Intervju: Därför är resultatmål överskattat (GT, maj 2018)

Din favoritcoach hade den stora förmånen att bli intervjuad av GT till bilagan Active Training 2 maj. Vi pratade bland annat om träningshetsen, varför mål som involverar viktminskning och andra resultatmål tenderar att vara överskattade. GT är visserligen en stor gammal tidning, men mig veterligen kommer reportaget inte publiceras digitalt. Med tillåtelse publiceras den därför även här på bloggen, för dig som inte bor i Göteborg och därför inte kunde läsa den då, när det begav sig.

Bli inte smalare – styrka och muskler på rätt ställen är den sunda trenden


Med Mathias Zachau, bloggare och författare, aktuell med senaste boken Pump & Magnesium – som släpps 7 maj.

Hallå där Mathias Zachau, du är ju inte bara bloggare, du är ju tränare också! Berätta, hur ska jag träna för att göra mig av med fettet på låren och få muskler på de rätta ställena?

Att systematiskt göra sig av med kroppsfett på enbart en kroppsdel fungerar tyvärr inte. Det är en myt som skapar mycket förvirring kring kost och träning. Mål som handlar om fettförbränning har också ett kort bäst före-datum. Målet blir lätt för stort och när resultaten inte kommer snabbt nog så vill många bara ge upp.

En smartare approach som också är sundare är att arbeta med processmål istället för resultatmål. Försök att koncentrera dig på vad du behöver göra för att lyckas istället för att bara tänka på vilka resultat du vill ha eller inte har fått. Har du bra processmål som går ut på att skrida till verket så har du mycket bättre odds att lyckas, du behöver inte lika mycket motivation då.

En annan sak som kan vara bra att koncentrera sig på mer är att bli stark, funktionellt stark vilket betyder att styrkan är praktiskt användbar i övriga livet med. Vad som är funktionellt för en fitnesstävlande är inte samma sak som är funktionellt för någon som nyss har varit gravid och bara vill hitta tillbaka till vanan och rutinen. Om inte det slutgiltiga målet är att ställa upp i en fitnesstävling då, det kan vara ett motiverande mål för många nyblivna mammor.

Vad är största nybörjarmisstaget?

Svår fråga, det finns många saker. Men något typiskt, ett vanligt misstag som jättemånga gör, är att du har för bråttom. Ordentliga resultat tar tid att få. Det finns alltid bättre sätt, smartare sätt men också sundare sätt. Bara för att du får resultat snabbt av något så betyder inte det att detta är sunt eller bra för dig. Många gånger är snabba viktförändringar till exempel ett tecken på att du förlorar vätska eller näring som finns lagrad inuti musklerna bara. Snabbare är definitivt inte bättre. Så försök att tygla dina förväntningar lite. Acceptera att det tar tid. Det är mer hållbart om du inte skyndar. Dessutom mår du bättre under tiden som du tar dig till målet. Det är minst lika viktigt.

Hur går det till när du coachar personer på nätet? Kan man verkligen få hjälp av en personlig tränare utan att träffas på ett gym? Kan du berätta lite mer om det?

Först, innan du låter mig coacha dig så är det viktigt att du prenumererar på mitt nyhetsbrev eller lyssnar på min podd (Pump & Magnesium). Gör du det så får du en lite tydligare uppfattning om vad du kan förvänta dig. Jag arbetar inte som många andra tränare på det sättet att jag ogillar att bara hetsa klienter till att träna hårdare eller äta mindre. Det funkar inte för mig. Jag vill hellre lära mina klienter varför något funkar, så ingen blir beroende av min hjälp eller känner att de måste ta hjälp av någon annan efter programmet. Kemin mellan dig och tränaren är också viktig, så ta reda på mer om du är osäker. Annars funkar det såhär: du går in på min blogg, läser instruktionerna noga, sedan väljer du ett paket. Program för kost och träning får du sedan till din mobiltelefon.

Några trender man ska hålla koll på eller akta sig för?

Många trender går ut på att marknadsföra särskilda dietmetoder, sälja träningsprylar och liknande. Det behöver inte vara något fel på innehållet bara för det, men många trender paketeras som ”universallösningar”. Bara för att lågkolhydratkost har funkat grymt bra för någon annan så är det inte säkert att samma sak kommer funka för dig. Det kanske funkar bra en viss tid, sedan behöver du göra något annorlunda. En sak du vill vara försiktig med är att fastna i det där träsket. Det finns ingen diet som är bäst för alla och träningen måste vara din egen, den måste passa just dig. Så en bra sak att tänka på kan vara att du många gånger kommer se resultat en längre tid om du förlitar dig mindre på andra. Ta reda på fakta, läs på om kost och träning på riktigt och lär dig mer om kroppen. Då behöver du aldrig följa någon annans regler eller ta hjälp av någon för att lyckas.

Boken Pump och Magnesium (Volym 1) släpps 7 maj ?Vill du få hem den före alla andra, och dessutom hjälpa mig att lansera den? Allt du behöver göra är att följa instruktionerna nedan. Delta i tävlingen: 1. Gå in på Itunes här: https://itunes.apple.com/se/podcast/pump-magnesium/id1082205990?l=en 2. Logga in med dina uppgifter. Har du inget konto på Itunes så kan du enkelt skapa ett först. 3. Lämna ett betyg (ett antal stjärnor) och skriv vad du tycker om podden! 4. Ta ett kort på recensionen (skärmdump från mobilen funkar också), maila bilden till support@mathiaszachau.com med ämnesraden – Pump och Magnesium-tävling Glöm inte att bifoga för- och efternamn i mailet 5. Invänta dragningen! Vinnarna presenteras löpande under denna vecka och nästa. Vad du vinner ?? 10 personer vinner ett tryckt, signerat exemplar av Pump & Magnesium (boken)! 15 personer vinner den digitala versionen, som nedladdningsbar PDF. Så, vill du hjälpa mig att lansera boken? Gå in på Itunes, lämna ett betyg och en kort recension och maila mig sedan, så är du med i tävlingen som avslutas 6 maj. Mer info om den officiella releasen kommer inom kort… Tack för ditt stöd! Och tack för att du lyssnar! ? Foto: @jonas_gren #styrketräning #styrkelyft #pumpochmagnesium #ptonline #fitness #träningsglädje #träningsmotivation #boktips #powerlifting #bodybuilding #biohacking

Ett inlägg delat av Mathias Zachau (@mathiaszachau)

Mathias Zachau är känd från podcasten Pump & Magnesium. Han är personlig tränare och författare – och driver bloggen MathiasZachau.com som har över 100 000 läsare varje månad. Boken Pump & Magnesium (volym 1) släpps 7 maj

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: