Problemet Med Funktionell Träning

problemet med funktionell traning

Träning ska vara funktionellt. När träningen är funktionell är den ändamålsenlig och när den är ändamålsenlig går den framåt. Då kan du närma dig visionen med full kraft och massiv styrka!

Det finns dock ett problem med funktionell träning. Problemet är inte att funktionell träning inte funkar, för är den verkligen funktionell så funkar den riktigt bra. Problemet är att människor som behöver träna funktionellt, ändamålsenligt för sitt mål, inte vet vad funktionell träning egentligen betyder.

Funktionell träning är kontextuellt, bara relevant på rätt plats.

Funktionell träning är inte Crossfit. Om du inte tränar Crossfit för att bli bättre på Crossfit. Då är den sortens träning funktionell för ditt mål. Funktionell träning är inte heller bodybuilding. Om du inte tränar bodybuilding för att bli bättre på bodybuilding, för då är den sortens träning – lika mycket som Crossfit – funktionell i ditt sammanhang. Sammanhanget är skillnaden som gör träningen funktionell.

Uppfattningen är inte funktionell. Många tror fortfarande att Crossfit är funktionell träning eftersom det gör dig ”allsidigt” tränad. Det är inte vad funktionell träning innebär. Funktionell träning är den träning som är funktionell för dig. Inte varje given situation utan i den situation där du finner dig. Så om du vill bli vältränad på många olika saker samtidigt, då är Crossfit genuint funktionellt för just det.

Detta är inte ett tillfälle där jag bashar på Crossfit. Jag har inget emot Crossfit. Jag tycker Crossfit är en utmärkt träningsform. Faktum är att det ökar den metabola stressen mer än genomsnittligt bodybuilding-artat styrketräningspass. Det kan rentutav öka energiförbrukningen mer, så du bränner mer fett och därmed går ner mer i vikt. Så om ditt mål är att få upp flåset och öka fettförbränningen, samtidigt som du tränar allsidigt, då är Crossfit troligtvis en träningsform som passar dig.

Bodybuilding är funktionellt på sitt sätt, även om den rådande (miss)uppfattningen skriker sig hes. Det är funktionellt för att öka muskelmassan, utveckla visuell symmetri och förbättra kroppskompositionen. Om ditt mål snarare är att skulptera kroppen, transformera din fysik, genom att gå ner i vikt och bygga muskler, då är bodybuilding mer funktionell träning än Crossfit. Inte för personer som vill bli allsidigt tränade, enligt den definition som Crossfit-anhängare använder. Men funktionell för ditt mål. Eftersom funktionell träning är kontextuell så kan all träning som leder mot ett mål anses vara funktionell. Funktionell träning är med andra ord exakt allt och ingenting.

Här är ett starkt skäl till att vara källkritisk när du läser om kost och träning. Många buzzwords, som till exempel funktionell träning, är nästan undantagslöst onyanserade.

När något verkar vara för bra för att vara sant så är det antagligen det. Nya dieter lanseras med argument som att det är forskningsbaserat och naturligt. Det är ingen tillfällighet. Förespråkare och förståsigpåare väljer och vrakar bland argumenten. Är du strategiskt funtad så lyfter du fram den forskning som passar din agenda allra bäst. Åtminstone om du vill tjäna pengar på dieten.

Att något är naturligt betyder inte att det är hälsosamt. Naturligt är lika mycket ett buzzword som funktionell träning, om inte värre i dess omfattning. Idag ska allt säljas med samma epitet. Om det inte är naturligt så är det proteinberikat. Se dig om i mejeriavdelningen i din lokala livsmedelsbutik. Hur många sorters kvarg ser du? Hur många produkter ser du berikade med extra protein?

Jag säger inte att det är något fel på att något är ”naturligt” eller ”proteinberikat”. Jag säger bara att det är ogenomtänkt att dra slutsatsen att något är bra för dig på premissen att det kategoriseras med ett trendriktigt begrepp. Funktionell träning är bra för dig om den är funktionell för det du vill uppnå. Men Crossfit är inte automatiskt mer funktionellt än bodybuilding eller något annat. Om ditt mål är att bli bättre på Crossfit så kan det vara det. Men för oss andra som inte tränar för att bli bättre på Crossfit så är den träningsformen inte mer funktionell än någon annan. Även om du tycker det.

Det är viktigt att veta varför man gör saker. Om du vet varför Crossfit är mest funktionellt för ditt mål så har du inget som hindrar din framfart. Däremot om du tränar Crossfit för att du har hört att det är mer funktionellt per definition, som det skulle dig till en avancerad atlet inom många olika områden samtidigt, så är du ute och cyklar. Var inte ett offer för dogma eller trender som du inte förstår dig på.

För att verkligen engagera dig i träning som är funktionell så behöver du konkretisera ditt varför. Varför ska du träna som du gör? Varför ska du köra övningarna du kör? Varför ska du träna överhuvudtaget från första början? Ditt varför gör det inte bara lättare att ducka från trender när du finner dig i skottlinjen. Ditt varför är motivet, kraften i din satsning. Det är motivet som sparkar dig i ändan.

Som jag ser det så har du två alternativ.

Antingen följer du strömmen och sväljer allt som media matar dig med. Eller så går du din egen väg, utbildar dig genom att läsa böcker och artiklar från källor som den du har framför dig. Då förstår du inte bara vad som är trendigt och populärt utan hur nyanserad verkligheten egentligen kan vara.

Jag har inte alla svar, men jag tummar aldrig på sanningen för att sälja något som jag inte tror på. Jag tror på nyanser, den delikata skillnaden på 20 procent som står för 80 procent av resultaten.

Om du vill att jag hjälper jag dig att uppnå ditt mål, genom att coacha dig till bättre kost och träning så du kan få den sortens resultat du vill ha, då är en ansökan om onlinecoaching ett steg i rätt riktning. Eller så kan du fortsätta gissa, testa och hoppas på det bästa. Valet är ditt.

Om författaren

Mathias Zachau

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: