Explosivitet som äldre: Tips för att börja – med eller utan skivstång

Explosiv styrketräning har en särskild plats i hjärtat hos alla som någon gång har sysslat med idrott, varesig man har följt periodiserade program för det eller inte, men hur kommer det sig att forskare och styrkecoacher rekommenderar styrketräning för snabbhet för äldre?

Svaret hittar vi någonstans mellan atletklubben, mataffären och vägen från soffan till kylskåpet. Senaste avsnittet av podcasten som jag driver tillsammans med två kollegor tillika kompetenta kliniker inom muskuloskeletal hälsa handlar om just det – explosivitet, snabba muskelkontraktioner, när vi är äldre. Varför är det viktigt? Och hur kommer man igång, om man inte är ett dugg sugen på att svida om till fullblodsproffs på tyngdlyftning?

Innehåll i avsnittet om explosivitet

  • Missförstånd kring vem som har nytta av styrketräning
  • Skillnaden på explosiv styrketräning och tung styrketräning
  • Kraft/hastigheskurvan och styrketräningens intensitetszoner
  • Därför är power (effektutveckling) extra viktigt när vi börjar bli äldre
  • Enkla tips för att komma igång med eller utan skivstång

Målet med podden är att sprida forskning och vetenskap kopplat till ämnena träning och smärta. Podden drivs av mig, som arbetar som idrottsfysiolog, och två av mina kollegor som alla är verksamma kliniker inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering.

Stötta oss genom att recensera podden där du lyssnar, exempelvis Apple Podcast eller Spotify. Det hjälper oss att nå lyssnare och sporrar oss att fortsätta.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?