har hindrat dig från att nå dina träningsmål tidigare.

Onlinecoaching kan fungera för totala nybörjare om du är väldigt lyhörd, verkligen är beredd att göra vad som krävs och lyssnar på din coach, även om du inte tränar helt regelbundet ännu. Min erfarenhet är dock tyvärr att detta kan vara svårt för många.

Vad kostar personlig träning med Mathias Zachau?

Till att börja med vill jag vara tydlig med att jag inte är billigast på marknaden. Om du vill ha en riktigt billig personlig tränare på grund av budget (eller för att du helt enkelt inte vill investera så mycket i coachning) så är jag definitivt inte rätt coach för just dig.

Det jag erbjuder är en premiumtjänst.

Och det är lika sant om Kraftsportkliniken och individuell onlinecoaching.

Personlig träning online

Kostnaden för mitt individuella onlinecoachingprogram där både ett personligt kost- och träningsprogram ingår, videoinstruktioner, svar på frågor regelbundet, justeringar och uppföljningar över en längre tid, kostar från 1700:-/månad vid köp av 12 månader,.

Om du vill bli coachad en kortare tid så är priset antingen 1900:-/månad vid köp av 6 månaders onlinecoaching och 2000:-/månad om du bara vill bli coachad i 4 månader.

>> Läs mer om mina PT Online-tjänster här

Personlig träning i Göteborg

Jag erbjuder medicinsk personlig träning, post-rehabträning, idrottsspecifik träning och träning för viktuppgång och viktnedgång (för att bulka och bygga muskler eller deffa och gå ner mer i kroppsfett) i min PT-studio – Kraftsportkliniken i Göteborg.

Aktuella priser för det hittar du alltid på www.kraftsportkliniken.com

Beroende på hur länge du vill bli coachad, över hur många antal pass och om du vill få hjälp även med kosten (då ingår komplett onlinecoaching) så varierar priserna mellan 690:-/pass och 790:-/pass. Till skillnad från många andra tränare erbjuder jag inte stora paket med 20-30 eller 30-40 PT-timmar, eftersom mitt mål är att göra dig så självständig så att du inte kommer behöva en personlig tränare en längre tid. Ju färre pass jag kan ge dig den feedback/input/kunskap som du känner att du behöver, desto bättre för dina framtids träningsresultat, tänker jag. Det är okonventionellt men så gillar och föredrar jag att arbeta med mina klienter som jag träffar i min PT-studio.

>> Läs mer om personlig träning i Göteborg

Färdiga träningsprogram

Det billigaste jag erbjuder är färdiga träningsprogram, vilket kan fungera om du har en tydlig bild av vad du vill uppnå och vet exakt vilka svagheter som du behöver träna på för att komma ikapp och ta dig vidare. Men färdiga program är inte coachning – det är inte personlig träning och jag kommer inte erbjuda den support som det innebär.

I praktiken köper du bara ett träningsprogram.

Och priset på färdiga program varierar mellan 299-499:- styck beroende på längd och omfattning. Om ett program är kortare så kostar det mindre jämfört med längre.

Detta erbjuder jag oftast enbart till prenumeranter på mitt nyhetsbrev. Om jag utannonserar ett släpp av ett färdigt program så kommer du hitta det på bloggen.

“Jag tycker det är ganska dyrt med personlig träning. Är det verkligen värt det? Vad är fördelarna med det istället för att försöka lära mig själv via sociala medier osv?”

Alla behöver inte ta hjälp av en personlig tränare för att ta sig förbi platåer, lära sig mer om kost och träning, eller sätta upp ett vettigt program som fungerar ett tag.

Men om du är trött på att det känns som att inget händer, som att du inte får den sorts resultat som du är ute efter, och du har många saker som du tycker inte fungerar bra – då kan en personlig tränare hjälpa dig att ta tag i flera bitar som håller dig tillbaka.

Här är några fördelar med personlig träning:

 • Du behöver inte gissa eller testa sig fram till vad som funkar.
 • Du får en enkel och tydlig plan att följa.
 • Du får någon som coachar dig vidare förbi platåer, olika mentala hinder och eventuella fysiska svagheter. Detta kan vara extra användbart om du har särskilda övningar som du har fastnat på och vill förbättras i. Eller om du har stelheter, inskränkningar i olika delar, eller ibland får ont av vissa övningar.
 • Du får hjälp med att justera planen när resultaten minskar.
 • Det är lättare att komma igång med en personlig tränare om man har dålig motivation jämfört med att försöka och testa sig fram ensam.
 • Du får personliga anpassningar. Du följer inte bara ett program som är bra i teorin på papper utan som praktiskt taget är anpassat för din situation vilket underlättar om du är en person som kanske inte hinner spendera all ledig tid på gymmet eller tvinga i dig tråkiga dieter som inte innehåller något du gillar.
 • Du får instruktioner på hur du gör övningar säkert och effektivt. För en personlig tränare är det viktigt att du inte bara lär dig rätt övningar för ditt mål utan att du verkligen lär dig hur du gör övningar på ett sätt som är säkert för dina leder, inte sliter ut dig eller t o m (om träningen är för tung) skadar dig.
 • Du kan undvika många vanliga kost och träningsmisstag.
 • Kan du undvika många vanliga misstag så kan det gå snabbare att få resultat, även om din tränare inte kan påskynda faktiska fysiologiska processer inuti din kropp. Ju fler saker vi kan göra rätt eller så nära optimalt som möjligt, desto snabbare resultat bör du rimligtvis kunna få i det långa loppet. Eller hur?
 • Du får svar på dina personliga frågor om kost, träning och hälsa.

Sedan jag började erbjuda personlig träning via min blogg 2013 så har jag hjälpt tusentals att nå sina kost- och träningsmål enklare med individuella program.

>> Läs vad mina kunder tycker om resultaten

Jag hoppas att denna artikeln har hjälpt dig att komma fram till kostnaden för personlig träning, vad du kan förvänta dig av en personlig tränare och om personlig träning på gymmet eller online är det bästa alternativen för hjälpen som du söker.

Har du någon fråga du inte hittar här?

Skriv till mig på Facebook eller Instagram så ska jag göra mitt bästa för att försöka besvara din fråga. Glöm inte att prenumerera på nyhetsbrevet. Mina bästa kost- och träningstips når alltid mina prenumeranter först, så vill du få senaste råden före alla andra så kan jag verkligen rekommendera en prenumeration. Det kostar ingenting.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Du börjar prenumerera på nyhetsbrevet helt spritt språngande gratis genom att helt enkelt fylla i dina uppgifter i rutan som du hittar här under artikeln. Vi hörs!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: