Är fastande cardio på tom mage före frukost värdelöst?

Att skriva böcker om träning, kost och hälsa är tidskrävande.

Så tidskrävande att jag behövde lägga allt annat åt sidan för att koncentrera mig på det till 100%. Till exempel sociala medier som Instagram, Facebook och Youtube.

Eftersom boken är klar och du kan köpa den här, så är jag tillbaka.

Framför allt på Youtube som jag har negligerat för länge. Så om du inte redan prenumererar får du inte missa att göra det nu, så att du inte missar nästa video.

Konceptet är enkelt:

Tillbaka är vloggarna från skogen och svaren på era frågor.

Ni har många frågor och jag har många svar, så låt oss börja där. En vanlig fråga som jag fick nyligen, ännu en gång; handlar om fastande cardio före frukost.

Är morgonpromenader på tom mage bra eller dåligt? – brukar det heta.

Är detta bästa tiden på dagen att bränna fett, och är cardio överhuvudtaget ett bra sätt att bränna fett på, eller är det bara slöseri på tid? Det besvarar jag här:

(Ja, den blev i två delar, på grund av teknik och så vidare)

Många gånger förväntar sig tränande väldigt raka svar.

Du vill veta om något är bra eller dåligt, hiss eller diss, rätt eller fel och så vidare. Men sanningen om kost och träning som funkar är tyvärr mycket mer invecklad.

För det beror på. Vad beror det på?

Det beror på vad du vill uppnå, vilka förutsättningar du har och vad du förväntar dig. Förväntar du dig att bränna fett av något som inte gör det är du illa ute.

Frågan om cardio fastande på tom mage är delikat på det sättet.

Många förväntar sig att få en ökad energiförbrukning av det, en så stor skillnad i den metabola situationen att detta ensamt ska bidra till att mobilisera fettsyror.

Men det finns fler aspekter till det här.

Energiförbrukningen är inte alltid lika relevant som energikonsumtionen, det är alltid lättare och mer effektivt att påverka energibalansen med ditt näringsintag.

Betyder det att energiförbrukningen är helt ovidkommande?

Eller att fastande cardio på tom mage inte bidrar till fettförbränningen alls? Tillbaka till frågan om vad som är bra eller dåligt – det beror helt på kontexten.

Fastande cardio på tom mage före frukost höjer energiförbrukningen.

Men det är akut, inte långsiktigt.

Kroppen är nämligen ganska enastående på att kompensera temporärt förhöjd energiförbrukning med nedreglerad energiförbrukning senare på dygnet.

I praktiken betyder det att du bränner fler kalorier per cardiotillfälle.

Men att förbrukningen senare samma dag minskar, eftersom homeostasen (som finns i dina biologiska system för att upprätthålla status quo) balanserar upp det.

Så fastande cardio på tom mage höjer inte energiförbrukningen långsiktigt.

Inte mer jämfört med samma energiförbrukning per tidsenhet från andra kardiovaskulära aktiviteter. Däremot kan det finnas andra viktiga effekter.

Och det är dessa effekter som många tränande missar.

Det handlar inte om energiförbrukning, utan syresättning och aerob respiration. Fettförbränning är en oxidationsprocess som är beroende av tillgången till syre.

Hur ökar du tillgången till syre?

Genom fastande cardio på tom mage, till exempel, eller intervallträning.

Exakt hur detta fungerar och vad jag menar med det kan du upptäcka genom att se videon där jag besvarar frågan om vad jag egentligen tycker om fastande cardio.

Gillar du den här videon?

Då kommer du älska min bok, eftersom min bok hjälper dig att oxidera kroppsfett.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Glöm inte att prenumerera på Youtube, så missar du inte nästa video från skogen. Eftersom ingen kan höra dig bränna fett på tom mage i skogen.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: