Skillnaden Mellan Personlig Träning Online & På Gym

internet vs gymmetDu sitter ner. Jag sitter ner. Båda är uppkopplade till internet. Framför en mobiltelefon, dator eller TV. En av oss är i sitt livs form och en är allmänt missnöjd med formen. Vem är jag? Vem är du?

Personlig träning online som företeelse är ganska nytt, men icke desto mindre populärt. Jag hoppas du är skeptisk. Det borde du vara. Inte mot personlig träning. Var skeptisk mot allt som har med träning att göra. Det är hälsosamt och jag rekommenderar det.

Personlig träning var länge förunnat en förmögen skara husfruar, filmstjärnor och andra som har det gott ställt. Det har förändrats. När du hör ordet personlig träning tänker du på styrketräning, kommersiella gym, och en specifik tränare som följer dig från maskin till maskin och förklarar hur saker fungerar. Du får instruktioner, feedback och uppmärksamhet. Varken mer eller mindre.

Personlig träning på gym har många fördelar. Du får feedback på plats i gymmet under tiden du tränar. Någon ser till att pusha dig lite extra. Inte bara när du vill ge upp, inte längre orkar pressa dig. Allt från uppvärmning till intensiv träning. Att du bokat ett möte, på riktigt planerat tid för träning, som du måste dyka upp till är också en fördel. Du är sannolikt mindre lockad att åka hem och slappa efter jobbet. Du sviker inte bara dig själv. Du sviker din tränare.

Uppenbarligen kan personlig träning på gym fungera riktigt bra. Så varför överväga en fjärrstyrd digital upplevelse på distans när du kan få det på plats? Detta är 5 starka skäl som är övertygande.

1. Kostnaden

Att anlita en personlig tränare är inte billigt. Det har blivit billigare. Men vill du luta dig mot en erfaren och därmed eftertraktad tränare – som faktiskt vet vad han eller hon pysslar med – blir det ganska snabbt en tråkigt stor utgift. Räkna med 800-1500 SEK per timme. Är du som dem allra flesta som anlitar en personlig tränare behöver du ett par tillfällen per vecka med din tränare och coach. Plötsligt är vi uppe i tusentals svenska kronor – på mindre än en vecka! Räkna på vad det kostar per månad!

För samma kostnad kan du du få personlig träning online en hel månad. För personlig träning online är mycket billigare. Vem som helst, ensamstående mödrar eller till och med CSN-belånade studenter, har möjlighet att vända sig till en personlig tränare online. Så mycket billigare är det.

2. Riktig Uppmärksamhet

Gymmet vimlar av distraktioner. Tänk bara mängden medlemmar som översvämmar lokalen varje tillfälle du tränar. Personer som använder maskinerna, hantlarna och stängerna, som du behöver just nu. Distraktionen påverkar inte bara dig. Det påverkar din personliga tränare. Du kan inte räkna med din tränares fulla uppmärksamhet på gymmet. Distraktionerna är för många och det blir på din bekostnad.

Kostanalys och kostprogram brukar inte ingå vid traditionell personlig träning. I bästa fall finns en tjänst som erbjuds av lokal kostrådgivare eller nutritionist. Inte din tränare. Med denna konstruktion är fokus aldrig mer än instruktioner. Instruktioner är viktigt. Men bara en aspekt av många kritiska.

Kost är en oerhört viktig komponent i din livsstil. Kosten bestämmer om du bygger muskler eller bränner fett. För optimalt resultat behöver du optimal kost. Många tränare är inte tillräckligt pålästa, eller rätt och slätt intresserade, av att registrera din kost och dina kostvanor över längre tid. Det handlar om pengar.

Ett certifikat, som krävs för att kalla sig utbildad personlig tränare, är inte mer värt än ett körkort. Det visar att du kan teorin och är kapabel att ratta runt en bil. Men det gör dig inte till en professionell racerförare. Många utbildningar, och det gäller inte bara personlig träning utan även kostrådgivning, är kunskapsmässigt daterade med dogmatisk information som inte uppdateras med vetenskapen.

Personlig träning online är för tränare som bemästrat spelet på gym. Som tränat hundratals, om inte tusentals, klienter med olika bakgrund och utmaningar. Personlig träning är som forskningsprojekt i sig. Eftersom data från klienternas framsteg samlas som statistik och visar vad som funkar och inte.

3. Riktig Motivation

En personlig tränare på ditt lokala gym kan injicera dig med motivation. Absolut. Om du tycker det är motiverade att bli tränad av en person som kanaliserar sitt engagemang i din riktning någon gång varje vecka. När du är beredd att betala stora summor, och inte har något emot att dela på uppmärksamhet.

Pengarna du investerar (översättning: slösar) på personlig träning på gym kan du spendera på mycket roligare saker. En ny telefon som du laddar med motiverande musik, snygga träningskläder och högkvalitativa kosttillskott. Efter shoppingen kommer du, trots ansenlig summa, ha pengar kvar. Till något roligt. Dessutom kan du slumpmässigt be en biffig snubbe i linne, som ser sådär lagom vältränad ut, att passa när du ska träna tungt. Det är gratis och fungerar allt som oftast kanon. Faktiskt.

Du kanske inte behöver något av detta. Kanske behöver du bara motivation. Att dyka upp, ta i när du lyfter, och göra det till en rutin. Men om din motivation är beroende av en yttre faktor, som närvaro av en militant tränare, spelar det ingen roll vilket program du får. Du kommer förlora motivationen och slutligen ge upp.

4. Riktig Kunskap

Jag har aldrig kallat mig expert. Andra kallar mig expert. Jag tror inte man kan bli fullärd inom något, och styrketräning är verkligen inget undantag. Så jag fortsätter läsa och lära. Experimenterar. På mig själv, mina vänner, mina klienter, och resultatet blir underlag till månatliga artiklar i svenska Iron Man Magazine.

Jag har sett många tränare som tar kunskapen för givet. Som ett grundläggande certifikat, efter en två veckor lång PT-utbildning, gör dig till en expert. Det gör det inte. Det är bara början. Jag är inget fan av att baktala konkurrenter. Det är inte mitt syfte. Allt jag säger är att kraven på din tränare på ditt gym är låga.

Det är inte tränarens fel. Det är modellen, strukturen och tillvägagångssättet på vilket kunskapen förmedlas som är fel. Tränarna tjänar oftast väldigt dåligt. Gymmen tar en stor del av vinsten och tid mellan klienter, som borde spenderats på att designa program och utvärdera dagens prestationer, är något tränarna sällan får betalt för. Det är inte konstigt att personliga tränare på ditt lokala gym är distraherade, oengagerade, eller inte hinner investera i kunskapsbanken. Det är närmast inbyggt i konstruktionen.

Faktum är att personlig träning online tillåter tränare och coacher att fokusera mer på klienten. Med en större mängd klienter, som egentligen bara är möjlig med personlig träning online, blir erfarenhet större snabbare. Här finns alltid mycket data att analysera, utvärdera och luta sig mot när programmen designas. Mer klienter ger mer erfarenhet och mer information ger mer kunskap. Oavsett om det handlar om makronutrienter, identifiera kritiska svagheter, eller justeringar, så är onlinecoaching svaret.

5. En Sammanfattning

Den traditionella affärsmodellen för personlig träning fungerar ypperligt för en typ av människor. Människor som har mycket pengar och kan upprätthålla disciplin, kontinuitet och motivation mellan passen med sin personliga tränare. Allt handlar om ditt mål. Enligt min erfarenhet fungerar personlig träning online bättre för totala nybörjare och moderat erfarna som vill vidare till nästa nivå. Personlig träning online gör det möjligt för mig att hjälpa fler människor, och hjälpa människor är mitt primära mål.

Har du tillgång till en grym personlig tränare, som tränar lika hårt som han snackar, kan personlig träning på gym vara en grym grej. Det kan funka för dig. För många personer finns dock faktorer (som kostnaden) som kan göra personlig träning på gym omöjligt. Lösningen stavas personlig träning online.

Personlig Träning Online

Du kanske inte visste. Men jag skriver inte bara artiklar till tidningar. Jag arbetar också som personlig tränare online. Jag erbjuder tjänster på distans, både personlig träning och kostrådgivning, baserade på dina behov och din livsstil. Jag designar kostprogram, träningsprogram, shoppinglistor, träningsnutrition, tävlingssatsningar och formtoppning inom fitness. Med ett högteknologiskt system som tillhandahåller allt, på samma plats, rapporterar du vikt och mått som analyseras. Jag kritiserar teknik också. Om du vill.

Klockrent! Målet För Mig…

Är enkelt. Jag vill egentligen bara göra två saker. Jag vill hjälpa dig att uppnå dina mål så snabbt, friktionsfritt och optimalt som möjligt. Oavsett om ditt mål är att addera muskelmassa samtidigt som du bränner fett, komma i form för en date eller ett bröllop, eller helt enkelt bara se sådär ruggigt bra ut naken.

Jag vill inte bara ge dig en plan. Jag vill ge dig kunskap, grundläggande förståelse och insikt, om träningsvärlden. Kunskap om kost, om styrketräning, om kosttillskott, motivation och hur man fortsätter kämpa när man inte orkar mer. Mitt mål är inte att du ska komma i form under min vägledning, och sedan gå upp all vikt igen. Mitt mål är att du ska kunna underhålla, behålla och vidareutveckla din kropp i den riktning du önskar även utan min vägledning. Inte bara nu. Inte närmaste veckorna eller månaderna. Alltid.

Jag vill hjälpa så många som möjligt. Jag söker därför inte klienter för längre tid än 8 månader. Om du vill spendera så mycket pengar som möjligt, för att alltid ha någon att luta dig mot, så är jag inte rätt tränare för dig. Jag är inte den typen. Vill du däremot lära dig saker som du alltid har användning för – om hormoner, ghrelin, leptin, testosteron, det endokrina systemet, fettoxidation och hypertrofi – och därmed uppgradera ditt liv permanent så är jag definitivt rätt tränare för dig. Online. Lyssna på din coach. Uppgradera livet.

Vill Du Bli Coachad Online?

Detta handlar inte om mig. Det handlar om dina mål och en skräddarsydd coachingupplevelse som är rätt för dig. Ansök om personlig träning online, om du vill ha hjälp med diet och träning, och tror att du behöver någon att luta dig mot när motivation och disciplin tryter. Fyll i uppgifterna nedan. Jag hör av mig.

[gravityform id=”6″ name=”Kontakta För Konsultation” title=”false”]

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: