Ett psykopatiskt motivationstips som nästan alltid fungerar

Jag vaknade upp en gnutta bakis imorse. 

Och är därför brutalt osugen på att ha någonting med träning att göra idag. 

Skriva om träning går bra. Snacka om träning går också bra. 

Och svara på mail är inga problem. 

Men att för egen del knyta skorna, packa träningsväskan och bege mig hela den emotionellt långa vägen från ytterdörren till gymmet, är inte vad jag längtar efter. 

Jag ska träna ändå… Förstås. 

På tal om baksmällor och att träna ändå. 

Här är några observationer som jag har gjort genom åren: 

* Många presterar oftast inte sämre dagen efter man har rullat hatt 

(Är du brutalt orkeslös kanske du ska vila ändå dock…) 

* Många upplever att baksmällan liksom försvinner fortare efter träningen 

Försämrar det träningsresultaten? 

Skadar det dina muskler? 

Eller stannar det bara upp fettförbränningen? Helt ärligt: 

Alkohol är inte bra för dina träningsresultat. 

Men det skadar inte en hel veckas träning (som man ofta fick höra av knubbiga fotbollstränare och idrottslärare när man var ung). Det bryter inte ner musklerna mer än vad det bygger upp dom (träning i sig är för övrigt inte muskeluppbyggande, utan muskelnedbrytande och muskeltillväxt sker snarare tiden mellan träningspassen).  

Med andra ord: 

Nej, det kommer inte göra mer skada än nytta. Och nej, det är inte farligt. 

Även om det känns vidrigt och fördjävligt. 

Om du har en dag när saker och ting känns fördjävligt (även om du inte är bakfull) så kan jag rekommendera ett tips som nästan alltid har fungerat för mig… De dagar motivationen är liksom körd i botten men jag inte kan förlåta mig själv om jag hoppar passet, bara därför. Ja, en sådan dag som denna, när jag mest bara vill sova. 

Och det är intressant nog ett ganska genuint psykopatiskt tips. 

Så vad är tipset? 

Först:

Se till att ha planen förberedd innan du går dit. 

Det räcker inte att bara ha en uppfattning om vad som hade varit kul att köra.  

Se till att ha en plan! 

Vilka övningar i vilken ordning och hur mycket volym du ska upp i. 

Sätt sedan ihop en playlist. 

Bestående av bara en låt och låt den låten gå på repeat (1), hela passet. 

(Nej, det spelar ingen som helst roll om du tröttnar…) 

Om du som jag INTE föredrar att lyssna på det halv-bästa gymmets radio har att erbjuda utan verkligen vill välja din egna musik, så kanske du har lagt märke till att det är extremt lätt att man trasslar in sig i det. Man byter låtar, hoppar mellan artister och album för att man försöker hitta något som kan fånga den där känslan av total motivation som inte finns. 

Men ju mer vi försöker fånga den, genom att byta låtar som kan vagga in oss i det, desto mer glider den där känslan mellan våra fingrar. Och det slutar aldrig bra. 

Det är nästan ännu värre än att fastna på sociala medier mitt i passet. 

Några smaktips: 

För pass som involverar bänkpress, knäböj, marklyft och andra basövningar, så är någon form av metal den bästa medicinen mot akut dålig motivation, upplever jag. 

T.ex Metallica, Slipknot, Raised Fist, Disturbed, Inflames eller liknande. 
 
Ska jag dutta runt med isolationsövningar och träna lättare grejer med lättare vikter och fler repetitioner, då lyssnar jag hellre på någon form av suggestiv hiphop typ. 

T.ex Jedi Mind Tricks, Immortal Technique eller Wu-Tang.  

Notera att detta inte är musik jag nödvändigtvis lyssnar på när jag njuter av dagens första kopp kaffe. 

Eller går en lugn promenad i skogen.  

Det är musik som jag skapar en playlist med, där den får gå på repeat (en enda låt hela passet ut) oavbrutet, därför att det hjälper mig att stänga ute resten av världen under passet. Dvs, det städar undan olika typer av distraktioner och skapar tunnelseende. 

Och vill du få bra pass då är ett temporärt tillstånd av tunnelseende en bra sak. 

Vill få fler psykopatiska kost- och träningsråd? 

Som du inte hittar någon annanstans? 

Fortsätt som du alltid har gjort, om du föredrar det, eller spana in mitt program:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: