Bli motiverad till att deffa – med hjälp av momentum från vinnareffekten

En välbevarad hemlighet när det kommer till att bli mentalt stark, eller skapa motivation till att ta bestämda krafttag i en resa mot ett mål, är vinnareffekten. Med hjälp av vinnareffekten kan du minska motståndet, alla hinder som står mellan dig och ditt mål, och spara på viljestyrka. Kan du spara på viljestyrka, genom att minimera motståndet, så behöver du inte maximalt taggade känslor av motivation för att röra dig framåt. Du behöver bara skapa en positiv spiral med hjälp av vinnareffekten.

Vinnareffekten innebär att personer som vinner fortsätter vinna och personer som förlorar fortsätter förlora, eftersom våra känslor och beteendemönster går i cykler eller spiraler. Genom att lära dig manipulera den här processen fysiologiskt kan göra dig själv mer motiverad biokemiskt, så hjärnan arbetar för ditt mål istället för mot. Detta är betydligt lättare än vad det låter och framstår och det handlar egentligen bara om att skapa produktiva dopaminutsöndringar som du staplar på varandra. Och det mest effektiva sättet att göra det på, på ett realistiskt sätt, är att sänka ribban för vad du gör dagligen mot ditt slutgiltiga mål. Ju fler konkreta delmål du har desto lättare blir det.

Detta är inte en video om abstrakta affirmationer för att göra dig temporärt uppumpad, så du euforiskt studsar till gymmet med ny energi. Det kan ha den effekten också. Den här videon förklarar hur du kan använda din fysiologi till att förändra din psykologi. Många gånger fokuserar vi på andra delar av den processen, som hur du kan tänka dig till mer fördelaktiga tolkningar av verkligheten och på det sättet förändra din fysiologi, eller hur placebo “lurar kroppen”. Men kroppen kan också lura psyket.

För genom att göra saker annorlunda fysiskt ändrar du sättet på vilket hjärnan tänker på. Och oavsett om det innebär fler regelbundna utsöndringar av dopamin, eller att du får fler receptorer som är mottagliga för signalsubstanser, så kan det göra dig mer motiverad. Eftersom dopamin är en vinst, när du har gjort något meningsfullt som tar dig framåt, och den segern skapar vinnareffekten.

Vill du se mer sånt här? Följ mig på Youtube, om du inte redan gör det, för att inte missa mina senaste videos om kost, träning och mental styrka (mer av det just på Youtube).

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: