5 myter om att tona muskler och forma kroppen

tona muskler

Om du vill tona dina muskler och forma kroppen, genom att sluta följa dåliga kost- och träningstips som inte funkar i verkligheten, då vill du läsa den här artikeln.

Tränar du för att tona muskler och forma kroppen?

Alla som tränar är ute efter något slags resultat. Inte sällan ett visuellt sådant.

Du som tränar för att tona muskler vill troligtvis gå ner lite i vikt, gärna runt de delar på kroppen som är mest benägna att lagra fett, och få lite mer muskeltonus.

Vad du inte vill är att gå ner i vikt och bli smalfet.

Du vill inte ha en kropp som väger mindre, men som är lika fet som när du började (du kan gå ner i vikt och ändå ha lika mycket fett i förhållande till muskelmassa).

Du vill tona kroppen, fast utan att bli för muskulös.

Följer du råden som florerar där ute kommer du dock inte bli tonad. Du kommer bli smalfet. Därmed får du inte den sortens resultat som du egentligen är ute efter.

Glöm allt du har läst i hälsoblaskor, bloggar och fitnessmagasin.

Du vill inte svälta dig själv och du vill inte slösa tid på träning som inte funkar.

Istället vill du testa något mer konventionellt som faktiskt funkar.

I denna artikel ska vi titta på några vanliga myter om att tona muskler och forma kroppen. Du får också lära dig hur du egentligen ska träna och äta för att bli mer tonad.

Är du redo? Då hugger vi in!

Hur tonar man muskler?

deffa, inte tona formen

Att tona muskler har blivit ett begrepp.

Om du är det minsta intresserad av kost och träning så har du stött på begreppet.

Intressant är att ordet tona per definition inte har någon konkret innebörd.

De flesta som vill tona kroppen vet inte vad tona betyder, än mindre hur man går till väga för att lyckas göra det. Det beror två saker.

  1. Ordet tona har ingen egen betydelse, som många tror.
  2. Det finns, på grund av ovanstående, många myter om hur man ska göra för att tona.

Jag kommer även fortsättningsvis använda ordet tona. Jag vill bara att du är medveten om att det i praktiken inte är någon skillnad på att tona och på att deffa.

Att tona muskler innebär att reducera kroppsfett och framhäva muskeldefinition.

Ju mindre kroppsfett som täcker musklerna desto mer tonad framstår du. Nyckeln till denna look är således att bygga muskler och sedan bränna fett.

För att du lättare ska förstå hur du ska träna och äta för att uppnå den sortens visuella resultat så behöver vi först titta på ett par vanliga myter om att tona och forma kroppen, så vi vet vad vi ska undvika.

5 myter om att tona och forma kroppen

forma

Bygg muskler och bränn fett, i den ordningen. Låter ganska simpelt. Eller hur?

Det är simpelt (missta det inte för lätt). Trots det är det många som försöker göra saker som uppenbarligen inte funkar för att uppnå målet. Anledningen är att många inte vet vad som är sant och vad som är falskt. Här är myterna du vill undvika.

Myt 1: Lättare vikter tonar kroppen

Påståendet: Om du vill tona kroppen, få smalare midja osv, så ska du inte träna med så jättetunga vikter utan träna med lätta vikter för annars sväller man och blir bulkig.

Sanningen: Detta är nonsens. För att tona dina muskler så ska du inte träna lätt i många repetitioner. Du vill träna tungt och lätt med olika repsintervaller. Olika repsintervaller är överlägset, även när du vill tona kroppen och forma dina muskler.

Tunga vikter gör dig inte bulkig, liksom svulstig av muskelmassa. Det gör dig stark, vältränad och attraktiv. Lätta vikter tar dig inte särskilt långt på den fronten.

Denna myt är på samma nivå som den om att tjejer blir enorma av att styrketräna (också falskt). Muskelmassa kommer inte lätt, det är något du får kämpa för under lång tid. Muskeltonus är en kombination av framträdande muskler och lågt kroppsfett. Med andra ord behöver du bygga muskler för att få till den där grymma tonade looken.

Det spelar ingen roll om du sköter kosten perfekt om du inte tränar på ett utmanande sätt. Välj inte mellan lätta vikter och tunga vikter. Kör både många reps och få reps.

Tränar du bara med lätta vikter så får du inte bättre resultat. Du slösar bara tid.

Tona kroppen gör du genom att lyfta skrot regelbundet, med genomtänkt variation i antal reps och set. Det är då du bygger basen, grunden i din fysiska utveckling. För att få till den där tydliga definitionen behöver du dessutom göra dig av med kroppsfett.

Myt 2: Träna muskeln du vill forma

tona eller forma

Påståendet: För att få fin smal midja måste du träna magen extra mycket. Då bränner du extra fett just där istället för hela kroppen.

Sanningen: Punktförbränning funkar inte. Du kan isolera muskler för att öka muskeltillväxten med styrketräning som är högfrekvent. Men det funkar inte likadant med fettförbränning. Genom att träna magen oftare gör du den dock starkare.

Punktförbränning är en annan myt. Det går helt enkelt inte att bränna fett på magen, i alla fall inte bara magen. Nyckeln till att bränna fett är ett långsiktigt kostschema. Ett kostschema med rimligt kaloriunderskott, hård styrketräning och viss kondition.

Det sista du ska göra är att träna magen oftare för att bränna mer där. Det enda magträning gör är att göra magmusklerna starkare, inte mer tonade. Samma sak gäller rumpträning, benträning och all annan träning som fokuserar på en viss muskel.

Myt 3: Maskiner är bäst för att tona

Påståendet: Bästa för att tona är inte fria vikter, basträning och tunga vikter etc utan mer maskiner som hittar rätt muskler. Träna mer maskiner för att tona mer.

Sanningen: Här är ännu en elakartad myt. Den är lika missvisande som uppfattningen att tunga vikter gör dig bulkig. Som maskiner och lätta vikter vore bättre än fria vikter och tung träning för att tona. Det är inte sant. Sant är att tona handlar om att bygga muskler och bränna fett. Bästa för att bygga muskler är fria vikter, inte maskiner.

Maskiner är inte dåligt (den största skillnaden är att man tränar med fixerade vinklar). I bra styrketräningsprogram kan det vara ett trevligt inslag. Men basen ska alltid vara träning med fria vikter. Fastän målet nu råkar vara att tona muskler och forma kroppen.

Hur du tränar är egentligen ganska ointressant för formen. Det spelar ingen roll hur du tränar om du har stora mängder kroppsfett som täcker musklerna. Återigen. Träningen bygger upp kroppen, men du måste bränna bort fettet för att framstå som tonad.

Detta gör du med kosten, inte träningen. Det bästa för att bygga upp grunden, som du vill framhäva med viktminskningen, är dock inte maskiner utan fria vikter. Samtidigt behöver du inte välja. Du kan träna både maskiner och fria vikter med bra resultat.

Myt 4: Kondition viktigaste träningen

trana magen

Påståendet: Hemligheten till att få fin tonad kropp är att inte träna så mycket styrka utan springa mer, träna mycket kondition för kondition hjälper till att tona.

Sanningen: Konditionsträning tonar inte kroppen. Konditionsträning förbättrar konditionen, ökar syresättningen och är bra för hälsan. Men det tona inte muskler.

Tro inte att konditionsträning bränner mer fett. Träning överhuvudtaget är ett dåligt sätt att bränna fett på. Energibalansen, som avgör om du går ner, styrs mer av kosten.

Hur mycket en fysisk aktivitet bränner för stunden spelar ingen roll. Kroppen balanserar upp eventuellt ökad energiförbrukning med sänkt energiförbrukning resten av dagen. Men även om det hade varit relevant, som något att eftersträva, så hade styrketräning varit bättre än konditionsträning. För styrketräning bränner mer kalorier än kondition.

Att tona muskler handlar om att bränna fett. För det är styrketräning suveränt. Att forma kroppen däremot handlar om att bygga muskler. Även där är styrketräning överlägset. Du behöver inte vara ett geni för att räkna ut att fokus bör vara på styrketräningen, inte konditionsträningen. Du både köra både och, för bäst resultat.

Konditionsträning är dock inget som man kör för att bränna fett, utan för att kroppen mår bra av det. Fortsätt med fördel med din konditionsträning. Men ha det i åtanke.

Myt 5: Kosttillskott är lösningen

Påståendet: Min kompis körde en fettförbrännare när hon skulle gå ner och hon sa att fettet bara rann av! Hon gick ner jättemycket med det kosttillskottet.

Sanningen: Kosttillskott bränner inte fett. Kaloriunderskott bränner fett. Det första du ska göra om du vill tona kroppen är att börja följa ett skräddarsytt kostschema med ett lagom stort kaloriunderskott för att minska kroppsfett. Inte börja med fettförbrännare.

Detta är grundförutsättningen som mest av allt påverkar din fettminskning. Det är inte träningen eller kosttillskottet som skapar detta (kom ihåg: träning är ett dåligt sätt att öka energiförbrukningen, även om det är bra för att öka syresättningen). Det är kosten, kaloriunderskottet som det skapar, som gör att du går ner i vikt och tappar fettvikt.

Är fettförbrännande kosttillskott dåligt?

Inte någonstans. Det är en missuppfattning åt andra hållet.

Fettförbrännande kosttillskott kryddar dieten. Kosttillskott bränner inte fett i sig. När dieten och träningen är exemplarisk så kan en fettförbrännare vara pricken över i. Fettförbrännare kan göra dig mer fokuserad och hjälpa dig att träna lite hårdare.

Det fungerar som en uppiggande prestationshöjare (PWO). Den energiökande effekten är marginell. Betyder det att fettförbrännande kosttillskott är värdelöst?

Nej, det betyder att dina förväntningar är overkliga. Fettförbrännare bidrar till dieten, fast det är inte den enskilt viktigaste faktorn bakom fettförbränning. Det hjälper dig att prestera bättre, träna hårdare och ta i mer. På det sättet är fettförbrännare grymt.

Det finns inga kosttillskott som tonar särskilda delar på kroppen. Att din kompis gick ner ett antal kilon på låren när hon använde en fettförbrännare säger ingenting. Det är möjligt att din kompis fick resultaten hon ville, men det berodde inte på ett kosttillskott. Det berodde på att hon skapade ett kaloriunderskott med en negativ energibalans.

Du kan inte välja vilka delar på kroppen som fettet försvinner från först. Du bränner fett från hela kroppen eller så bränner du inte fett alls. Det är bara att gilla läget. Du måste ha tålamod för att få bort det där sista fettet som grämer dig. Inget kosttillskott i världen kan göra något åt det.

Vad funkar för att tona?

testa onlinecoaching

Är det ens möjligt att tona muskler och forma kroppen?

Jag gissar att många som har läst såhär långt är fortsatt konfunderade.

Det är definitivt möjligt att få fram detaljer, definition och konturer.

Det är också möjligt att koncentrera uppmärksamheten kring problemområden, så länge det handlar om att forma (bygga upp) den muskeln. Så hur ska man göra?

Här är två saker som du vill göra.

1. Bygg muskler. Du behöver bygga muskler för att forma kroppen på ett bra sätt. Välj inte mellan tunga och lätta vikter eller få reps och många reps. Kör både och. En kombination av få reps, tunga vikter och lätta vikter med fler reps är överlägset.

Träna hela kroppen. Fokusera på olika delar om du vill, men kom ihåg att det framför allt bygger upp muskeln. Fokusera på basövningar och fria vikter. Släng in maskiner som den del av variationen, inte som en del av basen, och träna för progression.

Komplettera styrketräningen med lågintensiv konditionsträning. Öka energiförbrukningen när du har kört fast och hamnat på en platå med högintensiv cardio, fast begränsa antalet pass till 2-3 per vecka för att bibehålla god återhämtning.

2. Bränn fett. Anledningen till att du inte ser definition och detaljer är att du har fett på kroppen som döljer dina muskler. Du kan inte punktförbränna fett. Så sluta träna magen, rumpan, låren eller vad du nu fokuserar på, för att bränna mer fett där. Det funkar inte.

Följ ett kostschema som skapar ett kaloriunderskott utan att svälta dig själv. Detta är det mest avgörande för att du ska lyckas tona kroppen. Vill du veta hur du kan räkna ut hur mycket kalorier du ska äta för att uppnå ditt mål? Läs då denna artikel.

Kom ihåg att fettförbrännande kosttillskott bidrar till ökad energiförbrukning. Kosttillskott är inte skälet till att du går ner i vikt. Det är ett verktyg i arsenalen. Framför allt hjälper det dig att fokusera och prestera bättre, om dieten är klanderfri.

Det var det hela!

Tydligare än så blir det inte. Bygg muskler, gå ner i kroppsfett! Då tonar du dina muskler och formar kroppen. Om du vill lära dig mer om hur du kan deffa och bygga muskler, då vill du testa onlinecoaching – eftersom det är realistiskt. 

Om författaren

Mathias Zachau

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: