Kan deprimerade människor träna för att bygga muskler?

“Hur ska jag träna för att bygga muskler när jag är deprimerad och inte vill gå till gymmet?”

Deprimerade människor är drömmare. Jag drömmer när jag är deprimerad. Du drömmer när du är deprimerad. Jag drömmer mer när jag är deprimerad än när jag inte är deprimerad.

Den stora skillnaden när jag är deprimerad är att jag inte känner hopp. Jag känner mig död.

Om du är deprimerad är du mer medveten om dina problem. Du är mer medveten om dina problem när du är inte är deprimerad. Depression gör dig medveten om dina problem.

När du är deprimerad mår du dåligt, men du vet också varför du mår dåligt. Du förstår att du saknar något i livet – det är något du längtar efter. Jag talar om egen erfarenhet från sår som aldrig läker.

Jag har varit deprimerad periodvis så länge jag kan minnas.

Men jag har utvecklat system för att minimera risken för det.

Deprimerade människor är medvetna av naturen på det sättet. Kanske mer medvetna än de flesta.

Men depression gör också att du saknar en stark disciplinerad känsla av ansvar. Du saknar en känsla av ansvar för ditt levnadsöde – och du saknar saker att se fram emot och längta till.

Utmaningen: Kan man bygga muskler om man är deprimerad? Även om man känner sig värdelös, eftersom självförtroendet suger, går det ändå eller ska jag gå till en psykolog?

Det är alltid lättare att fortsätta framåt och försöka än att börja om. Att fortsätta är alltid lättare.

Att börja om är alltid svårare. Det är svårt för att det gör ont och tar emot. Det gör ont och tar emot att börja om och försöka igen, när man känner sig värdelös. Att börja om kräver mer energi.

Något som inte kräver mer energi är att fortsätta när du redan är igång.

Det krävs mindre energi att ta små steg framåt än vad du tror. Mindre energi än vad jag trodde när jag var deprimerad. Detta tog lång tid för mig att förstå. Pinsamt lång tid. Men jag är klokare nu.

Vi lever i en tid av möjligheter. Svårbegripliga möjligheter.

Internet skapar ändlösa möjligheter. Möjligheter att få nya vänner, lära sig saker, hur man tränar och äter rätt för sitt mål, eller blir av med en depression med hjälp av mental styrketräning.

Utan internet hade jag varit död. Jag hade inte kunnat skriva den här artikeln. Du hade inte kunnat läsa den. Jag hade inte haft en anledning att andas. Att skriva ger mig en anledning till det.

Att skriva gör mig levande, för när jag skriver korrigerar jag inte ord. Jag korrigerar tankar. När jag korrigerar tankar kan jag korrigera hur jag känner. Det gör dig mentalt starkare.

”Men Mathias… ska jag kunna visa mig på gymmet i det här skicket verkligen? Jag känner mig äcklig, fet och ful… Hur ska internet hjälpa mig med det? Det ändrar inte min känsla”

Du behöver inte gå till ett gym för att ändra hur du mår.

Du kan förändra ditt liv genom att läsa på internet, lära dig av internet, skapa strategier för att bli mentalt stark av internet. Du kan också börja träna hemma, utan närvaron av andra människor.

Du behöver inte befinna dig på ett gym i en stökig miljö. Energimässigt är det billigt att investera i träning hemma. Ingen kommer döma dig, ingen kommer snegla på dig när du tränar.

När du tränar hemma är ditt enda sällskap hemma din nemesis. Spegelbilden.

Alla kan börja träna hemma. Om du är deprimerad borde du börja träna hemma. Gör det nu.

Du behöver inte börja träna på gym, utbilda dig till personlig tränare, eller ha senaste modet för att förändra ditt liv. Du behöver bara göra en sak varje dag som tar dig närmare den verklighet du vill se.

Det hade bara varit korkat att försöka göra massiva förändringar.

Massiva förändringar kräver inte massiva ansträngningar. Anthony Robbins hade fel.

Ett barn kan lära sig att styrketräna online. Du behöver bara söka efter träningsprogram. Träningsprogram för att bygga muskler, träningsprogram för att bränna fett, träningsprogram för att bli stark med hemmaträning – för idag finns gratis träningsprogram online överallt.

Allt du behöver göra är att söka på träningsprogram och ladda ner programmet. Sedan är du igång.

Internet är en digital verklighet. Allt finns på internet. Allt som du behöver för att förändra ditt liv permanent kan du hitta på internet idag. Det är guld när du vill förändra ditt liv.

Det behövs bara lite mod för att våga ta det där första osäkra steget.

Ta steget, visa att du har modet, för dig själv. Visa att du har modet genom att ta ett litet steg varje dag. Kan du ta ett steg som är litet varje dag kan du ta dig ur en depression. Det var så jag började.

Här är mitt djärvaste påstående hittills: deprimerade människor kan bygga muskler, bränna fett och bli mentalt starkare – lika effektivt som vem som helst. Det handlar om mindset – en inställning.

Träning ger dig en mening med tillvaron. När du är deprimerad saknar du en mening.

Träning kan vara ett botemedel, för det ger dig en mening med livet. Problemet med depressioner är att det rycker bort meningen med livet, men träning kan hjälpa dig att hitta tillbaka.

Hallå! Du kan skapa en ny mening med livet den dag du bestämmer dig för att det är nog.

Du är trött på att tycka synd om dig själv. Du är trött på att ogilla din spegelbild. Du är trött på att inte leva upp till den standard som du förväntar dig av dig själv, där du gör saker varje dag.

När du har något som får dig att vilja vakna får du en anledning att röra på dig.

När du har en anledning att röra på dig kan du börja träna. Du kan inspirera andra som är i samma situation – och hjälpa andra att förändra livet också. Du är den förändring som du behöver i ditt liv.

Jag vet, för det var så jag botade djupaste depression. Jag började träna, sedan började jag hjälpa andra att träna och startade en blogg om det. Kan jag så kan du också.

Är du deprimerad? Då saknar du energi. För att bli kvitt depression behöver du skapa energi.

Enegi är inget du har, får eller föds med. Det är inget du ärver från dina föräldrar. Alla kan lära sig att skapa mer energi, för energi är ett resultat av dina handlingar. Är du beredd att ge det en chans?

När du rör på dig skapar du energi. Vet du vad du gör när du styrketränar? Du rör på dig. När du rör på dig kan du bota din depression, eller åtminstone vända den negativa spiralen. Klättra uppåt.

Känner du igen dig?

  • Du kan ligga i sängen och sova bort dina dagar.
  • Du kan önska att livet vore annorlunda. Att allt vore mer rättvist.

Du kan också knyta skorna, gå utanför dörren, och börja springa. Spring för allt vad du är värd. För när du rör på dig ökar ditt självförtroende, eftersom du skapar energi. Så bygger du momentum!

Slutsats – sanningen om depression

Ja, deprimerade människor är fullt kapabla att bygga muskler. Deprimerade människor kan börja träna, få mer muskler och mindre fett. Men är du deprimerad borde du inte börja träna för det.

Du borde träna för att skapa energi. Eftersom energi skapar en känsla av upprymdhet.

Energi från fysisk aktivitet som styrketräning ändrar din fysiologi, eftersom det utsöndrar signalsubstanser. Signalsubstanser som gör dig glad och lycklig, eftersom det skapar mening.

Om jag vore en psykolog hade jag uppmuntrat mina patienter att träna. Jag hade uppmuntrat det, eftersom det funkar. Gå ut och gå, spring, lyft skrot, vad du vill. Bara du använder kroppen.

Fakta: Jag är ingen psykolog. Men ibland undrar jag hur det hade varit.

Psykologer hade varit överflödiga om fler människor hade tränat. Regelbundet. Målmedvetet. Intensivt. När du tränar och skapar energi är det svårt att vara deprimerad.

Det spelar ingen roll om du är deprimerad eller inte. Du är fortfarande kapabel. Du kan förändra ditt liv om du vill, när du vill, eftersom du förtjänar det. Allt du fokuserar på gror och växer.

Du förtjänar dina resultat. Även om det inte alltid känns så.

Detta är inte peptalk. Detta är ihopskrynklade tankar från min inofficiella dagbok.

Det var allt jag hade idag…

PS – Om du vill lära dig mer om mental träning ser du till att besöka bloggen med jämna mellanrum. Jag kommer snart avslöja en stor spännande nyhet som skapar energi.

Till dess kan du fundera på hur du vill förändra ditt liv…

Tack för att du läser. Tack för att du gör mitt liv möjligt.

Till nästa gång.

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: