4 Snabba Tips För Dig Som Vill Tävla i Men’s Physique

Updated on April 19, 2015 in Muskeltillväxt

wille stenvall
Wille Stenvall tävlade i Men’s Physique första gången på Fitnessgalan i Globen och kammade hem en guldkantad förstaplats och omslagsfotografering för Iron Man Magazine.

Du kan aldrig börja tävla för tidigt. Ju mer du tänker på, överväger att och skjuter fram dina nervkittande tävlingsdrömmar desto mer grusas dina chanser att komma i ditt livs form – och toppa prispallen. Allt handlar om att få tummen ur. Spika tävling, datum, klass och sätta igång. Sätter du igång med dieten, och själva tävlingsförberedelsen, tidigt kan din generösa startsträcka göra resan trevligare. Med mer mat och mindre kardio.

BÖRJA TIDIGT

Att starta en tävlingsdiet sent är aldrig bra. Du får finna dig i en plågsam resa till pallen. Massa kardiovaskulär träning – intervaller, powerwalks eller plyometrisk träning – och ensidigt kostschema med stort energiunderskott utan upplyftande ätardagar. Räkna med att du förlorar muskelmassa. För att inte tala om sociala utsvävningar – middagar, släktkalas, och dejting-tillvaro – med konstant känsla av fysisk och psykisk stress. Tidig tävlingsförberedelse skapar en marginal, en liten lucka som tillåter ett drägligt liv och dessutom skapar utrymme för justeringar av diet och träning.

SJÄLVDISTANS

Något av det korkaste du kan göra är att offra allt, som är värt något, för 15 minuter i rampljuset. Jag har sett vänner, atleter, och proffs göra samma misstag. Det är inte vackert. Du kan leva ett socialt rikt liv, engagera dig i andra intressen utanför tävlingsbubblan, utan att välja bort vänner och familj. Det gör dig inte bättre, även om du tror det. Distans till träning, tävling, diet, gör dig starkare. Inte minst mentalt.

UNDVIK DOGMA

Titta inte på proffsen. Härma inte Arnold. Mycket information som cirkulerar är bara skit. Även information formulerad av din största idol. Fitnessbranschen är infekterad av missvisande information fakta som bara finns där för att förvirra, så företag du dyrkar tjänar mer pengar. Ju sämre resultat du får desto mer konsumerar du. Nämligen. Var inte rädd att testa något nytt. Du får inte samma resultat som någon annan för att du tränar och äter som han säger (påstår) att han gör. Din resa är din – och ingen annans.

VÅGA BE OM HJÄLP

Vet du exakt hur du ska äta och träna för mest avkastning? Suveränt. De flesta gör det inte. Så man vänder sig till en coach eller mentor. En person som analytiskt utvärderar sättet du tränar och äter för justeringar som styr utvecklingskurvan i rätt riktning. Du måste inte ha en fitness coach. Men är detta första gången du tävlar känner du troligen att det finns vissa saker som du bara inte vet hur du ska göra – licenser, sponsorer, team, registrering, tömning, laddning, poseringsteknik – och lite hjälp kan kännas extra tryggt.

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?