Hur Man Förändrar Sin Livsstil Och Börjar Styrketräna – Del 1

ny pa gymmetVill du göra en kroppstransformation men är osäker på hur du ska göra på gymmet eller i sociala sammanhang? Då vill du läsa detta!

Jag har en handfull mängd vänner som har sagt att de vill äta nyttigare, men framförallt börja träna på gym.

Dock finns det hinder på vägen som försvårar framkomligheten.

De är rädda att träna bland andra människor på gymmet.

De känner sig osäkra som nybörjare bland alla, tillsynes, erfarna styrkelyftare på gymmet.

Känner du igen dig och vill veta hur du ska slå sönder all osäkerhet och bli en maskin som plöjer på oavsett vad omgivningen säger eller gör? Då följer här ett gäng användbara tips för just dig!

Den inre kretsen

När man bestämmer sig för att genomgå en kroppstransformation är det sällan på någon annans befallning, utan det handlar i de allra flesta fall om ett eget beslut.

Det handlar alltså om DIG och dina beslut. Oavsett vad någon annan säger är det din kropp och dina mål som är viktiga här.

Att man har vänner som hejar på och är supportrar är tyvärr väldigt sällsynt. Även de bästa av kompisar kan komma med giftiga kommentarer eller säga negativa saker när man bryter trenden och påbörjar en förändring.

Mina föräldrar kan än idag fråga mig varför jag måste äta så mycket och varför jag alltid släpar runt på min mat. Jag har vänner som fortfarande kan känna sig personligt kränkta när jag säger nej till en barrunda för 111:e gången och så vidare. Listan kan göras lång, men det är saker man får tåla och med tiden lära sig att ignorera.

Det är helt enkelt saker man får stå ut med när man är dedikerad till en livsstil eller ett större mål än att lyckas ta sig från lägenheten till bardisken.

Det hör till ovanligheten att jag åker bort på utflykter eller liknande utan att jag har med mig egen mat, vilket resulterar i att jag sitter med mitt och de andra äter den gemensamt tillagade maten.
Eftersom mat och att äta tillsammans är en så pass primitiv aktivitet skapar det här en lindrig osämja i gruppen, vilket då kan resultera i att man får ord eller blickar slängda mot sig, men det är okej. Det ingår liksom i paketet, kan man säga.

I de här fallen gäller det att vara stark och att försöka bry sig så lite som möjligt om vad omgivningen tycker. Som sagt handlar det om dig och dina beslut kring din egen kropp och det rör ingen annan.

Tro det eller ej, men det handlar oftast om avundsjuka.

Det kan handla om att andra också vill vara modiga nog att sticka ut ur gruppen, förändra sin livsstil och börja med kost & träning, men att de inte klarar av det. Då blir det här som en nål i ögat på dem när de ser att du klarar av att stå emot frestelser och strama åt din fysik.

Det har hänt mig att mina kompisar har sagt att jag är en träningsnarkoman följt av liknande uttryck och fraser, för att efter ett tag komma krypande till korset och be om tips kring kost & träning.

En handfull av dem här har nu en egen självförsörjd träningskarriär med anledning av mitt satta exempel.

Först skrattar de, sen följer de.

Det är oftast så det är och om några inte följer det mönstret utan bara fortsätter att gnälla som om du kränkte dem med din målsättning är de inte värda din uppmärksamhet. Punkt!

Var stark och gå din egen väg, för att oavsett vilka du umgås idag kommer det ändå i slutänden handla om dig, så varför inte sätta dig själv i fokus redan från starten?

Jag menar inte att man ska trycka sin hälsosamma livsstil i ansiktet på folk som någon slags hedersmedalj. Det här handlar om ifall du på ett odramatiskt sätt försöker hålla dieten, men att folk i din omgivning klagar och gör narr av dig på oprovocerade grunder.

Då kan man tyst för sig själv tänka ”Pff, vilka nollar. De skulle aldrig klara det här själva. Fan, vad grym jag är som bara köttar på ändå”, eller rent utav exkludera dem ur ditt liv…

Det är DU!

Klä upp dig för strid och kom ihåg att din resa är just DIN RESA och ingen annans. Vad folk än säger, tycker och gör kommer det alltid handla om dig och din kropp. Se bara till att du tar med dig en robust mental sköld och en medvetenhet om varför folk lägger sig i. Då kommer deras ord bli lösa skott för dig, tro mig!

Det är bara temporärt. De kommer inte följa med dig hem, till jobbet, till toaletten eller till affären som någon slags portabel högtalare som dygnet runt spottar ur sig saker som försöker trycka ner dig. Det här är bara när du och de andra är på samma plats vid samma tidpunkt och det kommer att ta slut förr eller senare. Det handlar bara om att stå medan man är på plats.

Kontentan är… Bry dig inte om vad andra tycker och säger. Det betyder ingenting för dig. Det är tomma ord från tomma och oinspirerande människor.

Jag har ALDRIG i hela mitt liv mött en framgångsrik och driven människa som har yttrat sig på det negativa sättet. Sök dig till likasinnade som kan pusha dig istället.

Kan du av familjära skäl inte dumpa de här giftiga människorna får du helt enkelt stå ut, men glöm inte att det de säger inte har någon som helst betydelse för dig. Det är deras avundsjuka och bristfälliga disciplin som driver dem till det här. Det i samband med att du rent utsagt glänser av målmedvetenhet gör att de måste trycka ner dig och dra ner dig till deras nivå. Den enda som avgör ifall de får napp eller inte är DU. Kom ihåg det!

På gymmet

Som jag nämnde i början är ett annat vanligt problem att man upplever ett obehag inför gymdebuten för att man är en total nybörjare i viktrummet.

Det här kan jag förstå, för att man känner sig okunnig och att man har allas dömande blickar på sig.

Det stämmer dock inte. Jag vet av egen erfarenhet, men även från andra vänner att man har nog fullt upp med sin egen träning för att orka bry sig om någon annan och om man trots allt skulle märka att någon är ny på gymmet är inte den spontana reaktionen att göra narr av dem.

Tvärtom! Man tänker att det är helt fantastiskt att någon har tagit steget att börja styrketräna.

Om någon mot förmodan skulle bete sig illa eller på något sätt vara nedvärderande gentemot ditt nytagna beslut är de idioter och du behöver inte bry dig om dem, heller.

Det är grymt att du är där och du kommer att lära dig med tiden. Alla har vi varit nybörjare och alla har vi börjat med tom stång. Det är bara så utvecklingen ser ut. Det är inget att oroa dig för.

Det behöver inte vara perfekt

En annan faktor som kan förhindra att en aktiv livsstil inleds är att förväntningarna är för höga och att man vill göra allt perfekt direkt.

Det här är inget som måste uppfyllas och ingen gör något perfekt. Oavsett om någon väljer att selektivt porträttera sig själva som träningsgudar som äter och tränar utan felmarginal kan jag garantera att det här inte stämmer överens med verkligheten.

Vi är alla mänskliga och det är mänskligt att fela. Sätt rimliga mål som du känner att du kan genomföra och ta det vidare därifrån. Ibland kanske det räcker med att sätta upp närvaron som ett första mål.

Bara det faktum att du tog dig tid och åkte iväg till gymmet är en seger i sig. Börja med det som du känner att du kan hantera och utöka omfattningen med tiden.

Det heter livsstil för att det rör hela livet. Därför finns det ingen anledning att stressa fram något om man planerar att göra det till sitt liv.

Var inte orolig

Tänk inte så mycket på vad andra tycker. Se dig själv istället som den starka individen som sticker ut ur gruppen och vågar ta kommando.

Tänk inte på dig själv som annorlunda och att du viker av. Ha hellre ett synsätt där du är trendsättaren. Du banar väg för dina kompisar eller kollegor genom att du faktiskt vågar ta klivet och lägger ner tid och fokus på att förändra din kropp och din hälsa.

Du är förebilden som kommer få din omgivning att börja följa ditt satta exempel. Var inte orolig. Först kommer de att ifrågasätta, men efter ett tag kommer de att finna inspiration i din resa och inom kort börja fråga dig om tips och råd.

Det är bara en tidsfråga och om de inte slutar ge dig klagosånger och jämmer inför din livsuppgradering kan det vara läge att fundera på vad de här personerna fyller för funktion i ditt liv.

Livet är inte linjärt och ibland måste man skaka av sig ”skadat gods” med vägen för att kunna nå fram själv. Sätt ribban för dig själv och din omgivning och ta med dig dem som vill följa med. Punkt.

Det är menlöst att lägga tid och energi på människor som inte kommer att ge dig en positiv avkastning. Det har jag lärt mig den hårda vägen och det har tagit tid.

Sammanfattning

Avslutningsvis vill jag sammanfatta det hela så här.

Din resa handlar bara om dig och det spelar ingen roll vad din omgivning säger. Om någon sätter krokben för dig och din framgångslycka kan det kanske vara dags att antingen sätta dem på plats eller helt enkelt fundera på om de fyller någon funktion i ditt liv eller inte. Det kanske låter hårt, men i slutändan kommer du ändå att prioritera dig själv, så varför inte gå händelserna i förväg och ge dig själv fokus och respekt redan från startstrecket?

Var inte rädd för att gå till gymmet. Ingen kommer att döma dig på premissen att du är ny där och om någon mot förmodan är en idiot mot dig är det just för att de är idioter och inget du ska lägga fokus på.

Den röda tråden i den här artikeln är att det som inte direkt rör dig eller din lycka och framgång är inget du borde lägga tid eller fokus på. Oavsett i vilket sammanhang det sker.

Det är du som är stark, det är du som vågar och det är du som tar steget. Ingen annan. Låt dig fyllas av inspiration från dig själv, men även från de vänner, kollegor och familjemedlemmar som ger dig kraft, men precis tvärtom mot dem som står i din väg.

En aktiv träningskarriär är nog energi- och tidskrävande som det är. Därför behöver du inga externa farthinder på din resa mot ett starkare Jag.

Stå på dig, gå din egen väg och gör det med stil.

PS. Vill du ta hjälp av en coach som hjälper dig med målsättning, kost och träning? Då vill du kontakta Mathias och det gör du via den här länken.

I nästa avsnitt kommer jag att behandla och diskutera kosttillskott och allt vad det innebär.

Om författaren

Christoffer Hagenmalm

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: