10 saker som bodybuilding har lärt mig om livet (+ en hemlighet om resultat)

Ingen kunde missa hur osäker och orolig jag var. När jag stod i receptionen på Friskis & Svettis vankade jag av och ann i ambivalens över att teckna mitt livs första gymkort. Jag hade ingen aning vad som väntade…

Ska jag verkligen börja träna på gym? – tänkte jag.

Jag hade ingen aning om på vilket sätt bodybuilding skulle förändra mitt liv. Allt jag visste var att jag ville bli starkare, större, mer vältränad, eftersom jag var liten och klen och mådde därefter.

Jag var trött på att vara deprimerad och tycka synd om mig själv. I min ensamhet kunde jag ofta föreställa mig hur allt hade varit om jag bara hade varit lite mer disciplinerad. Bara lite mentalt starkare.

Jag skrek av frustration i mörkret när ingen såg på.

Det gick så långt att jag nästan blev galen av uppgivenhet.

En dag fick jag nog. Jag bestämde mig för att bara göra det. Ta mig i kragen och göra något vettigt av livet.

Jag skulle aldrig mer tycka synd om mig själv eller fundera på hur allt hade kunnat vara, om jag bara hade modet och vågade. Jag skulle aldrig mer acceptera motgångar som min lott i livet. Det förändrade mig.

Innan jag berättar hur bodybuilding förändrade mitt liv och vad denna transformation lärde mig vill jag att du besvarar en fråga. Kan du föreställa dig skillnaden mellan följande alternativ…?

Vill du ha stora vältränade muskler, deffade magrutor och en stark kroppshydda eller vill du hellre vara smal, till synes hälsosam, med bra kondition och uthållighet – även om det knappt syns att du tränar?

Vad väljer du?

  1. Snygga muskler som signalerar styrka och karaktär
  2. Knappt synliga muskler med bra kondition och uthållighet

Visualisera hur du ser ut, hur du mår och känner dig i en närmast perfekt framtid.

Hur ser livet när du väljer alternativ 1? Och hur hade det varit om du istället valde det andra alternativet? Du måste välja vilken standard du vill ha i livet, hur du mår och ser ut.

Det viktiga är inte vad du väljer, utan att du väljer rätt i slutändan. Svaret kommer nämligen vara en motivationskraft i maskineriet bakom din personliga utveckling. Detta sätter tonen för din resa.

Ju bättre du förstår dig själv, desto snabbare kan du närma dig ditt mål.

Oavsett om du tränar för utseendets skull, eller bara för hälsan, och så kan det vara klokt att gå till botten med varför du börjar träna för ditt specifika mål. Inte minst när du tvivlar. Fråga dig själv vad du tycker är viktigast. Varför är nämligen viktigare än hur. När du vet varför kan inget stå mellan dig och ditt mål.

Varför är viktigare än hur. När du vet varför ditt mål är viktigt för dig, så finns inget som kan hindra din framfart.
– Mathias Zachau

Nu när vi avklarat denna filosofiska tankeställare vill jag berätta om några saker som bodybuilding har lärt mig om livet. Detta handlar inte bara om hur du ser ut. Det handlar om hur du tänker och känner.

I den här artikeln avslöjar jag 10 saker som bodybuilding har lärt mig om livet, på vilket sätt detta har förändrat hur jag tänker, och varför dessa livsläxor har gjort mig starkare. Jag vill att du läser noga, så du inte missar något, för i denna artikel hittar du 1 hemlighet (!) om resultat som kan förändra ditt liv.

Varför bodybuilding kan förändra ditt liv

Hur ofta hör man inte det här? ”Jag bryr mig inte om muskler, jag tränar för att må bra”…

Om du tränar på ett sätt som förändrar ditt utseende – eller din kroppskomposition, som är sammansättningen av fett och muskelmassa – så kommer du inte bara få mer muskler och mindre fett. Du kommer dessutom må bättre. Frågan är inte om. Det är garanterat, om du tränar seriöst…

Bodybuilding – träning och kost för att bygga muskler, minska kroppsfett och bli starkare – är hälsosamt för alla som vill må och se bra ut, oavsett målsättning.

