Petra Damm tränar för VM i armbrytning – se hur hon äter!

Petra Damm representerar Sverige på EM i armbrytning, maj 2018

Ibland tar vi stickprov på klienter. För oss är det viktigt att våra program funkar, inte bara ett kort tag utan en längre tid. Därför låter vi klienter besvara ett antal frågor om hur de upplever programmet hittills, vilka resultat de har fått (eller snarare inte fått) och vad han eller hon tycker att vi kan göra något annorlunda.

En av våra klienter heter Petra Damm och Petra Damm tränar just nu för att tävla i VM i armbrytning senare i höst. På bilden här ovanför ser du hur Petra fullfjädrad i landslagsutstyrsel tävlar i armbrytning på EM 2018. Jag tänkte att det här kan vara intressant för fler att ta del av, hur Petra äter och hur det har gått hittills. Ja, även om du inte tränar för att bli bäst i världen i en så brutal sport som armbrytning.

Hur funkade din kost innan du startade programmet?

Innan programmet åt jag väldigt ensidigt och lite. Mest protein, sparsamt med fett o kolhydrater i stort sett endast i form av frukt och grönt. Låg på ett rejält underskott av kcal dagligen. Jag tränar mycket och ville kunna äta ordentligt UTAN att gå upp i vikt, alltså bli starkare och bygga muskler. Vilket jag inte kunde. Så fort jag åt normalt med kalorier upplevde jag en viktuppgång, vilket genererade att jag gick tillbaka till min ’svältkost’. Då höll jag min vikt.

Vad har du uppnått med programmet hittills?

Jag har lyckats öka hyfsat rejält i styrka på gymmet, samtidigt som jag väger det jag önskar. Upptakten av kostprogrammet gick jag upp några kilo, men de är borta igen sedan ett par veckor tillbaka. Jag har minskat i omfång enligt mätningar, även minskat i fett enligt kalipermätning. Orkar prestera på gymmet, och behöver inte gå runt och vara hungrig.

Innan du började programmet, fanns det något som fick dig att tveka på om detta skulle vara rätt för dig? Om ja, varför?

När jag såg fördelningen på makronutrienterna blev jag lite rädd för procentandelen fett och kolhydrater, mest fettet, som var så mycket mer än jag var van att äta. Men eftersom jag bett om hjälp och kände att jag ville låta någon annan ta ansvar, så vill jag inte säga att jag vart tveksam, utan mer rädd. För viktuppgång.

Vad gillar du mest med programmet?

Att det är enkelt, inte så många valmöjligheter. Det är mat som är lätt att förbereda. Och att maten håller mig mätt, trots att mängden inte är så stor. Sen gillar jag att ’någon annan tar ansvar’, och även ansvar för eventuella förändringar om det behövs.

Hur funkar det här programmet jämfört med andra program du har testat?

Har inte direkt testat några andra program. Dock testat en del ’egna dieter’ eller kombinationer av dieter. Dessa har väl fungerat så tillvida att jag gått ner lite, eller hållit min vikt, men även tappat muskelvikt, vilket ej är eller har varit önskvärt. Jag har kämpat många år med att försöka bli av med en del fettvikt, men med bibehållen muskelstyrka, vilket inte riktigt har funkat. Att gå ner i vikt är hyfsat lätt. Men att gå ner i fett samtidigt som man bygger muskler har inte funkat.

Vad har du lärt dig och hur har det påverkat dina resultat?

Det jag främst lärt mig är nog att ge kroppen tid att ställa in sig, att ge den en chans att få tillgodogöra sig den energi som tillförs. Och att energi in i form av fett,är nödvändigt om jag vill att min kropp använder mitt egna fett som energi, som därmed sakta försvinner. Jag har även lärt mig hur viktigt det är att äta för att kroppen skall ha ork att bygga muskler. Visste såklart det innan också, men då såg jag det bara som viktuppgång. Nu är vikten på väg ner, och styrkan upp.

Har dina resultat från kosten påverkat andra delar av livet? Om ja, vilka och på vilket sätt?

Eftersom jag är nöjd hittills med den utväxling jag fått för det jobbet jag lagt ner både på kost och träning, så vågar jag säga att jag är mer tillfreds idag med främst det jag presterar på gymmet, men även det jag ser i spegeln. Det gör ju givetvis att jag generellt är gladare och mer positiv. Även om jag både tidigare, och nu äter och tränar väldigt målinriktad så är det nu med en större känsla av tillfredsställelse än tidigare, eftersom det är riktigt bra resultat som visas.

Vem skulle du rekommendera programmet till?

Jag kan tänka mig att rekommendera programmet till de flesta jag känner. Alla vill väl minska fettvikt och öka muskler på ett bra sätt (nu umgås jag mycket med träningsfolk bör väl nämnas, de flesta av oss har ju det som mål). Med detta programmet ligger man på minus kcal men går inte runt och är hungrig som på många andra dieter eller program och dessutom finns det energi att orka trycka på ordentligt på gymmet.

Vill du veta om onlinecoachning är rätt för dig? Läs hur onlinecoachning funkar genom att klicka här.

 

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: