Varför du inte borde ge upp och sluta försöka när det tar emot

Jag har gett upp så många att jag har tappat räkningen. Jag ångrar det varje gång. Hälsan försämras, livslusten försämras, till och med ekonomin försämras. Du har två val. Du kan fortsätta försöka, även om det tar emot och går emot allt du känner nu i stunden, eller så kan du ge upp och sluta försöka.

Om jag kunde göra något i mitt liv ogjort så vore det att ge upp. Om jag inte hade gett upp hade jag haft bättre resultat, mer livsglädje, och bättre färdigheter inom områden som är viktiga för mig.

Ibland är det bra att ge upp, om det du sysslar med inte är rätt väg framåt för dig. Men om det är något som är viktigt för dig är det viktigt att fortsätta försöka, annars kommer du ångra dig.

Varför ska jag fortsätta försöka?
Det är ett aktivt val, men ibland känns allt omöjligt.

Vi är alltid som starkast efter vi har varit som svagast.
När vi är som svagast utvecklas vi som mest.

Det ligger i sakens natur: först bryter vi ihop, sedan kommer vi tillbaka starkare. Men vad händer om vi bara bryter ihop? Om vi inte reser oss ur askan? Hur kommer våra liv förändras? Högst sannolikt aldrig till det bättre. Du vet inte vilken sorts resultat du kan få om du ger upp och slutar försöka.

Du vet inte vilka sorts resultat du egentligen kan få förrän du har pressat dig igenom ett helvete av motgångar. Framgång gör dig inte starkare. Nederlag och motgångar gör dig starkare.

Om du aldrig misslyckas, då kommer du aldrig lyckas med något överhuvudtaget.

Enda sättet att ta sig framåt i livet, avancera och utvecklas, är att sluta lyssna på dina rädslor. Jag är fortfarande rädd för att misslyckas. Det jagar mig varje dag. Men jag måste ändå fortsätta försöka.

Att misslyckas är ingen garanti för framgång. Misslyckande är vad du gör det till.

Många misslyckas utan att lära sig något av det. Men om du kan misslyckas lite grann och lär dig av dina misstag, då kan du se framsteg inom alla områden i livet som är viktiga för dig.

Om du inte vågar misslyckas, eller slutar försöka för att du är orolig, då försöker du inte förändra saker i ditt liv som håller dig tillbaka. Det finns bara en väg. Den går framåt. Om du vågar ta steget.

Livet är som gymmet. Du tränar hårt. Till slut orkar du inte mer: vikten känns för tung eller uthålligheten tar slut. Det gör inget. För nästa gång kommer du tillbaka fysiskt och psykiskt starkare!

Progression är anpassning. Kroppen anpassar sig efter motståndet.

Du närmar dig nästa nivå. För att inte fastna där, som en fånge av dina mentala begränsningar, måste du konstant utmana din maxkapacitet. Gör något du inte är van vid. Progression är att sträva efter nästa nivå. Till dess att nästa nivå blir din nya lägstanivå, sedan avancera. Det är resultat!

Att misslyckas är en del av processen. Ju snabbare du kan lära dig leva med det desto bättre.

Alla misslyckas. Jag misslyckas. Du misslyckas.
Alla som vi någon gång har sett upp till misslyckas.

Alla har någon gång funderat på att ge upp. Alla har någon gång övervägt att sluta försöka.

Framgång sker aldrig över en natt. Det är en cementerad vanföreställning. Vi ser inte resan bakom, historiken, den tumultartade processen. Den är ofta kantad av misslyckanden, tvivel, ångest, depression, nederlag, misstag och rädslor. Förändringar är obehagliga. Misslyckande är oundvikligt.

Tvivla hur mycket du vill. Ge upp om känner att det är rätt, om det gör dig lyckligare.

Din förmåga att fullfölja, att göra jobbet oavsett hur det känns, är det enskilt mest avgörande för dina resultat. Detta gäller inte bara träning för resultat. Det gäller allt inom livet som är värt att kämpa för.

Tänk på en idé som du har velat förverkliga.
Hur kändes det när tanken slog dig?
När du lät den slå rot i ditt undermedvetna?

Det gav dig energi, som en blixt av inspiration. Sedan tog verkligheten över och du började tvivla.

Hela mitt liv har jag våndats av orealistiska drömmar och mål. Saker som vill göra, som jag känner för, men struntat i eftersom jag kände tvivel. Rädslan att misslyckas. Jag ångrar varje sekund av tvivel.

Jag borde aldrig brytt mig om vad andra tycker. Eller vad jag tycker, för den delen.

Negativitet kommer alltid finnas där. Mycket handlar om att lära sig hantera det. Kan du lära dig att hantera negativitet kan du fortsätta på ren viljestyrka. Viljestyrka övervinner en värld av tvivel.

Mental styrka är att fortsätta när du tvivlar som mest. Oavsett var känslan kommer ifrån. Du kan alltid testa att ge upp, bara för att det är lättare. Kanske kan det göra dig mer motiverad. Till nästa försök.

Jag har varit deprimerad, arbetslös och känt mig uppgiven. Mina drömmar har krossats. Jag har sett visioner krossas som speglar och känt hur själen imploderar i svarta hål av meningslöshet. Livet tog slut. Jag drabbades av hjärtinfarkt. I mörkret har jag krälat och fumlat efter svar på livets frågor.

Det finns en läxa i alla nederlag.
Det finns en mening med allt.

Meningslösa jobb som vi hatar lär oss uppskatta vad som är jobbigt på riktigt. Att skriva och coacha är inte jobbigt. Det är kul, även om det är ansträngande. Jag älskar mitt jobb, för jag brinner för att hjälpa människor. Hade jag uppskattat det lika mycket utan mina ödesmättade erfarenheter?

Häromdagen var jag vaken till 04:47. Jag satt uppe och skrev hela natten.

Några timmar senare gick jag upp och började ännu en arbetsdag. En stor kopp svart, sedan var jag igång. Jag sover mindre än vad jag borde. Är det jobbigt? Det är svårt, för att jag är extremt trött, men det är viktigt för mig. Så jag fortsätter kämpa för det, även om det kräver allt jag har. Plus lite till.

Personlig träning är inte glamoröst. Många tror fortfarande att det är ett glassigt, välbetalt arbete, där man inte behöver göra annat än att träna när man känner för det. Inget hade kunnat vara mer fel.

Det är långa dagar, packade med stress, och dåligt betalt.

Det finns ingen övertidsersättning, inga reglerade arbetsförhållanden. Du får bara betalt för timmarna med dina klienter. Du får inte betalt för förberedelser, efterarbete eller konsultationer.

Plus, du tränar inte själv när du arbetar som coach. Du tränar dina klienter. Personliga tränare kan hjälpa klienter att uppnå mål, men i grund och botten handlar det om hårt arbete från båda parter.

Hårt arbete för klienten som ska lyssna på coachen och följa planen. Hårt arbete för tränaren som ska se till att klienten följer planen och justera programmet med fingertoppskänsla.

Målet med mitt onlineprogram var aldrig att bara skapa program som hjälper människor att uppnå sina mål. Jag vill utbilda människor – lära dig mer om kost, träning och motivation – så du inte behöver en coach i framtiden. Då lär du dig inte bara vad du ska göra, utan hur och varför.

Affärsmässigt är det egentligen ett ganska dåligt drag. Ruljansen hade antagligen varit lite bättre rent ekonomiskt om jag gjorde klienter beroende av min hjälp. Men det är ett tråkigt sätt att arbeta på.

Jag vill inte arbeta på det sättet. Jag vill skapa permanenta förändringar i människors liv.

Jag vägrar att ge upp.
För mig finns inget alternativ.

Kanske har du gett upp något som är viktigt för dig. Kanske kommer du ångra dig. Livet passerar oavsett om du ger upp eller fortsätter försöka. Du kommer fortfarande åldras. Du kommer fortfarande möta nederlag och motgångar. Du kommer fortfarande fundera på att ge upp och sluta försöka.

Att misslyckas är oundvikligt. Men det är positivt. Det visar att du försöker.

Tänk om vi fick lära oss redan som barn att motgångar inte är något att vara rädd för. Att motgångar är utvecklande. Att det i själva verket inte är något annat än tecken på att vi försöker och utvecklas.

Vägen till förändring är brokig. Den är kantad av oberäkneliga antal misslyckanden.

Det är alltid svårt att förändra sitt liv. Det är svårt att få resultat av träning. Men det är också svårt att våndas av genomsyrande ånger. Ånger att du inte fortsatte, bara för att det tog emot.

Tänk hur viktig din hälsa, ditt välmående, hur du mår och känner dig, är för din framtid. Du väljer själv hur din framtid kan se ut.  Du skapar din framtid med dina handlingar. Gör du det svårare eller lättare? Genom att ge upp eller sluta försöka? Bara genom att fortsätta kan du bli starkare.

Om du bryr dig om din hälsa kommer du inte kunna sluta tänka på vad som kan hända om du slutar försöka. Du kommer tappa kondition, förlora muskelmassa, kanske till och med bli fetare.

Med detta får du räkna med hälsorisker som övervikt, fetma, högt blodtryck. Om du har dålig blodcirkulation, på grund av inaktivitet, kan du inte tänka lika klart. Du blir trögare i hjärnan, eftersom hjärnan behöver blod och syre för att fungera. Vill du verkligen bli mindre smart med åren?

Du kan ge upp och bli ett offer för omständigheter. Livet drabbar dig oavsett.

Ignorera alla negativa saker som står mellan dig och allt som du vill uppnå. Det enda realistiska är att genomlida motgångarna. Acceptera att det är en del av processen och gör vad du kan för att fortsätta framåt. Även om du kommer misslyckas. Även om du kommer vilja ge upp ibland.

Det viktiga är inte vad du väljer när du tvivlar, utan att du väljer rätt i slutändan. Eller hur?

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: