Video: Biceps, Triceps, Underarmar

För en tid sedan frågade jag på min Facebook-sida vad ni önskar se mer av när det kommer till videoklipp: träning, kost, motivation, snabba tips eller raljerande? Jag lyssnar alltid på läsare, lyssnare och följare.

En svällande majoritet röstade på träningsklipp och mer kost (inte bara video, utan också artiklar). Så jag tog med en del av teamet till Nordic Wellness Landvetter där vi filmade den första delen i en serie filmsnuttar från gymmet, där ni får följa med och se exakt hur jag tränar en specifik muskelgrupp.

Från varje pass gör vi två klipp för två olika ändamål.

Ett renodlat motivationsklipp, där ni får följa med i varje övning till musik som kan inspirera vem som helst. Det andra är visserligen från samma pass, fast med en annan kamera, med fokus på ett kommentatorspår. I kommentatorspåret berättar jag inte bara vilka övningar jag kör och varför, utan varför jag valt den ena övningen framför den andra och hur tekniken anpassas efter mitt mål och mina förutsättningar.

Denna gång fokuserade vi fullt ut på armar, vilket var extra kul eftersom jag inte har tränat armar dedicerat – i ett eget pass på det här sättet – på länge. Nu har jag dock bestämt mig för att se vad jag kan åstadkomma med strategin jag knådade fram till e-boken Explosiva Armar. Passet är ganska osedvanligt, eftersom jag inte brukar träna armar i ett eget pass längre, men ändå typiskt för hur jag brukade träna armar och hur jag hade lagt upp det om armarna behövde en extra omgång.

En annan kul sak är att vi återgår alltmer till det här med videos. När jag började arbeta med fitness, träning och hälsa, gjorde jag videos som ett sätt att hålla motivationslågan vid liv – som något att blicka tillbaka mot, minnas och mäta mina resultat med. Som formbilder eller grafer över utvecklingskurvan.

Det intresset dog lite när jag började jobba som personlig tränare på Exhale Gym och senare övergick till att skriva artiklar heltid när jag blev redaktör på svenska Iron Man Magazine. Ambitionen har dock alltid varit att återvända till videoformatet och satsa mer på att skapa innehåll som inspirerar, informerar och utbildar – även på den fronten – vilket gör det extra kul att damma av kamerorna och göra visionen till verkligheten.

På den tiden var jag ensam i företaget. Jag minns hur jag ständigt försökte övertala vänner, träningspartners och andra att ratta en kamera och filma när jag tränade. Sedan dess har teamet växt ganska snabbt och förutsättningarna ser ganska annorlunda ut idag. Då hade det varit svårt att föreställa sig att jag en vacker dag skulle träna varje pass med ett team på två personer, som både fotar och filmar, som inte bara hyrs in som konsulter vid behov utan som är anställda i mitt företag för att arbeta med multimedia. Svindlande!

Jag är enormt glad och tacksam för att du läser, lyssnar och tittar – utan dig hade jag inte kunnat arbeta med det jag brinner för allra mest; att hjälpa människor att lyckas med sina mål i livet genom att ta tag i träningen. Nästa vecka får ni följa med på ett benpass – som tydligen blev något utöver det vanliga.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: