Pump och Magnesium publicerades på EliteFTS

Updated on August 3, 2018 in Media

Stefan Waltersson från Seminoff Sport & Rehab har skrivit en artikel på EliteFTS om skillnaden mellan Boris Sheiko och Louie Simmons olika träningsmetoder.

Eller närmare bestämt Sheikos tankar om Westside Barbell.

I artikeln publicerades ett avsnitt av Pump och Magnesium, där Boris Sheiko gästade och utvecklade sina tankar (första gången i svensk podd, för övrigt).

Intervjun gjordes i samband med Powerlifting Science-seminariet som hölls i Hindås tidigare i år. Boris Sheiko är professor i styrkelyft och har coachat guldmedaljörer i kraftsporter, framför allt styrkelyft, i decennier. Han är enorm.

Detta kanske låter som en liten sak i sammanhanget.

Att Guldhjärtat-nominerade Pump och Magnesium har publicerats på en amerikansk sajt som handlar om powerlifting. Powerlifting är fortfarande en, i kommersiella mått, liten sport och podden har bara ca 70 000 lyssnare/månad.

Men det är nästan ovidkommande och jag ska förklara varför.

EliteFTS grundades av Dave Tate.

Dave Tate har sysslat med styrkelyft i årtionden och genom webbplatsen EliteFTS har han skapat ett tillhåll för seriösa artiklar om sporten. Här säljer han böcker, maskiner, workshops – och annat som på något sätt kretsar kring kraftsport.

Jag har läst flera av hans böcker, bland annat Under The Bar som jag rekommenderar alla som går alternativa vägar fram i livet – att förlora sig i.

Men det är inte heller det.

Till saken hör att EliteFTS är den största webbplatsen inom powerlifting i världen. Det är inte ett bortglömt webbmagasin i kroppsbyggningens kölvatten.

EliteFTS har över 440 000 följare på Facebook och besöks av miljontals läsare varje månad. Och nu har min podd, lilla Pump och Magnesium med bara 70 000 lyssnare varje månad, publicerats på den största webbplatsen om styrkelyft.

Det är svårt att inte känna sig ödmjuk i detta smått overkliga sammanhang.

Men nog om det. Artikeln står sig stark på egna meriter.

Läs artikeln här – men inte bara för att se videointervjun vi gjorde med Boris Sheiko, utan för att ta del av Stefans tankar kring två väldigt olika system.

Det är inte bara deras system som skiljer Sheiko och Louie åt.

Det är som två helt olika krafter.

Om Styrkelyft vore Star Wars, eller ”Stjärnornas Krig” som George Lucas Rymdepos plötsligt hette när filmen översattes till svenska, så vore den ena ”the dark side” och den andra ”rebellerna”. Det är alltså två helt olika världar som drabbar samman. Och vi sitter på första parkett för att bevittna händelsen.

I den här artikeln berättar Stefan hur de olika metoderna kan mötas – och lära sig av varandra – och varför styrkelyftare, istället för att krigiskt förespråka det ena systemet framför det andra, hade tjänat mer på att plocka russin ur kakan.

Det är ett lärorikt men intressant stycke styrketräningshistoria.

Som är nyttig att tugga sig i, oavsett om du tränar för att tävla i Styrkelyft eller bara vill förstå hur två vitt skilda metoder kan leda till ganska exakt samma resultat.

Maximal styrka på världsnivå.

Glöm inte att tipsa en kompis som du tycker är svag.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Det kommer snart finnas nya platser lediga för onlinecoaching i början av nästa månad. Glöm inte att säkra din plats innan någon annan hinner före.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är en idrottsfysiolog med en filosofie kandidatexamen i idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Han har tidigare varit chefredaktör för fitnessmagasinet Iron Man och har under nästan 15 år bevakat träningsbranschen ur ett vetenskapligt perspektiv genom magasin, poddar och sociala medier. Med erfarenhet från smärtkliniken Ortopedmedicinska Institutet, där han samarbetade med patienters vårdgivare, arbetar Mathias idag som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. Han utbildar också framtidens tränare i evidensbaserad praktik och styrketräningens fysiologi. Som värd för podden Kraftsport och Vetenskap, delar Mathias sin passion för att hjälpa människor nå sina träningsmål. När han inte coachar, dricker han kaffe till suggestiva beats, lyfter tungt eller springer i skogen.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?