Det är hälsosamt att bygga muskler, bli starkare och gå ner i kroppsfett. Det gäller både killar och tjejer. Tjejer kommer, på grund av fysiologiska förutsättningar, inte se ut som män av bodybuilding-träning.

Fördelarna med bodybuilding är inte bara en snyggare, mer attraktiv fysik, som signalerar styrka och kapacitet. Bodybuilding handlar om mycket mer än polerade kroppsliga ytor. Här är 5 andra fördelar:

5 fördelar med bodybuilding

1. Du tror på dig själv

Detta är den enskilt största fördelen med hypertrofi-träning. När du upplever resultat och känner att du blir starkare och musklerna växer ökar ditt självförtroende. Du får en stark inneboende känsla av trygghet.

Du utvecklar en stark egenskap som visar att du är kapabel till att åstadkomma saker i livet. När du ser och känner resultat med muskler som växer och styrka som ökar så växer din tro på dig själv.

Är du medveten om att du är kapabel förändra sättet du lever på med disciplin och karaktär så växer du mentalt.

Självförtroendet växer inte bara inom träningen. Det växer inom alla områden i livet. Känslan växer i takt med dina framsteg, som bara blir större, och känslan av momentum genomsyrar allt du gör.

Allt du lär dig inom träningen, om dig själv och hur man skapar resultat, kan du använda utanför gymmet. Eftersom du inte bara tränar muskler och styrkan – utan dessutom blir mentalt starkare, genom att utveckla färdigheter av disciplin och karaktär – blir du mer kapabel inom det mesta du företar dig.

2. Du blir lyckligare

Bodybuilding handlar om progression. Du strävar efter små systematiska förbättringar varje dag. På gymmet försöker du lyfta så tunga vikter som möjligt, genom att öka motståndet över tiden.

När du tränar tungt får du inte bara större muskler. Du får en boost av energi, eftersom kroppen utsöndrar endorfiner. Det gör dig lycklig(are), närmast euforisk, och den känslan kan du leva på resten av dagen.

Bodybuilding-träningen har positiva effekter på din fysiska hälsa också. Matsmältningen förbättras, risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar, hjärtat mår bättre och fungerar bättre, samtidigt som du får bättre kardivoaskulär hälsa får du mer energi till andra saker i livet som är viktiga. Du mår helt enkelt bättre.

3. Du får grym disciplin

Många som inte får tummen ur att komma igång tror att man måste ha disciplin för att träna. Det är inte sant någonstans. Disciplin är inget man föds med. Det är något du utvecklar, genom att bara göra det.

Disciplinen kommer inte först. Motivationen, det som får dig att börja träna, kommer först. Disciplin är något du smider fram när du sliter i ditt anletes svett. Ju tidigare du inser det, desto snabbare resultat.

Du måste inte ha disciplin för att börja träna seriöst. Men du måste vara seriös för att börja träna på din disciplin.

Det är disciplin, inte motivation, som resultat står och faller på. När du ser resultat uppskattar du arbetet som du lägger ner på ett annat sätt. Du börjar värdesätta insatsen, eftersom du vet vad den ger dig.

Du känner hur dina uppoffringar tar dig närmare ditt mål. Du vet hur du mår när du följer planen. Du vet också hur du mår om du inte följer planen. Dessutom vet du hur ont det gör att svika sig själv.

4. Du får bättre hållning

Hållningen är viktig. Det handlar inte bara om attraktionskraft. Både killar och tjejer tycker att en stark hållning är attraktivt och om du har en dålig hållning så är det något som inte direkt gör dig mer attraktiv.

Hållningen är viktig för hur du uppfattas. Men hållningen är också viktig för din fysiska hälsa. Vi rör på oss alldeles för lite. I det genuint inaktiva informationssamhället är vi mer stillasittande än någonsin.

Om vi inte sitter framför ett skrivbord på jobbet så sitter vi i bilen, på bussen, på tunnelbanan, framför TV:n. Helst av allt sitter vi så fort vi får chansen, eftersom det är bekvämt och avkopplande.

Inaktivitet är ett seriöst hot mot din hälsa. Inte minst om du har problem med ryggen och andra krämpor.

Om du har ont i ryggen så behöver du inte mer vila, då behöver du träna på ett sätt som gör dig starkare. När kroppen är starkare så får du en bättre hållning. Det är viktigt för hur du mår och hur du ser ut.

Bodybuilding hjälper dig att bygga upp en stark hållning. När du tränar knäböj, marklyft och militärpress bygger du en stark, funktionell, symmetrisk, visuellt tilldragande fysik, som håller ryggbesvären borta.

5. Du utvecklar en stark karaktär

Alla vill ha stark karaktär. ”Jag önskar jag hade din karaktär, då hade jag också kunnat”, säger människor som inte tränar till människor som tränar regelbundet utan att skämmas. Det är befängt.

Karaktär är som disciplin. Det är inte något du föds med. Det är något du utvecklar med dina handlingar. Dina handlingar är rutiner och vanor som över tiden utvecklar färdigheter.

Vad är en stark karaktär? En person med stark karaktär har sina prioriteringar rätt. Starka människor har ett trosystem – värderingar över vad som är viktigt i livet och inte – och han eller hon går sin egen väg.

Starka människor gör vad som är rätt, eftersom att det är rätt, oavsett vad omgivningen tycker och tänker.

Starka människor behöver inte omvärldens godkännande för att genomföra förändringar. När du tränar och utvecklar disciplin så förändras dina värderingar. Dina värderingar förändrar hur du tänker. Din karaktär.

När du har stark karaktär vet du vad du är kapabel till. Bodybuilding ger dig en verktygslåda av mentala taktiker som förändrar sättet du tänker på. Kom ihåg: starka värderingar skapar stark karaktär.

10 saker bodybuilding lärt mig om livet

#1: Människor kommer alltid döma dig efter hur du ser ut.

När jag började träna mer seriöst hade jag höga förväntningar om hur livet skulle förändras. ”Om jag har mer muskler och mindre fett så kommer ingen döma mig efter hur jag ser ut” – tänkte jag.

Jag hade fel. Bodybuilding gör inte att människor dömer dig mindre. Bodybuilding förändrar bara sättet människor dömer dig på. Det är inte säkert att människor uppfattar dig på sättet som du hoppas på.

Människor kommer alltid dra snabba förhastade slutsatser baserat på hur andra ser ut. Det är förhastat, eftersom uppfattningen är helt och hållet baseras på yta – som bara är en liten del av vilka vi egentligen är.

Vem du är har väldigt lite att göra med hur du ser ut. Det har väldigt mycket att göra med hur du tänker.

Jag blir dömd varje dag efter hur jag ser ut. Fördomar gentemot vem jag är, hur jag tänker och hur smart jag (inte) är. ”Om du bara bryr dig om träning så är du inte smart”, tänker somliga.

Jag minns det som igår. Jag gick i åttan, 14 år gammal, samma år som jag började träna hemma framför spegeln med ett par hantlar som min pappa hade svarvat. Det var då allt började, helt enkelt.

Svenska var mitt favoritämne på den tiden. Just denna vecka, då det begav sig, hade vi en inlämningsuppgift. Det var en bokanalys av valfritt litterärt verk. Jag valde Gilgamesh-eposet.

Gilgamesh-eposet är världens äldsta litterära verk. Det skrevs ursprungligen på lertavlor i mesopotamien för 5000 år sedan. Inte det typiska bokvalet för en tonåring på 14 bast med medioker närvaro i skola.

Boken är utmanande för vem som helst, eftersom språket är utdaterat och översättningen rätt vedervärdig. Min lärare kunde knappt att det var tro att det var sant, att jag hade valt just den boken, än mindre att jag hade tagit mig tid att läsa den. Jag upptäckte boken som en del av mytologin i Final Fantasy 9 som precis hade släppts till PlayStation(1). En av karaktärerna som figurerade var Gilgamesh i egen hög person.

Skolan utmanande mig inte, så jag skolkade hellre för att sitta hemma framför datorn. Där byggde jag hemsidor, lärde mig programmering och pluggade japanska på skoj.

Jag gjorde bara läxor som jag tyckte var intressanta, som utmanande mig intellektuellt. Resten struntade jag i. Jag kunde strunta i läxor och uppgifter för en hel kurs och ändå få högsta betyg på proven.

På den tiden var det ingen som ifrågasatte min intelligens. Jag var en nörd, med allt vad det innebär, som hellre skolkade för att sitta uppe och koda HTML och bygga hemsidor framför datorn hela nätterna än att slösa tid bakom skolbänken. Där lärde jag mig inget ändå. Jag har alltid varit högpresterande på det sättet.

En bisarr sak hände. När jag började träna mer seriöst och det började synas – eftersom musklerna blev större och kroppshållningen förändrades – förmodade människor helt fräckt att jag bara brydde mig om träning… Som träningen hade gjort mig mindre intelligent.

Varför? I min värld var jag precis samma person.

Enda skillnaden var att jag förutom mitt intresse för språk, programmering och filosofi hade börjat lyfta skrot ett par dagar i veckan. Och att resultaten började synas i termer av muskelmassa och styrka.

Allt var inte negativt, förstås…

Stora muskler inhyser respekt, vilket gör att människor börjar behandla dig annorlunda. Inte minst jämfört med när du är spinkig, liten och klen. Om det beror på att det är mer respektingivande med större muskler på kroppen, eller att du helt enkelt blir mer självsäker i ditt kroppsspråk, är oklart.

Det bästa du kan göra är att sluta bry dig om vad andra tycker. Träna för din egen skull. Inte för att imponera.

Uppenbarligen spelar det inte någon roll om du är spinkig, underviktig, smalfet, överviktig eller vältränad. Människor kommer alltid ha fördomar, om allt och ingenting, och döma dig efter ditt utseende. Människor kommer fortfarande vara naiva och dra slutsatser om vem du är och varför enbart baserat på hur du ser ut.

Som jag ser det har du två alternativ.

Du kan välja att 1) vara bitter över att världen är ytlig och konstatera att enda anledningen till att människor plötsligt behandlar dig bättre är för att du har mer muskler eller 2) använda det till din fördel.

Om alla dömer dig efter dina kläder så kan du nyttja halo-effekten (om du är bra på en sak så borde du vara det på annat), genom att alltid klä dig lite bättre än alla andra. Samma sak med träningsresultat.

#2: Det handlar först och främst om vem du blir.

Bodybuilding kan förändra ditt liv, om du ger det tid. Det kan förändra sättet på vilket du ser ut dramatiskt på bara några månader – om du gör allt rätt. Här är några exempel på människor som har förändrat sina liv.

Men det handlar inte om utseendet, även om du kanske är mer nöjd med dig själv när du har lagt på dig mer muskler, blivit starkare och minskat kroppsfettet. Det handlar om vem du blir under resan.

Vem blir du när du tränar bodybuilding-artad träning regelbundet?

Du blir mer självsäker och du får bättre självförtroende. Hållningen blir bättre, eftersom du är starkare i kroppen, och du mår bättre eftersom kroppen utsöndrar signalsubstanser som du mår bra av efter varje pass. Dessutom blir du mentalt starkare samtidigt som du utvecklar disciplin och karaktär.

Den absolut viktigaste segern i ditt liv som bodybuilder är större än summan av beståndsdelarna…

Bodybuilding gör dig till en person som aldrig ger upp, som fortsätter framåt oavsett. En person som alltid går den där extra milen, eftersom ditt mål är viktigt för dig.

Den viktigaste milstolpen är segern över dig själv. När du utmanar dig själv och vinner, då växer du med dina utmaningar. När du växer med dina utmaningar så är du bekväm med att röra dig utanför komfortzonen.

När du vinner över dig själv och blir psykiskt och fysiskt stark så förändrar du vem du är – in i grundplåtarna. Du blir en människa med karaktär och värderingar. En person värdesätter hårt arbete, som vet och förstår vad du behöver göra för att åstadkomma förändringar. Det gäller allt som är viktigt för dig.

#3: Rutiner är viktigt för all form av framgång.

Det är inte enskilda träningspass, noga efterforskade kosttillskott, eller bästa kostschemat för bodybuilding som ger dig framgång. Framgång är resultatet av rutiner och vanor under flera års tid.

Här är en god nyhet för alla som har dåligt tålamod:

  • Ju längre tid du gör något, desto bättre resultat har du att se fram emot.

Eftersom du får bättre resultat ju längre tid du tränar så har du alltid tiden på din sida.

Detta mästerliga tänk kan du applicera på vilken färdighet som helst som du vill bli bättre på.

Allt som du vill bli bättre på kan du helt enkelt bli mycket bättre på över tiden genom att helt enkelt låta tiden ha sin gång. Du behöver inte ens öva på ett bra sätt. Du kommer bli bättre på det du övar på oavsett.

Det finns bara ett sätt att bli riktigt bra på något och det är att göra det under en längre tid. Så vill du lära dig att spela ett instrument, ett nytt språk, bygga muskler, knäböja eller marklyfta så är tiden din vän.

Menar du allvar med din transformation så jobbar du lika mycket på dina rutiner som du tränar på den perfekta tekniken i övningar som marklyft och militärpress.

För att förverkliga din transformation behöver du skapa vanor och rutiner som hjälper dig att utveckla färdigheter. Ingen upplever stora resultat från dag till dag, men alla kan ta små steg framåt varje dag.

Hur skapar man nya rutiner? Du skapar rutiner genom att bestämma vad du vill förändra, fastställa en sak du kan göra som närmar dig ditt mål här och nu, och jobba på det. Då skapar du en ny rutin!

Försök inte skapa för många nya rutiner samtidigt.

Ett vanligt misstag när det kommer till livsstilsförändringar – för muskeltillväxt, fettförbränning eller annat – är att människor försöker förändra för många saker samtidigt. Om du är nybörjare, inför bodybuilding eller träning i allmänhet, så är det alltid bättre att försöka ändra en vana åt gången.

Om du sover dåligt, äter dåligt, inte tränar, så vill du inte försöka förändra allt direkt – rakt upp och ner helt dramatiskt. Det är lönlöst. Eftersom du är dömd att misslyckas om du inte har övermänsklig motivation.

Många överskattar hur snabbt man kan bygga muskler och förvandla sin fysik. Samtidigt är det många som underskattar hur häftiga resultat man kan få på några år.

Knepet är att göra små förändringar steg-för-steg. Då har du naturen på din sida. När du vill genomföra en förändring så kämpar du alltid mot homeostas – ett stabilt tillstånd den mänskliga organismen alltid vill eftersträva – och när du istället genomför små, progressiva förändringar så är motståndet mindre.

Då blir det lättare att lyckas!

Små förändringar gör det dessutom lättare att behålla motivationen, samtidigt som du ökar oddsen för att du inte ger upp och slutar försöka. Stålsätt ditt sinne med tålamod. Var ihärdig, då blir du framgångsrik.

#4: Kontinuitet är nyckeln till långsiktiga resultat.

Strävan efter perfektion är döden för kreativitet. Det är också döden för resultat. Du är som mest produktiv när du inte bryr dig om perfektion. Strävan efter perfektion är handlingsförlammande för vem som helst.

Enda sättet att skapa resultat är att våga göra fel, lära sig av sina misstag och bara skrida till verket.

GLÖM PERFEKTION! Det är inte perfektion som tar dig framåt. Vad som tar dig framåt är kontinuitet. Att du gör något regelbundet, utan allvarliga avvikelser, och fortsätter försöka utan att någonsin ge upp.

Det är bättre att göra något kontinuerligt och regelbundet än perfekt. Det perfekta tillfället är en myt. Optimering har inte så stor betydelse som man lätt kan tro när man läser bloggar om kost och träning.

Detaljer har en relevant betydelse först när du har tränat ett par år och utvecklingen börjar stagnera. Fram till dess är optimering av detaljer att elda för kråkorna. Det handlar inte om att svepa proteinshaken med maltodextrin och kreatin inom exakt 15 minuter efter intensiv styrketräning. Det handlar om att tillföra kroppen den näring som den behöver, när den faktiskt behöver det. Det är helheten som räknas.

Inget är lika förödande för motivation och resultat som när du maniskt försöker optimera varenda liten detalj.

Jag säger inte att detaljer som carb backloading inte spelar roll, för det gör det. Men dina resultat är inte bortkastade bara för att du glömde postworkout-shaken hemma, på samma sätt som du inte får extremt mycket bättre resultat bara för att du lyckas tajma proteinshaken efter träning exakt på minuten.

Om du alltid försöker vara perfekt, eller i alla fall göra allt perfekt, så kommer du inte få så mycket gjort överhuvudtaget. Det gäller allt i livet. Från produktivitet och kreativitet till inlärning och styrketräning.

Det är aldrig det perfekta träningsschemat, bästa kostschemat, eller den optimala näringstajmingen med noga uträknad träningsnutrition som avgör om du får bra resultat eller inte. Inte i det långa loppet.

Vad tar dig närmare ditt mål? Många gånger handlar det mer om att komma iväg och träna, att faktiskt tänka på att äta mer protein och kanske inte jättemycket mer kalorier än vad man behöver.

Med denna inställning kan du få bättre resultat än de flesta som någon gång sätter sin fot på ett gym. Om du bara sätter en fot framför den andra, gör så gott du kan varje dag, då kommer du uppnå ditt mål.

#5: Minimalism gör allt enklare.

Tänk minimalistiskt. Då blir allt – träningen, kosten, återhämtningen; livet – enklare.

Finns det något i ditt träningsschema som du kan plocka bort? Någon övning som känns onödig?

Ett bra exempel är övningen som du kör bara för att du har hört att den är ett måste, som du kör även om du mest av allt hatar den. Om den känns onödig, som den står i vägen för din framfart, då ska den bort.

Du behöver inte använda alla isolerande övningar du kan hitta för att få bra muskeltillväxt. Du kommer väldigt långt med basövningar som pull-ups, marklyft och knäböj.

Finns det något kosttillskott som du kan plocka bort? Finns det något livsmedel som mest tillför onödiga kalorier, men som innehållsmässigt knappt bidrar med något vettigt alls?

Allt som är onödigt i ditt liv – varesig det handlar om kost, träning eller annat – vill du plocka bort. För när du anammar en mer minimalistisk approach så mår du bättre, du fungerar mer effektivt, kommer ihåg saker lättare, blir mer produktiv och motståndet till allt som du vill uppnå börjar sakta men säkert försvinna.

Minimalism gör livet lättare. Allt som gör livet lättare och minskar motståndet till allt som står mellan dig och ditt mål är bra. Att eftersträva minimalism är enkelt. Alla kan göra det och det ökar dina resultat.

Gör mer genom att göra mindre. Genom att plocka bort onödiga saker, oväsentligheter som mest är distraherande, kan du fokusera på essensen. Då är det lättare att hålla igång motivationen.

#6: Du är inte dina omständigheter.

Känner du att du har kontroll över ditt liv? De flesta gör det inte, eftersom de flesta tror att omständigheter formar våra liv. Du är inte ett offer för omständigheter. Du är ett offer för dina tankar och känslor.

Du kan förändra hur du känner genom att kontrollera hur du tänker.
När du kan kontrollera hur du tänker så kan du kontrollera hur du känner.
När du kontrollerar hur du känner kan du kontrollera hur du mår.

När du kontrollerar hur du mår kan du kontrollera hur du hanterar upplevelserna i ditt liv. Det inkluderar motgångar, nederlag, traumatiska upplevelser – saker som får dig att tvivla, att vilja ge upp.

Du kan använda negativa upplevelser i ditt liv och förvandla ödesdigra händelser till utmaningar. Låt dina utmaningar bli din motivationskraft! Det är möjligheter för dig att växa som människa!

Du väljer helt och hållet själv hur du hanterar saker i livet som hindrar dig att bli den bästa versionen av dig själv.

Det är aldrig andras fel att du inte har kroppen, ekonomin, framgången, livet som du drömmar om. Allt i livet är ditt ansvar. Vill du låta andra bestämma hur du ska leva ditt liv? Eller tänker du ta kontrollen?

Du bestämmer själv vem du ska vara, vilka människor du ska ha i ditt liv, hur du ska må och se ut. Om du verkligen är beredd att göra vad som krävs för att förändra livet i dess grundplåtar, då kan du göra det.

Ta dig själv i kragen och fixa allt som du tycker behöver fixas, för ingen kan göra det åt dig. Den enda som kan ta ansvar för ditt liv, vad du gör och inte, är du själv. Du väljer själv vilken standard du vill ha i ditt liv.

#7: Kunskap är makt, men övning ger färdighet.

Allt som du vill bli bättre på måste du träna på, för när du tränar på något så blir du bättre på det. Enda sättet att ta dig framåt intellektuellt är att sträva efter det. Du kan lära dig nya saker genom att testa, utvärdera, och lära dig av dina misstag. När det kommer till färdigheter, som hur du utför en knäböj med bra teknik, så är praktik viktigare än teori. När du praktiserar det du lär dig systematiskt, då lär du dig snabbast.

Glöm aldrig att kunskap är makt, men övning ger färdighet. Du kan lära dig nya saker genom att läsa till dig information, lära dig bearbeta och analysera informationen, men repetition är nyckeln till resultat.

Inlärning är också en färdighet som du kan träna upp. Vem som helst kan bli bättre på att lära sig saker.

Ta fram ett inlärningssystem som funkar för dig, för vi lär oss olika bra på olika sätt, och praktisera vad du läser. Glöm aldrig att du kan lära dig mer, för att bli bättre på saker, bara du sätter manken till.

Det är helt och hållet upp till dig att öva och träna på allt som du vill bli bättre på. Saker som är viktiga för dig. Det gäller allt från att lära dig att spela ett instrument till bli bättre på att lyfta en vikt från marken.

#8: Stark återhämtning skapar starka resultat.

Återhämtning är viktigare än vad man kan tro. Det handlar inte lika mycket om vad vi gör på gymmet som vad vi gör utanför, hemma i köket, eller när vi sover. Hur hårt du kan träna, hur frekvent du kan träna, hänger mycket på din återhämtning. Vet du hur du ska sova, äta, vila för att återhämta dig bra?

För att inte bli sjuk, övertränad, eller helt sonika tröttna på träningen, så behöver återhämtningen matcha volymen och frekvensen. Om du tränar för hårt i förhållande till din återhämtning så får du problem. Du får sänkt immunförsvar, försämrad återhämtning, dålig impulskontroll och minskade resultat.

Detta handlar inte bara om träning. I övriga livet behöver du också tänka på din återhämtning.

Om du inte sover bra, äter bra eller vilar tillräckligt, då är det svårt att prestera. Det försämrar dessutom din inlärningsförmåga. I tider av stress är sömn det lätt att börja hugga i sömnen för att vinna mer tid.

Funkar det, verkligen…?

Vi vill så gärna tro att vi får mer gjort om vi sover mindre. Men faktum är att vi får mindre gjort när vi har sovit mindre, eftersom vi är mindre effektiva när vi är trötta. För att prestera bra behöver vi sova bra.

Ett exempel från mitt eget liv:

I många år snittade jag knappt 5 timmars sömn per natt. Jag var alltid på gång, var alltid upptagen, för jag arbetade extremt mycket för att bygga upp mitt företag. Jag arbetade från stunden jag vaknade, direkt från sängen, till stunden jag somnade. Det krävdes en hjärtinfarkt för att ändra det.

Nu var jag tvungen att börja tänka mer på hälsan. Jag började sova mer. Döm av min förvåning när jag blev mer kreativ och produktiv av bara några få timmars extra sömn! Jag fick mer gjort och det kändes enkelt.

När produktiviteten blev bättre växte lugnet inombords. Varför? För att jag sov mer och återhämtade mig bättre, så jag fick mer gjort. Återhämtning är alltid viktigt, inte bara för muskler och styrka. Förhoppningsvis behöver du inte genomlida samma helvete som jag gjorde för att hitta den optimala balansen i tillvaron.

#9: Rätt kosthållning ökar mental prestation.

Jag började intresserade mig för nutrition för att lära mig hur jag kunde bygga muskler mer effektivt. Under resan upptäckte jag att kunskaper om kost för bodybuilding även går att använda till mental prestation.

Du kan äta på ett sätt som inte bara ökar dina träningsresultat, utan dessutom expanderar din mentala prestationsförmåga. Detta kan vara minst lika viktigt för någon som strävar efter mästerliga resultat.

Fysisk prestationsförmåga är förstås viktigt när man lyfter skrot, drar tunga marklyft eller pressar en vikt ovanför huvudet – men utanför gymmet, i skolan, på jobbet, är mental prestation desto viktigare.

Den mentala nyttan av bodybuilding är extremt underskattad. Med rätt kost kan du dessutom bli smartare.

Hur ökar man mental prestation med kosten? Du äter på ett sätt som banar väg för det. Detta skiljer sig lite från att uteslutande äta för muskler och styrka. När jag vill premiera mental prestation så använder jag periodisk fasta som måltidsfrekvens. Det innebär att jag helt enkelt äter under färre antal timmar.

När jag fastar under förmiddagen så får matsmältningen vila i högre utsträckning, eftersom jag inte äter. Istället kan mer blod transporteras till hjärnan. Jag blir mer fokuserad och kan koncentrera mig bättre.

#10: Ge något tillbaka genom att hjälpa andra.

Nästan alla som börjar träna gör det av fåfänga. Vi kan intala oss att det handlar om hälsa, att må bra, och leva länge. Detta är fördelar med träning som är viktiga. Dess betydelse går inte att överskatta.

Men även om hälsa och välbefinnande många gånger är anledningar till att vi fortsätter att träna, när vi väl har kommit in i det, så är det sällan orsaken till att vi börjar göra det. Nästan alla friska människor börjar träna av fåfänga, för att imponera på andra eller helt enkelt för att se bra ut nakna.

Inget får dig att växa lika mycket som att hjälpa andra människor att förändra sina liv. Drastiskt.

Mycket händer när du börjar få resultat. Ditt självförtroende växer – vilket vi redan har konstaterat – och då är det extremt lätt att bli egocentrisk och självfixerad. Det är hälsosamt att göra saker för sin egen skull, för att må bra och trivas, men det är inte hälsosamt att bry sig mer om sitt utseende än andra människor. Bodybuilding på hög nivå är extremt narcissistiskt på det sättet och det är inte hälsosamt.

Det är ohälsosamt eftersom allt kretsar kring hur du ser ut. Livet handlar inte om muskler och styrka, eller vad du kan göra för dig själv. Livet handlar om vad du kan göra för andra, inte minst när du är stark.

Den största brytpunkten i mitt liv var när jag förstod att mitt kall inte var att tävla i bodybuilding, utan att coacha, att inspirera och hjälpa andra människor att förändra sina liv, för att må bra och prestera bra.

Jag älskar bodybuilding. Det har förändrat mitt liv på så många sätt så det är svårt att föreställa sig ett helt liv utan det. Det är svindlande att tänka tillbaka på den dagen på Friskis & Svettis när jag tecknade mitt första gymkort. Hur osäker jag var, hur mycket jag tvivlade, hur nära jag var att gå hem och glömma allt.

Vad hade du gjort om du visste att du inte kunde misslyckas med din träning? Hur hade du mått?

Jag tänker ofta på hur livet hade sett ut om jag aldrig började träna. Hade jag varit en sämre människa? Jag hade definitivt inte varit lika fokuserad på att göra en positiv förändring i andra människors liv. Jag hade varit lika vilsen som jag kände mig då. Bloggen du ser framför dig hade aldrig funnits.

Jag hoppas att bodybuilding kan göra skillnad i ditt liv också.

Kanske är det inte lika omvälvande för dig, som det var för mig. Kanske skakar det om hela din tillvaro på ett sätt som gör att inget blir sig likt – i meningens mest positiva bemärkelse. Jag tror också att du som läser, inte minst du som har följt mig under alla dessa år, också är en förebild för människor i ditt liv.

Du kan göra skillnad genom att inspirera andra. När du inspirerar andra att börja träna, ta tag i livet och fortsätta framåt utan att ge upp, för att du visar att det är möjligt, då har du växt på riktigt.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Du vet väl att du kan anlita mig som din personliga bodybuilding coach? Klicka för att förvandla din fysik.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: