Punktförbränning – Hur Man Egentligen Bränner Fett På Magen

punktforbranning

Är du trött på att inte få bra resultat? Försöker du gå ner i vikt? Är du dessutom frustrerad över att fettet sitter som fastklistrat på vissa områden, som magen? Då vill du läsa denna artikel.

Vad är punktförbränning? Punktförbränning går ut på att minska fettet på en viss kroppsdel. Det åstadkommer vi med dedicerade övningar och TV-shoppade redskap.

Vi föreställer oss att övningar för ett område ökar förbränningen just där. Så för att bränna fett på magen kör vi crunches. För att bränna fett på rumpan kör vi kick backs och hip thrusts.

Det finns bara ett problem med punktförbränning och det är samma problem som hindrar många som försöker bränna fett och gå ner i vikt att uppnå sina efterlängtade drömresultat.

Punktförbränning funkar inte

En av de mest seglivade myterna inom fitness är punktförbränning.

Nästintill alla som tränar seriöst har någon gång trott att punktförbränning är möjligt.

Kanske inte är det så konstigt.

Det låter ändå ganska logiskt egentligen. Eller hur?

Vi specialiserar träningen som bodybuilders, isolerar muskelgrupper och fokuserar lite extra på muskler som släpar för att öka muskelvolymen i det aktuella området.

Varför skulle vi inte kunna göra samma sak med fettförbränning?

Det kan vi inte, eftersom det inte funkar. Punkt.

Tråkigt, men sant. Punktförbränning är inget annat än en myt som vägrar att dö.

Du kan inte bränna fett på magen genom att göra crunches. Fett lagras överallt på kroppen och vilket område som förbränns i vilken ordning bestäms inte av hur du tränar. Det bestäms av dina gener, hormoner och andra saker du inte kan påverka.

Enda sättet att genomföra verklig punktförbränning är fettsugning. Och om du menar allvar med din kroppstransformation så är inte det vad du är ute efter, gissar jag.

Det finns en uppsjö specialiserade fettförbränningsprogram. Protokoll som lovar systematisk punktförbränning i alla områden som är svåra att bränna fett på. Men faktum är att inget funkar.

Sanningen om punktförbränning

Punktförbränning är ett drömskt scenario som många önskar vore verklighet.

Därför har forskare spenderat multum på att studera ämnet.

Ändå finns inga övertygande signifikanta bevis på att det funkar.

Om du är typen som engagerar dig i multipla sessioner med crunches, enbart för att du vill bränna fett på magen, då är det på tiden att du börjar omvärdera dina prioriteringar.

Det är inget fel på crunches.

Crunches gör magen starkare, mer uthållig och ökar muskelvolymen. Vad det dock inte gör, och som många ändå försöker göra, är att bränna fett på magen.

Faktum är att träning är ett ganska dåligt sätt att öka fettförbränningen.

Det som bränner fett är kaloriunderskott. Träning är ett dåligt sätt att åstadkomma det på. Träning gör du för att öka muskelmassan, för att du mår bra av det, inte bränna fett.

Vikten reglerar du med kosten. Samma sak gäller om du vill gå upp i vikt.

Att försöka punktförbränna fettet på magen, rumpan – eller den muskelgrupp som just du känner samlar extra mycket fett – är inte bara något som definitivt inte fungerar.

Det är något som definitivt är slöseri på tid.

Tänk på allt du hade kunnat göra med den energin istället!

Du hade kunnat fokusera mer på att grundlägga en rejäl styrka. Bygga en stark fysik från grunden med basövningar som garanterat ökar både muskelmassa och styrka.

Det är inte träningen, eller avsaknad av det, som gör att dina magrutor inte syns.

Det som gör att dina magrutor inte syns är fettet som täcker muskelgruppen och enda sättet att på riktigt gå ner i vikt och göra sig av med fettet är ett kaloriunderskott.

Det gör du med dieten! Inte med träningen.

Du förbränner fett över hela kroppen. Med andra ord finns det inget du kan göra för att bli av med det sista magfettet före allt annat. Allt du kan göra är att fortsätta dieten.

Specialiserad bodybuilding-stilad styrketräning isolerar muskelgrupper.

Det är ett sätt att bygga en symmetrisk fysik utan synliga svagheter. Tyvärr fungerar det mindre bra för att isolera fettvävnad och punktförbränna området du fokuserar på.

Hur ska man tänka för att gå ner det sista fettet på magen? Det är ju det enda jag vill?

Glöm punktförbränning. Testa detta istället

Vänd din uppmärksamhet mot rätt saker. Börja med kosten.

Du måste skapa ett kaloriunderskott för att bränna fett. Det är kaloriunderskottet, inte den högintensiva träningen, som gör att du går ner i vikt och bränner kroppsfett.

Kombinationen högintensiv träning och kalorirestriktion är receptet på bra resultat.

Du vill ha en kombination, men grunden är kosten. Utan kaloriunderskott händer inget.

Kaloribalansen är nyckeln till alla lås. Vill du gå ner i vikt och bränna fett behöver du förbruka mer kalorier än vad du konsumerar. Detta är vad som skapar kaloriunderskott!

Kaloriunderskott gör att kroppen känner att den behöver använda av den inlagrade, sparade energin i fettreservern för att överleva. Det är det som gör att du går ner i vikt.

Med andra ord är det möjligt att bränna fett på magen, men inte endast på magen.

När du bränner fett så används inlagrad energi från hela kroppen.

Du bränner inte bara fett på de områden där fettet släpper först. Du bränner överallt. Hur snabbt detta går bestäms, återigen, av genetiska och hormonella faktorer.

Av samma anledning kan fettinlagring och fettförbränning te sig olika för män och kvinnor. Män har extra svårt att bränna fett på magen. Det lagras på magen först och det släpper från magen sist. Kvinnor har extra svårt att bränna fett från lår, höfter och rumpa. Samma kroppsdelar som det lagras på först och släpper från allra sist.

Denna verklighet får du helt enkelt acceptera. För i praktiken finns det inget du kan göra åt det. Det tar tid att få kroppen vi drömmer om, men det betyder inte att det är omöjligt.

Du kan lyckas, om du verkligen vill.

Följ en skräddarsydd diet som skapar ett kaloriunderskott på 250-500 kcal/dag.

Följ ett träningsprogram som stimulerar muskeltillväxt och gör dig starkare.

Då kan du inte misslyckas!

Anamma lite tålamod och var inte rädd för att göra fel. Med tiden får du resultat.

Dessutom kommer du förr eller senare märka att fettet även försvinner från den del på kroppen som du vill fokusera på allra mest. Låt det ta sin tid. Stressa inte.

Kanske är det inte vad du vill höra. Men kanske är det vad du behöver höra. Punktförbränning är en myt och du behöver inte slösa tid och pengar på det.

Inga produkter punktförbränner

Glöm alla produkter du ser på TV som skönmålar punktförbränning. Inga produkter i världen kan hjälpa dig att bränna fett på magen, eftersom punktförbränning inte funkar.

Inga träningsredskap eller kosttillskott kan förändra det.

Fettförbrännare kan hjälpa dig att öka energiförbrukningen, med bra kost och träning kan det bidra, men det hjälper dig inte att punktförbränna fettet på magen.

Personligen använder jag ofta fettförbränare i något skede när jag dietar. Men jag gör det inte för att punktförbränna. Jag gör det för att öka energiförbrukningen.

Var inte rädd för att testa nya saker. Men var källkritisk.

Kontrollera att saker och ting är vad de utger sig för att vara.

Bästa tipsen för att gå ner i vikt och bränna fett är gratis. Allt du behöver göra är att googla efter myter om att deffa, hur man deffar bäst och guider till att deffa bra.

Vad du än gör så vill du inte försöka punktförbränna. Du vill göra saker som funkar, genom att följa metoder som har funkat i decennier, och bygga vidare på det.

Kom ihåg: om något verkar vara för bra för att vara sant så är det också det.

Sammanfattning

Summa summarum: punktförbränning är en renodlad myt. Människor som påstår att det är möjligt har antingen ingen koll eller försöker sälja på dig något som inte funkar.

Dedicerad magträning bränner inte fett på magen. Intensiv benträning bränner inte fett på benen. Premissen är genetiskt betingad och samma regler gäller för hela kroppen!

Fettet förbränns från fettreserver på hela kroppen, inte enskilda områden endast.

Specialiserad styrketräning fokuserar på muskelhypertrofi i ett område, inte fett i ett visst område. Punktförbränning är, hur man än vrider på det, ett slöseri på tid.

Är du redo för en förändring? Läs mer om onlinecoaching här.

Om författaren

Mathias Zachau

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: